Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulması ve saygı duruşu ile başlayan kutlama programına, Kayseri Vali Vekili Mehmet Emin Avcı, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ali Demiral, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, öğrenciler, vatandaşlar ve askeri erkân katıldı. Programda öncelikle düzenlenen yarışmalarda dereceye giren sporculara ödülleri verildi.

Günün anlam ve önemine ilişkin konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "Bu gibi anma ve kutlamalar bize tarihimiz hakkında tefekkür etme imkanı veriyor” dedi. Özhaseki, sözerini şöyle sürdürdü:

"Biz tarih konusunda, tarihte yaşanmış acı hatıralar konusunda yeterli miktarda tefekkür edersek eğer, tarihin tekerrür etmesine fırsat vermeyiz; yanlışlara, hatalara düşmeme noktasında uyanık oluruz. Yüz yıl önce bugünlerde, toplum olarak, devlet olarak o kadar acı ve acı olduğu kadar ibretlik olaylar yaşadık ki; her anı, her olayı üzerinde günlerce düşünülmesi gereken, yüzlerce ve hatta binlerce öğüt çıkarılması gereken ibret levhalarıdır."

“KAYSERİ ANADOLU’NUN ANA KUCAĞIDIR”

Mustafa Kemal Atatürk ile arkadaşlarının, Anadolu'nun ayağa kalkması için Anadolu yollarına düştüğünü diye getiren Başkan Özhaseki, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte bu süreçte Kayseri de Anadolu'nun en önemli merkezi olması hasebiyle uğranılması gereken, desteği alınması gereken, görüşüne başvurulması gereken bir şehirdi. Dar zamanlarda, zor zamanlarda sığınılması gereken Anadolu'nun ana kucağıydı Kayseri. Kayseri kendisinden beklenen desteği heyeti temsiliye ekibine sundu. Onları coşkuyla karşıladı. Çıktıkları yolda yoldaş olacağına dair söz verdi. O söz, verildiği günden bu tarafa karşılıklı olarak hep tutuldu, gereği yapıldı. Yeni devletin, yeni Cumhuriyetin en gözde şehri oldu Kayseri. Cumhuriyet Türkiyesi'nin ilkleri hep bu şehirden start aldı, desek yeridir. Kayseri yeni cumhuriyet'in stratejik yatırımlarının en güvenilir üssü oldu. Tayyare fabrikasının Cumhuriyetin ilanının hemen akabinde 1926'da Kayseri'de inşa edilmesi şehrimize olan güvenin en somut göstergesidir. Kayseri Heyeti Temsiliye'nin o gün kendisinden beklediği vazifeyi bihakkın yerine getirmek için tüm fertleri ve kurumları ile ayaktadır ve iş başındadır. Bu duygu ve düşüncelerle, Şehrimizi 95 yıl önce şereflendiren Heyeti Temsiliyenin üyelerini ve Heyet Reisi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyor, şehrimize hoş geldiniz, diyorum."


10 DAKİKADA ATATÜRK PORTRESİ ÇİZDİ

Öğrencilerin Atatürk’ün sevdiği şarkıları söyleyip, halk oyunlarını sahnelediği kutlama etkinliklerinde de ressam Hasan Gürpınar ve öğrencisi Mehmet Çolak’ta kısa sürede Atatürk portresi çizdi.

Protokol üyeleri kısa sürede yapıştırıcı ve sim kullanılarak ortaya çıkarılan Atatürk portresi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi. Atatürk sergisinin ziyaret edilmesinin ardından tören sona erdi.


Editör: Haber Merkezi