Makina Mühendisleri Odası (MMO) Kayseri Şubesi Başkanı Ersin Fener, İstanbul'da meydana gelen asansör kazasına ilişkin yaptığı açıklamada çalışma alanlarının taşeronlara devredilmesinin iş kazalarına yol açtığını söyledi. Fener, "Söz konusu iş kazası şantiyenin çalışma alanlarının taşeronlara devredilmesi sonucu oluşmuştur. Taşeron firmalar yeterli ve gerekli güvenlik önlemlerini almamakta veya alamamaktadırlar. Bu kazanın sorumluluğu taşeron sisteminde aranmalıdır" dedi.

İstanbul'da 6 Eylül cumartesi akşamı Torunlar GYO Firmasının Mecidiyeköy'deki rezidans inşaatında meydana gelen cephe asansörünün 32 kattan düşmesi sonucu 10 işçi yaşamını yitirdiği olayı değerlendiren MMO Kayseri Şube Başkanı Ersin Fener, şöyle dedi:

"Bu iş kazası şantiyenin çalışma alanlarının taşeronlara devredilmesi sonucu oluşmuştur. İşin parçalanmasının doğası gereği farklı farklı işlerle ilgili çalışan taşeron firmalar yeterli ve gerekli güvenlik önlemlerini almamakta veya alamamaktadır. Bu kazanın sorumluluğu taşeron sisteminde aranmalıdır. Bu tür kazaların inşaat sektöründe hızla artıyor oluşu, ana işin birçok alt taşerona devir edilerek yapılması ve işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerinin gerçekçi ve yeterli olarak, ana firma üzerinde yapılmadığının göstergesidir. Kanun gereği işçi sağlığı ve iş güvenliğini sağlamakla yükümlü olan firmaların, denetimini yapacağı kurum ya da kuruluşlardan ücret alıyor olması bu denetimlerin ne kadar sağlıklı yapılabilirliğini ortaya koymaktadır. Taşeronlaşma ile sorumluğun parçalanması ve sorumlunun bulunamaz hale getirilmesi, firma yetkilileri tarafından bilinçli olarak uygulanmaktadır."

Editör: Haber Merkezi