Kayseri Barosu, Kapalı Cezaevi’nde incelemelerde bulundu. 1952 yılında yapılan 500 kişilik cezaevinde şu an 940 kişinin bulunduğunu belirten Baro Başkanı Fevzi Konaç, yeni bir cezaevine ihtiyaç duyulduğunu söyledi.Baro Başkanı Fevzi Konaç, Kayseri Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki şartları yerinde incelemek amacıyla Baro heyeti tarafından Nisan ve Haziran aylarında 2 kez ziyaret edildiğini dile getirdi. Konaç, “En son 2 Haziran 2015 tarihinde ben ve yönetim kurulu üyelerimiz yerinde incelemeler yaptık. Yaptığımız incelemelerde Valilik makamı ve Cezaevi Savcılığı ile görüş alışverişinde bulunduk. Cezaevinin 1952 yılında yapıldığı, kapasitesinin 500 kişilik olduğu, kapasitenin çok üstünde tutuklu, hükümlünün kaldığı, en son 2 Haziran 2015 tarihinde yapılan incelemede 940 kişinin bulunduğu, 63 yıllık binanın ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğu, fiziki imkansızlıkların beraberinde başkaca bir çok sıkıntıyı doğurduğu, insan hakları konusunda da sıkıntılar olduğu, özellikle hükümlü ya da tutuklu annelerin yanındaki çocukların büyük mağduriyetler yaşadığı anlaşılmıştır. Aynı şekilde cezaevinde 2 adet avukat görüşme odasının bulunduğu, oda sayısının yetersiz olduğu, oda sayısının yetersiz olması nedeniyle bazen avukatların beklemek zorunda kaldığı, odaların küçük ve havasız olduğu tespit edilmiştir” dedi.

Valilik ile Cezaevi Savcılığı’nca da aynı sorunların tespit edildiğini, ancak fiziki imkansızlık ve güvenlik nedeniyle çözüm seçeneklerinin çok sınırlı olduğunun kendilerine iletildiğini kaydeden Baro Başkanı Konaç, tek çözümün gelinen noktada yeni bir cezaevi binası olduğunu söyledi. Konaç, şöyle konuştu:

“Ortaya çıkan tablo yeni cezaevinin şart olduğunu ortaya koyuyor. Cezaevi savcısının dahi cezaevinde odasının bulunmadığını gördük. Cezaevi ile avukat görüşme odaları şartlarının iyileştirilmesi anlamında görüşmelerimiz de devam ediyor. Ancak yapılan incelemeler ve görüşmeler neticesinde hükümlü ve tutukluların dahi kapasite üstü odalarda kalması nedeniyle avukat görüşme oda sayısının artırılmasının mümkün bulunmadığı neticesine ulaşılmıştır. Bununla birlikte avukat görüşme odalarına havalandırma sisteminin veya klima sisteminin kurulmasının mümkün olup olmadığı işin ustası ile birlikte yerinde değerlendirilmiş, hem odaların küçük olması hem de güvenlik nedeniyle bir çözüm bulunamamıştır. Avukat görüşme odalarındaki yıpranan duvar kağıtlarının yenilenmesi, yeni sandalyelerin konulması gibi tefrişat ve temizlik işlerine başlanmıştır. Ayrıca bina güvenlik noktasından geçerken giyilen hijyenik olmayan terlik yerine galoş makinesi alınması talebi üzerine galoş makinesi yerleştirilecektir. Bundan sonraki süreçte de Baro olarak bu yöndeki çalışmalarımızı ve incelemelerimize devam edeceğiz”


Editör: Haber Merkezi