Türk Somonunda, iç sulardaki en önemli üretim merkezlerinin başında Kayseri ve Yamula Baraj Gölünün geldiğine değinen Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kayseri’nin ülkemizdeki en önemli üretim merkezlerinden birisi olduğunun altını çizdi.

Kayseri’deki alabalık üretimi şimdilerde Türk Somonuna yetiştiriciliğine dönüştüğünün altını çizen İl Tarım ve Orman Müdürlüğü açıklamayı şöyle sürdürdü: “Pınarbaşı'nın tertemiz kaynak sularındaki kuluçkahanelerde başlayan somonun hikâyesi, 18 aylık bir serüvenin ardından Yamula Barajında son bulmaktadır. Pınarbaşı ilçemizdeki kuluçkahane ve büyütme tesislerinde 300-400 gram ağırlığa ulaşan somon adayları, buradan Yamula barajındaki somon tesislerine getirilmekte ve burada 9-10 aylık bir üretim periyodu sonrasında 3-5 kg'lık Türk Somonları haline getirilerek ihraç edilmektedir.

Üretilen balıkların gerek yurt içi ve gerekse dünya piyasalarında çok büyük rağbet gördüğünü ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürlüğü açıklamasına şunları ekledi:“Dünya piyasalarında en büyük rakibi olan Norveç somonu karşısında gerek fiyat avantajı ve gerekse daha düşük kolesterol oranının yanısıra %17-20 protein oranı, eşit Omega 3 - Omega 6 yağ asidi oranı ve en değerlisi de kalp ve beyin sağlığı açısından çok büyük önemi olan EPA ve DHA içeriği açısından Norveç Somonundan iki kat daha zengindir.” dedi.

Ülkemize direkt döviz girdisi sağlayan Türk Somonu üretiminde Kayseri’nin 2019 yılında 193 ton olan üretimi, 2020 yılında 1.511 tona çıktı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü 2021 yılında başlayan hasatlarla birlikte somon üretiminin 3.000 tonu geçmesinin beklendiğini belirtti.(BGC)

Editör: Haber Merkezi