KAYSERİ Ticaret İl Müdürü Alaattin Fırat, kentte faaliyet gösteren 4 işletmede üretilen okul ayakkabılarında zararlı kimyasal madde bulunduğu şüphesi ile örnek aldıklarını söyledi. Fırat, "Aldığımız numuneleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığı laboratuarlarına gönderdik. Çocuklarımızın sağlığına zararlı kimyasal madde oranları tespit edilirse, ayakkabılar piyasadan toplatılacak hem de ilgili işletmelere cezai işlem uygulanacak" dedi.

Kayseri Ticaret İl Müdürlüğü okul ve kırtasiye malzemeleri satan işletmelere yönelik denetimlerini sürdürüyor. Ticaret İl Müdürü Alaattin Fırat, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın öncülüğünde piyasa gözetim ve denetimi faaliyetleri kapsamında halk sağlığını koruyucu önlemler aldıklarını söyledi. Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması ile birlikte kırtasiye, okul önlüğü ve ayakkabı gibi okul çağındaki çocukların kullandığı ürünleri yakın takibe aldıklarını dile getiren Fırat, şöyle dedi:

"Son günlerde bakanlığımızın talimatıyla okul ayakkabılarına yönelik denetimlerimizi arttırdık. Denetmenlerimiz kent genelinde faaliyet gösteren işletmelerde ürünler üzerinde kontroller yaptı. Şu an için 4 işletmede güvensizlik şüphesiyle tespit edilen ürünlerden numuneler alındı ve bu numuneler bakanlık laboratuarına gönderildi. Bu ürünlerden çıkacak zararlı kimyasal madde oranlarının sonucuna göre gerekli çalışmalar yapılacak. Şuan o numunelerin sonuçlarının gelmesini bekliyoruz. Bunun yanında diğer ürünlere yönelik denetimlerimiz de tüm hızıyla devam ediyor."

Ayakkabılardan alınan numunelerin olumsuz çıkması durumunda ilgili işletmelere cezai yaptırımların da uygulanacağını dile getiren Fırat, şöyle devam etti:

"Piyasaya sunulan ürünlerin ilgili mevzuata uygun olmasına yönelik denetimler yapıyoruz. Amacımız cezai işlem uygulamak değil, vatandaşın sağlığını korumak. Bu çerçevede uygun ürünleri bulundurmayan işletmelere yönelik ağır cezai yaptırımlar da var. Eğer gönderdiğimiz numuneler uygunsuz çıkarsa ilgili işletmelere 5 bin 400'şer lira idari para cezası uyguluyoruz. Bunun yanında söz konusu olumsuz ürünü de tamamen piyasadan toplayıp, imha ediyoruz."









Editör: Haber Merkezi