Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Haziran ayı olağan Meclis Toplantısı Odamız meclis salonunda yapıldı. Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’ın konuşmacı olarak katıldığı toplantıya KAYSO Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi, Disiplin Kurulu ve Yüksek İstişare kurulu üyeleri ile birlikte Kayseri Genç Girişimciler İcra Komitesi üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya,İstanbul seçimleri ile birlikte seçimlerin geride kaldığını belirterek, “Ülke olarak son 5 yılda 10’a yakın seçim yaşadık. Türkiye seçim yorgunu bir ülke haline geldi. Önümüzdeki 4 yıllık süreci seçimsiz geçirmenin yoluna bakmalıyız. Buna hepimizin ihtiyacı var. Seçim lafını ağzımıza dahi almadan bu süreyi tamamlamalıyız. İktidar ya da muhalefet kim ülkeyi yeniden seçime götürürse bu işin vebalinden kurtulamaz. Çünkü ülkenin buna takati kalmadı” dedi.

Özkaya, “Amerikan Merkez Bankasının faizleri artırmaması ve Avrupa Merkez Bankasının da genişleme politikası bizim gibi gelişmekte olan ülkelerde faizlerin düşmesine ve kurların stabil olmasına katkıda bulunacaktır. Bu durumda önümüzdeki birkaç yıl içerisinde finansa biraz daha kolay erişim sağlayacağız ve faizleri daha düşük miktarda bulabileceğiz. Önemli olan bu dönemi iyi değerlendirip, geçmişteki hatalara bir daha düşmemektir” diye konuştu.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci,meclis toplantısına katılımlarından dolayı Kayseri Valisi Şehmus Günaydın’a teşekkür etti.

23 Haziran seçimleri ile birlikte artık seçim sürecinin geride kaldığını belirten Başkan Büyüksimitci, seçim sonuçlarının ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını dileyerek, seçimi kazanan Ekrem İmamoğlu’nu tebrik ediyor, hayırlı hizmetler yapmasını temenni ediyorum” dedi.

4 yıllık seçimsiz bir döneme girildiğini ifade eden Başkan Büyüksimitci, “Artık yeni bir seçimle uğraşacak zamanımız yok. Bu dönemde ülke olarak hep birlikte ekonomiye odaklanmalıyız. Türkiye’nin önünde yapısal reformları hayata geçireceği uzun bir dönem var. Hep birlikte daha çok çalışarak ülkemizi hak ettiği yere taşıyacağız” dedi.

Paranın bol ve ucuz olduğu dünya ekonomisinde, Amerika ve Avrupa Merkez Bankası’nın vergisel korumacılık politikaları yaklaşımından dolayı bozulan global ekonominin Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomileri daha çok etkilediğine değinen Başkan Büyüksimitci, “Bunun sonucu olarak maalesef döviz kurlarındaki oynaklık, enflasyon, işsizlik ve yüksek faiz oranları şirketlerimizi ve halkımızı zorlamaya devam ediyor. Bu süreçteüretim odaklı bir yaklaşımla, yüksek katma değer yaratan ve ithalata bağımlı olmayan bir üretim modeli ortaya koymamız gerekir” dedi.

FED ve Avrupa Merkez Bankasının yeni bir faiz indirimi ve parasal gevşeme programına geçecekleri yönünde beklentiler oluştuğunu ifade eden Başkan Büyüksimitci, bu yönde alınacak kararların Türkiye’nin dış kaynağa daha ucuza erişmesine ve 177 milyar dolarlık dış borcun daha kolay çevrileceğine yardımcı olacağını söyledi.

Mobilyada KDV indirimi ve elektrikli ev aletlerinde ÖTV indiriminin mutlak surette devam etmesi gerektiğine vurgu yapan Başkan Büyüksimitci, “Her iki sektörümüzde, hem ihracat hem istihdam hem de ciro açısından Kayseri için çok önemli sektörler. Bu sektörlerde vergi indirimlerinin devam etmesini KAYSO olarak üyelerimiz adına bir kez daha talep ediyoruz” dedi.

Hükümet tarafından piyasaların canlanmasına yönelik birtakım tedbirlerin alınmaya devam ettiğini açıklayan Başkan Büyüksimitci şunları söyledi; “Kredi kartı taksit sayılarının artırılması, nitelikli yatırım yapacak sanayicilere yönelik devlet destekli İVME kredisinin çıkarılması ve son olarak KOBİ’ler ve KOBİ dışı tüm işletmeler için devreye alınan Ekonomi Değer kredisinin piyasalardaki rahatlamaya büyük katkı sağlayacağını ve sektörlere canlılık getireceğini düşünüyorum. Tüm bu çalışmalardan dolayı ilgili Bakanlıklarımıza ve Hükümetimize teşekkür ediyorum”

Başkan Büyüksimitci, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde istedikleri düzeyde olmadıklarını ancak daha önce 13 olan sayının Kilim Mobilya’nın Tasarım Merkezi olmasıyla 14 olduğunu açıklayarak, Tasarım Merkezi olan Kilim Mobilya’yı tebrik edip, çalışmalarında başarılar diledi.

İSO il 500’e giren Kayserili firmaları kutlayan Başkan Büyüksimitci, “2018 yılı İSO ilk 500 listesinde 18 KAYSO üyesi firmamız yer aldı. Türkiye sıralamasında Kayseri olarak iller arasında yedinci sıradayız. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu listelere daha fazla üyemizin gireceğini umuyoruz” dedi.

TİM tarafından açıklanan Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçı firması arasında 14 Kayserili firma olduğunu açıklayan Başkan Büyüksimitci, Kayseri Serbest Bölge’de ilk 1000’e girebilecek en az üç firma daha olduğunu, serbest bölgelerin TİM tarafından değerlendirilmediği için bu rakamın 14 olarak açıklandığını belirterek, listeye giren firmaları tebrik etti.

İhracat rakamları hakkında da bilgi veren Başkan Büyüksimitci, TÜİK verilerine göre Türkiye’nin ihracatının Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 6,3 azalırken, Kayseri’nin aynı aya göre yüzde 2,4 oranında arttığını söyledi. Geçen yılın Nisan ayına göre Kayseri’nin ihracatının yüzde 15,5 oranında artarken, Türkiye’nin 4,5 oranında arttığını, belirterek, Kayseri’nin 2018 yılı ihracat artış hızının tam üç katı olduğunu söyledi.

Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi hakkında kısa bir sunum yapan Başkan Büyüksimitci, daha sonra Kayseri’den sıralamaya giren Form Demir ve Çelik Endüstrisi İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ, Biletal İç ve Dış Ticaret AŞ. veNetform Yapı İnşaat Müşavirlik Dış Ticaret Ltd. Şti. firma sahiplerine plaket takdimi yapıldı.

Son olarak kürsüye gelen Kayseri Valisi Şehmus Günaydın, Kayserili sanayicilerle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti idile getirdi. Önümüzdeki günlerde hükümetin almış olduğu tedbirlerle, sanayicilerin daha fazla üretim ve ihracat yapacaklarına inandıklarını vurgulayan Vali Günaydın, “Ben zaman zaman şirketlerimizi davet edip görüşmeler yapıyorum. Dertlerini sıkıntılarını çözme adına devreye giriyoruz. Çözebildiğimiz ve çözemediğimiz sorunlarımız var ama çözemedik diye de olayın peşini bırakmıyoruz. Bu konuda ısrarcı ve inatçı olacağız ki istediğimizi elde edelim. Kayseri'mizin çok önemli başarı hikayeleri var ama bizim bunlarla yetinmemiz, gelecek nesillerimize haksızlık olur. Bunun için biz Kayseri olarak, yeni başarı hikayeleri yazmalıyız. Bundan sonra da daha fazla üretim, ihracat ve istihdam anlayışıyla yolumuza devam edeceğiz. Her zaman sanayicimiz ve üreticimiz bizi arayabilir dertlerini iletebilir” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi