Balık sezonunun bittiğini, tezgâhlardaki başta hamsi olmak üzere birçok balık çeşidi de azaldığını belirten satıcılar, av yasağının gelmesiyle birlikte bundan sonra kültür balıkçılığı ürünlerine daha fazla ağırlık verileceği söyledi. Kayseri'deki balık satıcıları taze hamsinin kilosunun 25 TL olduğunu, kış sezonunda 35-40 TL aralığında seyrettiğini ifade etti. Bu sezon hamsi boyunun kısa olduğunu belirten bir balık satıcısı, “Bu sene hamsi yönünden yüzümüz gülmedi. Hamsi çıktı ama uzun boylu gelmedi. Yağış gecikince hamsi büyüyemedi ve üstüne kısıtlamalar geldi. Bunlara rağmen hamsi fiyatları normal seyrediyor, yasakta da böyle devam edecek” diyerek kış mevsiminde vatandaşın en çok palamut, hamsi, istavrit ve çinakop aldığını söyledi.

Satıcılar; yazın çupra, alabalık, levrek ve somon gibi bazı balık türlerinde fiyatların daha da düşeceğini vurguladı. Satıcı biri “alabalığı maliyetine satacaklarını” dile getirdi. Ayrıca “bu balıkların yurtdışına ihraç edildiğini” de sözlerine ilave etti.

Satıcılardan biri, “av yasağı” ifadesinin ne anlama geldiği konusunda “Av yasağı diyince halk arasında yanlış anlaşılma oluyor. Av yasağı olsa bile burada balık tükenmez. Satılacak ürünler yetiştirme ağırlıklı olur. Küçük çaplı avlanmalar yine olur, büyük teknelere ve trol gibi gemilere avlanma yasaklanır. O tip gemilerin bir kısmı yasaktan 15 gün öncesinde bakıma alınır” dedi. (BGC)

Editör: Haber Merkezi