Kayseri’de doğalgaz dağıtımını yapan Kayserigaz’ın Genel Müdürü Hasan Yasir Bora, dünya genelinde tespit edilebilen 185 trilyon metreküp doğalgaz rezervi bulunduğunu belirterek, "Şu ana kadar belirlenen 185 trilyon metreküplük rezervin, bugünkü kullanım miktarı dikkate alındığında 60 yıllık doğalgazımız bulunuyor"’ dedi.

Kayserigaz Genel Müdürü Hasan Yasir Bora düzenlediği basın toplantısında, doğalgaz rezervi ve kullanımıyla ilgili bilgiler verdi. Enerji kaynakları arasında doğalgazın kullanımında her geçen yıl artış gözlendiğini bildirdi. Bora, ‘’Dünyada temiz enerji olarak her geçen gün doğalgazın kullanımı yaygınlaşmakta ve artmaktadır. Doğalgaz rezervlerinin büyük bir bölümü Türkiye’nin doğusunda, öte yandan en fazla doğalgaz tüketiminin olduğu ülkeler ise ülkemizin batısında yer alıyor. Türkiye, doğalgaz arz ve talebinin tam ortasında bulunuyor. Bu konum, ülkemize ayrı bir değer katıyor’’ diye konuştu.

"60 YILLIK DOĞALGAZ REZERVİ VAR"

Dünyada şimdiye kadar belirlenebilen doğalgaz rezervinin 185 trilyon metreküp olduğunu belirten Genel Müdür Bora, ‘’Bugünkü kullanım miktarı dikkate alındığında hala 60 yıllık doğalgaz rezervi bulunuyor. Tabii her gün yeni doğalgaz rezervlerinin bulunması için de çalışmalar sürüyor’’ ifadelerini kullandı. Bora, Türkiye’nin, yıllık olarak dünyada arz edilen doğalgazın yüzde 1’lik bölümünü alıp kullandığını vurgulayarak, ‘’Türkiye, geçen yıl petrol, doğalgaz, yenilenebilir enerji gibi değişik kalemlerde 120 milyon ton enerji tüketti. Bu tüketilen enerjinin yüzde 33’ü ise doğalgaz oldu. Ülkemizde tüketilen doğalgazın yüzde 46’sı ise elektrik üretiminde kullanıldı. Doğalgazın yüzde 21’i de ısınmada tüketildi. Türkiye, doğalgazı vatandaşına en ucuz kullandıran Romanya’dan sonra ikinci ülke oldu. Diğer ülkeler, doğalgazı daha pahalıya kullandırıyor’’ ifadelerini kullandı.

"EN ÜCRA KÖŞELERE KADAR GİDECEK"
Kayseri’deki doğalgaz çalışmaları ve yatırımlarına da değinen Genel Müdür Hasan Yasir Bora, kent merkezinde doğalgaz altyapısının tamamlandığını, şehir dışındaki yerleşim yerlerine doğalgazı götürme çalışmalarının da sürdüğünü bildirdi. Bora, ‘’Doğalgaz, en ücra köşelere kadar gidecek. Ancak bu işler bir anda olmuyor. Peyder pey, zamanla her yere doğalgazı ulaştıracağız. Kayserigaz olarak ilimizde 398 bin adobe rakamına ulaştık. Ancak bu rakam, herkesin doğalgaz kullandığı anlamına gelmiyor. Abone olup da doğalgaz kullananların sayısı ise 268 bin civarında. Halen 130 bin abone olup da doğalgaz kullanmayan var’’ dedi.


Editör: Haber Merkezi