Toplam 2 bin 500 üyesi bulunan Kayseri Damızlık Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ali Yüce, çobana ve küçükbaş hayvan besiciliği yapanlara kız bile verilmediğini söyledi. Yüce, işsizler ve kırsal alandan büyük kentlere asgari ücret ile çalışmaya gidenler olduğunu ancak, bunların çobanlık yapmaya yanaşmadıklarını söyledi. Birlik Başkanı Ali Yüce, çobanlık mesleğinde genelde sigorta yapılmadığını sanıp, sosyal güvenlik şemsiyesi altındaki bir çok işi tercih ettiklerini ifade ederken şöyle dedi:

"Çoban sorunumuz gerçekten çok büyük. 2 bin TL'ye çoban bulamıyoruz. 2 bin TL, artı günlük sigarası, yemeği, çorabı ayakkabısı ile birlikte bir çoban bize ayda 3 bin TL’ye mal oluyor. Buna rağmen çobanlığa soyunan yok. Küçükbaş hayvancılık yapan kişi oğluna kız bulamıyor. Sanki kabahatli biriymiş gibi görünüyor. Devlet ülkemizde hayvancılığı kalkındırmak istiyorsa, önce çobanların sigortalarını işverenden önce kendisi yatıracak. Çobanın sigortası devlet tarafından garanti altına alınır ve yatırılırsa, hayvancılık sektörü şaha kalkar."

Damızlık Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ali Yüce, mera sorunun da küçükbaş hayvancılığın en önemli sorunlarından biri olduğuna dikkati çekerek, şunları ekledi:

"Maalesef, küçükbaş hayvancılığın en önemli sorunlarından birisi mera alanlarının talan edilmesidir. Meralarımız zenginleştirilmezse küçükbaş hayvancılığının da sonuna doğru geliniyor demektir. Kurban bayramı yaklaşıyor. Kayseri ve civarında ve gördüğümüz kadarı ile Türkiye genelinde de kurbanlık hayvan sıkıntısı yok. Küçükbaş kurbanlıklar 450-1000 TL arasında değişiyor." 
Editör: Haber Merkezi