AFRİKA ülkesi Somali'ye Türk lokumu ihracatı yapan Kayseri firması, Afrika pazarının lokumdaki damak tadını, doğal pancar şekerinden elde edilen şekerle yakaladı.

Kayseri Pancar Kooperatifi üyesi ve Yozgat-Boğazlıyan İlçesi Yenifakılı Bölgesi Bektaşlı köyünde geçimini yıllarca şeker pancarı ekerek sağlayan çiftçisi Mustafa Körkoca, şimdi ise ticarete atılarak,Türk lokumu yapıp yurt dışına satmaya başladı. Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işletmesinde 40 çeşit lokum imalatı yapan Körkoca, şunları söyledi:

''Yıllarca köyde geçimimizi şeker pancarı ekmek suretiyle sağladık. Şimdi de pancar şekerinden elde edilen ürünlerimizi yurt içine ve yurt dışına pazarlamak suretiyle ticaret yapmaktayız. Şu anda Almanya, Hollanda ve Somali pazarlarında lokumlarımız tutuldu. Ortadoğu ülkelerine de doğal şeker ile imal ettiğimiz Türk lokumunu pazarlama gayreti içerisindeyiz.''

Körkoca, doğal şeker pancarı kullanan firmaların, pancar şekeri kullanmayanlara göre daha az kar ettiğine dikkat çekerek ne pahasına olursa olsun ürünlerinde doğal şeker dışında şeker kullanmayacaklarını sözlerine ekledi.

Mustafa Körkoca, yurtdışında 'Turkish Delight' olarak tutulan Türk lokumunun başka ülkeler tarafından da üretilerek Türk lokumu diye pazarlandığını, bu nedenle doğal şeker pancarı ile üretilen Türk lokumunun bir an önce patentinin alınması gerektiğini de vurguladı.

Editör: Haber Merkezi