Kayseri Minibüsçüler ve Servis İşletmecileri Esnaf Odası tarafından 2021-2022 dönemi için yeni fiyat tarifesi açıklandı. Küresel salgın nedeniyle yaklaşık 17 aydır işleri durma noktasına gelen servisçiler, okullarda yüz yüze eğitimin başlamasına umut bağladı. Oda Başkanı Yavuz Ay, servis araçlarının sabit giderlerinin pandemi döneminde devam etmesi sebebiyle ekonomik sıkıntılarının çok derin olduğunu, bu sezon da iş yapamadıkları takdirde servisçilerin batacağını söyledi.

“SERVİSLERDE EN YAKIN MESAFE 280 TL OLDU”

Fiyat artışlarından bahsederek konuşmasına giriş yapan Ay, "Geçtiğimiz dönem en yakın mesafe olan 0-5 km öğrenci taşıma ücreti 245 TL iken yeni dönemde UKOME ile yaptığımız görüşmeler neticesinde en yakın mesafe 280 TL, 2. bölge fiyatımız 305 TL ve 3. bölge fiyatı 320 TL olarak belirlenmiştir. Ülkemizdeki enflasyon oranları ve araçlarımızın amortisman giderlerini göz önünde bulundurarak geçtiğimiz yıla göre %14'lük bir fiyat artışına gitmek durumunda kaldık" diye konuştu.

“300 BİNİ AŞKIN SERVİS ESNAFIMIZ İŞİNİ TAMAMEN KAYBETMİŞTİR”

Servis esnafının salgın boyunca neredeyse hiç kontak çevirmediğini Ay, "Takdir edersiniz ki öğrenci servislerimiz son dönemlerde hiç çalışmadı. Esnaf ve sanatkarlarımızın mağdur olduğu bir ortamda 300 bini aşkın servis esnafımız işini tamamen kaybetmiştir. Arkadaşlarımızın birçoğunun alternatif bir işi de yoktur ve servis araçlarını evlerinin önüne çekmişlerdir. Öte yandan servis bandrolleri, araç sigortaları ve muayeneleri işlenmeye devam etmiş; böylece hiçbir şey kazanmadan yıllık yaklaşık 20 bin TL cebinden para çıkarmak durumunda kalmıştır. Bu durum da esnafımızın dayanma gücünü ortadan kaldırmıştır" ifadelerini kullandı. Ay, okullarda yüz yüze eğitime geçilmesini beklediklerini belirterek "Biz de birer esnaf olarak okullar açıldıktan sonra sağlıklı bir dokuz aylık dönem geçirmek istiyoruz. Hükümetimizden beklentimiz, faturanın esnafa kesilmemesidir" dedi.

"SESİMİZE KULAK VEREN OLMADI, İSTEDİKLERİMİZ BASİTTİ"

Ay, yetkililerin servis esnafının son durumu ile ilgili gerekli müdahalelerde bulunmadığını söyleyerek "Biz tamponuna kuşun yuva yaptığı servis aracımızın sigortasını yapmakla, TÜV muayenesinden geçirmekle, bandrolünü almakla mükellefiz. Bunu Maliye Bakanımızla ve ilgili yetkililerle bizzat yüz yüze görüşerek dile getirdik. Ama sesimize kulak veren olmadı" şeklinde konuştu.

“ESNAF VE SANATKARIMIZ SON RADDEYE GELMİŞTİR”

Yetkililerden konuyla ilgili beklentilerinin asgari olduğunu vurgulayan Ay, servisçilerin işlerini bırakma noktasında olduğunu söyleyerek "İstediğimiz şeyler basitti: Servis araçlarımızın çalışmadığı dönemde yapılmış olan sigorta ve bandrol ücretlerinin bir sonraki döneme mahsup edilmesiydi. Bizim kimseden bir para beklentimiz olmadı, belki de nakdi bir yardım mümkün değildi. Fakat basit bir örnek verecek olursak Melikgazi Belediyesi, Kurban Bayramı'nda şoförlerimizden 20 tane servis aracı kiraladı. Bu da en azından esnafımıza bir can suyu oldu. Eğer okullar açılmaz veya farklı bir zaman aralığında açılırsa, hatta uzaktan eğitimle devam edilirse batarız. Bunun ikinci bir alternatifi yoktur. Esnaf ve sanatkarımız son raddeye gelmiştir, ulaşım esnafı ise bitme noktasındadır" diye konuştu. Yavuz Ay, son olarak esnafların ve tüm vatandaşların işlerin normalleşmesi hususunda aşılama konusunda hassasiyet göstermesini istirham etti. Ay, aşı olmayan vatandaşlardan kaynaklanabilecek kısıtlama veya kapanma gibi durumlarla başa çıkamayacaklarının altını çizerek, konuşmasını noktaladı. BGC)

Editör: Haber Merkezi