Yıllarca okullarda öğrenci yetiştirmiş Okul Müdürü Mustafa Telli şimdi de Kayseri Kocasinan İlçesinde Yunus Emre Ortaokulunda görev yapıyor. 37 yıllık mesleğinde geleceğimiz olan nesilleri yetiştiren Okul Müdürü Telli, “Eskiden öğretmen de öğrenci de şimdikinden çok farklıydı. Ben göreve başladığımda öğretmenler odasını çok gözlemlemiş birisiyim. Çünkü bir öğretmen abim bana demişti ki ‘Öğretmenlik öğretmenler odasında öğrenilir’, sen oradaki tecrübeli öğretmenlerin kendi aralarındaki konuşmalarını dinle, ne konuşuyorlar, neyden bahsediyorlar. Eğer teneffüste, öğretmenler odasında hem çay içip hem de öğrencilerin durumu ve eğitim programlarıyla eğitimle ilgili konuşuyorlarsa o gurubu bırakma sürekli dinle. Başka bir öğretmen grubu da bir araya gelir. Başka bir sosyal konuda konuşabilir. Bu da çok normal, doğal' demişti bana. Ben de meslek büyüklerimizin konuşmalarını hep dinledim. Onların konuşmalarında nasıl sınav yaptıklarını, öğrenciyi nasıl değerlendirdiklerini birçoğunu büyüklerimize sordum, birçoğunu da kendim çıkarımda bulundum” ifadelerini kullandı.

‘SİZİN EMEĞİNİZİ BİZ GÖZ ARDI ETMİYORUZ’

İlk zamanlarda Öğretmenler Gününde manevi değeri yüksek hediyelerin öğrenci ve veliler tarafından hediyeleşme olduğunu söyleyen Okul Müdürü Telli, “Öğretmenliğe başladıktan sonra ‘Öğretmenler Gününe’ tanık olduk. İlk başlarda Öğretmenler Günü manevi değeri yüksek çiçek veya basit hediyelerle öğretmen onore ediliyordu. Öğrenci ve velisi, 'öğretmenim sizi unutmadık, sizin emeğinizi biz göz ardı etmiyoruz. Bu şekilde iyi ki varsınız' demeye çalışıyorlardı. Öyle maddi ağırlığı olan bir hediyeleşme söz konusu değildi. İnsanın olduğu yerde her şey zamanla evriliyor. Daha sonra pahada ağırlığı olan bir hediye söz konusu oldu. Hiçbir öğretmen bunu beklemez zaten” şeklinde konuştu.

‘ENES’İN ÇORAP HEDİYESİ BİZİM İÇİN DÜNYALARA BEDEL’

Kaynaştırma öğrencisi Enes’in her şeyi unuttuğunu ve yalnızca okul müdürünün adı sorulduğunda ‘Mustafa Telli’ olarak söylediğinden bahseden Okul Müdürü Telli, öğrencisi Enes’in öğretmenler günü için hazırladığı hediyenin dünyalara bedel olduğunu dile getirdi. Öğrencisi Enes’in her şeyi unutmasından dolayı okuma yazmasının olmamasına rağmen hediyesinin üstüne not düştüğünü belirten Okul Müdürü Telli, “Bir kaynaştırma öğrencimiz var. İsmi Enes. Enes her şeyi unutur. Babasının ismini dahi hatırlayamaz. Hayatta hatırladığı tek isim benim ismim. Müdürün ismi ne diye sorduğunuz zaman, Mustafa Telli der. Bazen ben sorarım, benim ismim ne diye. Mustafa Telli der. Dedesinin ismini sorarız, hatırlamaz. Enes, bugün bir çorap alıp, gelmiş bana. Harfleri aklında tutamadığı için yazamıyor da aynı zamanda. ‘Mustafa Telli Hoca öğretmenler günün kutlu olsun’ yazmış. Belki de başka birine yazdırdı. Enes’in çorap hediyesi bizim için dünyalara bedel. Eskiden Öğretmenler Günü’ daha hoş olurdu. Öğretmenlerle hep birlikte yemek yenirdi. Güzel programlar yapılırdı. Hatta ben okul müdürü olarak görev yaptığım dönemlerde, Öğretmenler Gününe mutlaka bir toplantı ayarlardım. Üst makamlardan izin alarak öğleden sonrasında ve öğretmenlerle birlikte yemek yerdik. Güzel bir kaynaşma, dayanışma olurdu. Sonra bu yüksek meblağlara falan döndü. Şimdi o yüksek meblağların olduğunu zannetmiyorum, aslına döndü. Çiçek ve güzel sembolik hediyelerle kutlanıyor” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi