İl Müdürü Kamil Akçadırcı, “ 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununa göre; ölçü ve ölçü aletlerinin belirli sürelerde periyodik muayeneye tabi tutulmasının zorunlu olduğu ve damga süreleri dolmuş olan ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayenelerinin yaptırılması için beyanname verme süresinin, 01Mart 2021tarihi mesai saati bitiminde sona ereceği belirtildi. 10 yıllık damga süresini doldurmuş elektrik, su,doğalgaz sayaçları,5 yıllık damga süresini doldurmuş ısı sayaçları, 2 yıllık damga süresini doldurmuş akaryakıt hacim ölçek kapları ve sayaçları, likit petrol gazı (LPG) sayaçları, sıkıştırılmış doğal gaz (CNG) ölçüm sistemleri, motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazlar, adblue sayaçlar,kantar, baskül, hassas kütle ölçüleri, hububat muayene aletleri, demiryolu yük ve sarnıçlı vagonları, naklimetre, masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar ve ibreli teraziler, gram, kilogram, uzunluk ölçüleri (tek parçalı ağaç metreler),akıcı maddeler için hacim ölçüleri ile 1 yıllık damga süresini doldurmuş trafikte hız ihlallerinin tespitinde kullanılan Hız İhlal Tespit Donanımları ile egzoz gazı emisyon ölçme cihazlarının periyodik muayenelerinin yapılarak damgalanması zorunlu bulunmaktadır.

Akaryakıt ölçek ve sayaçları, likit petrol gazı (LPG) sayaçları, sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) ölçme sistemleri, adblue sayaçlar,motorlu taşıt lastiklerinin hava basıncı ölçümünde kullanılan cihazlar, elektronik terazi,kantar, baskül, hassas kütle ölçüleri, 5 kg’dan yukarı kütle ölçüleri, demiryolu yük ve sarnıçlı vagonlar, Hız İhlal Tespit Donanımları, egzoz gazı emisyon ölçme cihazları ile ısı sayaçlarının periyodik muayene müracaatları için kullanıcıları tarafından Ocak ayının başından Şubat ayının son gününe kadar yetkili muayene servislerine müracaat zorunludur. Taksimetrelerin periyodik muayene süresi üç yıl, takograf cihazlarının periyodik muayene süresi ise iki yıl olup, kullanıcıları tarafından bu süre dolmadan yetkili muayene servislerine müracaat edilerek muayene ve damgalarının yaptırılması zorunludur.

Tartım kapasitesi 2000 kg. ve altında olan ve belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan, üretici ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık veya kapalı pazar yerlerinde kullanılan III ncü ve IV’ üncü sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri ile, bu yerler dışında; yay ve elektronik tertibatı bulunmayan, tartım kapasitesi 2000 kg. ve altında olan mekanik tartı aletlerinden; masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar ve ibreli teraziler için ilgili Belediye Grup Merkezi Ölçüler ve Ayar Memurluğuna periyodik muayene müracaatında bulunulacaktır. Damga süresini doldurmuş ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayenelerinin yaptırılmadan kullanılması yasaktır.

Belirtilen süreler içerisinde periyodik muayene müracaatında bulunmayan kullanıcıların tespiti halinde, damga süresi dolmuş ölçü aletini kullanma fiilinden dolayı 3516 sayılı Kanun hükümlerine göre idari ve cezai işlemler uygulanır. Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi geçmiş ölçü aletini kullanan kişiye, ölçü aletinin türüne ve kullanıldığı işin niteliğine göre altı yüz altmış dokuz Türk Lirasından on üç bin üç yüz yetmiş beş Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. İdari para cezası uygulanan ve tutanakla tespit edilen uygunsuzluğun tebliğ tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içerisinde ortadan kaldırılmaması halinde bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir. Ayarının doğru olmadığını bildiği aletle ölçü yapan ve bu suretle haksız menfaat temin eden kişi, Türk Ceza Kanununun dolandırıcılık suçuna ilişkin hükümlerine göre cezalandırılır. Ölçü ve ölçü aletleri kullanıcılarının ileride mağdur duruma düşmemeleri bakımından periyodik muayene müracaatlarını yetkilendirilmiş kuruluşlara en geç 01Mart 2021Pazartesi günü mesai bitimine kadar yapmaları zorunlu bulunmaktadır.”dedi.

Editör: Haber Merkezi