Melikgazi İlçe Başkanı Sinan Aktaş yaptığı açıklamada şunları söyledi; Araç muayene ücretleri astronomik rakamlara ulaşmış durumda. Aracınızı muayene ettirecekseniz, önce eksoz muayenesi yapılıyor. Eksoza bir çubuk takıyorlar gaza bas bekle 5 dk sonra yazıcıdan çıkan bir kağıt kaşe imza ver 90 TL. Daha sonra aracınızın diğer kontrolleri için randevu alıyorsunuz. Kayseri’de şehrin her biri 30 km uzağında İncesuda, Develide ve Güneşlideki istasyonlarda muayene yaptırabiliyorsunuz. 372 küsür yuvarlak hesap 373 TL muayene ücretini bayılıyorsunuz. Ha bu arada kredi kartı ile ödemek isterseniz ayrıca 8 TL daha vermek zorundasınız. Yüksek cirolarla çalışan firmalardan bankalar komisyon almazlar. Ama bu fark neden alınıyor anlamış değilim. Güya vatandaşa kredi kartı imkanı getirilmiş.

GÜYA VATANDAŞA KREDİ KARTI İMKANI GETİRİLMİŞ

İnanın bu parayı vermekte zorlanan vatandaşlarımız var. İyi kötü tasarrufla bir araç almış ayağım yerden kesilsin diye. Ama muayene, sigorta, vergi araç zaten eski model tamir bakım derken insanlar kafasını kaldıramıyor. 373 TL’yi bayıldıktan sonra sıranız gelince aracınızı muayene edecek arkadaş geliyor. Motora, bagaja bakıyor, sonra firen sistemleri, parklar, sinyaller, aracın alt kısmının kontrolü, farların kontrolü. 10 dk süren işlem neticesinde bir eksik bulunmazsa işiniz tamam. Eğer bir kusur tespit edilirse git yaptır gel. Hadi bakalım 30 km tekrar gel sanayide usta bul yaptır. Yeniden randevu al tekrar git. Bu seferde eksik bulunursa ödediğimiz 373 TL yanıyor. Yeniden ödeme yapıp yeniden randevu almanız lazım. Paramız niye yanıyor bunu da anlamış değiliz.

CEFASI VATANDAŞA SEFASI ALMAN-İNGİLİZ VE TÜRK ORTAKLI 3-5 KİŞİYE

Gördüğünüz gibi aslında yapılan işlem çok basit ve kısa ama çekilen çile ve astronomik ücretler vatandaşı adeta bezdiriyor. Ayrıca eksoz arabadan bağımsız bir parçamı ki muayene yapılıp ayrı ücret ödeniyor. Gidilen istasyonda hepsi bir arada yapılıp tek bir ücret alınması gerekir. Korkarız yakında araçların tekerine bagajına ayrı ücret alacaklar ve yine kimse sesini dahi çıkarmayacak. Cefası vatandaşa sefası Alman-İngiliz ve Türk ortaklı 3-5 kişiye.

Türkiye’ de trafiğe kayıtlı yaklaşık 23 milyon araç var. Hesabını siz yapın artık. Avrupa’da aracınızı sanayiye götürüyorsunuz. Yetkilendirilmiş bir çok yer var. Siz tercih ettiğiniz bir yere bırakıyorsunuz. Aracınız kontrol ediliyor eksiği varsa yapılıyor. Size haber veriliyor. Sizde gidip teslim alıyorsunuz. Yani insana eziyet yok. Ülkemizde de araç muayene işi sanayi esnaflarımıza verilmeli ve bir çok muayene yeri olmalı. Eksoz muayenesi sanayide bir çok esnafa verilmiş yapılıyor. Araç muayenesi de bu şekilde yapılabilir. Ayrıca aracın ağır kusurlu bir eksiği varsa oda orada yapılır eksiği giderilir ve vatandaş hiç uğraşmadan işini tek bir yerde rahatça görmüş olur. Üstelik bu şekilde yapılırsa yabancı şirketler değil tüm ülkemizdeki sanayi esnaflarımız desteklenmiş olur. 3-5 kişi değil gelir tabana yayılmış, binlerce sanayi esnafımız buradan istifade etmiş olurlar. Netice; Bize göre sıkıntılı olan bu sistem değişmeli araç muayenesi eksoz meksoz ne varsa yapılıp alınması gereken ücret 100 TL olmalı. Fazla fazla yeterli.”dedi.

Editör: Haber Merkezi