Başkan Bağlamış, yaklaşan ramazan ayı öncesi pastırma, sucuk ve kırmızı et fiyatları hakkında değerlendirmede bulundu. Bağlamış, “Geçtiğimiz ay sucuk ve pastırma fiyatlarında bir artış gerçekleşti. Sucuk kg fiyatı 120 TL iken, 150 TL oldu. Pastırma kg fiyatı 240 TL iken, 300 TL oldu. Ramazan ayında pastırma ve sucuk fiyatlarında artış olmayacak" diye konuştu.

“2018 YILINDAN BU GÜNE KADAR Kİ SÜRECİ DE DİKKATTE ALMAK GEREKİR”

Kırmızı et fiyatlarına değinen Başkan Bağlamış, “ Maliyet ve piyasa fiyatı arasındaki denge besici aleyhine daha da bozulmuş, 2021 yılı, kırmızı et sektörü açısından zorlu ve sabır içinde geçen bir yıl olmuştur.” açıklaması yaptı. Her ne kadar kırmızı et üretimini 2021 yılındaki gelişmeler yönüyle değerlendirecek olsak da, 2018 yılından bu güne kadar ki süreci de dikkatte almak gerekir. Çünkü 2021 yılı et sektöründeki bu durum, 2018 de başlayan sürecin devamı niteliğindedir.

“2019 YILI DA ÜRETİCİ AÇISINDAN YÜZ GÜLDÜRMEMİŞ, ESK MÜDAHALE ALIMLARI BU YILIN BÜYÜK BÖLÜMÜNDE DEVAM ETMİŞTİR”

Kırmızı et üretimimizin içinde yaklaşık %10’luk bir paya sahip olan küçükbaş hayvan eti üretiminde genel bir memnuniyetin bulunduğunu söyleyebiliriz. Ancak aynı şeyi Sığır eti üretimi için söylemek mümkün değildir. 2018 yılında yapılan sığır eti üretimi, önceki yıllara oranla daha yüksek gerçekleşmiş ve piyasa fiyatları arz fazlalığından dolayı son çeyreğinde maliyetin çok altına düşmüştür. Üreticinin zararını düşürmeye yönelik olarak Et ve Süt Kurumu (ESK) müdahale alımlarına başlamış ve yüz binlerce büyükbaşı kesip, on binlerce ton eti stoklamaya başlamıştır. 2019 yılı da üretici açısından yüz güldürmemiş, ESK müdahale alımları bu yılın büyük bölümünde devam etmiştir. Devletin bu çabası üretici açısından tam bir çözüm sağlamamıştır.

“PİYASALARDAKİ KARKAS FİYATLARI YIL BOYUNCA MALİYETLERİN ALTINDA SEYRETMİŞTİR”

Üretici bütün umutlarını 2020 yılına taşımış ancak daha yılın başında pandeminin patlak vermesi bütün umutları suya düşürmüş ve talep darlığı nedeniyle et fiyatları sürekli maliyetin altında kalmıştır. Son üç yıldır kazanamayıp zarar eden besicilerimiz, 2021 yılına gelindiğinde, aşağıda tabloda görüldüğü gibi maliyet ve piyasa fiyatı arasındaki denge besici aleyhine daha da bozulmuştur. Sonuç olarak piyasalardaki karkas fiyatları yıl boyunca maliyetlerin altında seyretmiştir.

“KDV İNDİRİMİ, ESNAFA BİR NEFES OLDU”

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın temel gıda ürünlerinde %8 olan KDV oranının %1’e düşürülmesine dair yapmış olduğu açıklamaların ardından market ve kasap fiyatlarına yansımaları merak edilmeye başlamıştı. Kıyma; 120 TL’den, 110 TL’ye, kuşbaşı; 130 TL’den, 120 TL’ye düşürüldü. Et ve Süt Kurumu kırmızı ete yüzde 48, beyaz ete de yüzde 15 oranında zam uygulamıştır. KDV indirimi, esnafa bir nefes oldu. Esnafın da girdileri çok arttı. Esnafımız 80 TL’ye dana alıyorsa, bunun yüzde 25’i kemik ve kasaba ulaşana kadar verdiği firedir. Bunları hesaba koyarsak esnafımız asla fırsatçılık yapmadı” dedi. Başkan Bağlamış, Ramazan ayında herkesin evine bir nebze de olsa et ürünlerinin girmesini canı gönülden istediklerini belirterek, Kayseri Ticaret Borsası olarak kırmızı et fiyatlarında artış beklentimiz olmayacak" diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi