Büyükbaş’ta yüzde 30 artış

Başkan Şaban Ünlü, kurban fiyatlarında genel olarak çok fazla artış olmayacağını söylüyor: “Kurban fiyatlarında çok artış olacağını sanmıyorum. Küçükbaş hayvan fiyatları 500-600 arasında değişiyor. Büyüklüğüne küçüklüğüne göre hemen hemen geçen sene ile aynı. Ancak büyükbaşta geçen seneye göre sığırda yüzde 30’luk bir artış söz konusu. Çünkü kuraklık sebebiyle yem fiyatları arttı bu durum da hayvan fiyatlarındaki artışa sebep oldu. Tabi bununla birlikte hayvan sayısında da da azalma söz konusu.”




Bütçeye göre kurbanlık


“Hisse bazında fiyat söylemenin mümkün olmadığını söyleyen Başkan Ünlü, " 5 hisselik mala 7 kişi de girebilir 3 kişi de girebilir. Herkesin bütçesine göre tercih edeceğini vurguladı. Başkan Şaban Ünlü, “Canlı kilo ağırlığının dişi malda 10-11 lira, erkek malda da 12-13 lira civarında olduğunutahmin ediyorum. Buna kesilmesi parçalanması da dahil. Ortalama olarak 25-30 kilo eti hesapladığımızda 900 -1200 TL arasında değişiyor” dedi.

İthal hayvan bayram sonuna kadar gelmeyecek

Başkan Ünlü, “Tarım Bakanlığı, vatandaşlara yetecek kadar kurbanın olduğunu , ithalin ise bayram sonuna kadar gelmeyeceğini açıkladı. Ay sonunda ise et değil besilik için ithal hayvan gelecek. Örneğin bir beside 60 tane yerli hayvan varsa 40 tane de ithal hayvan olacak” diyor ve bu durumun besicileri korumak açısından verilmiş iyi bir karar olduğunu belirtiyor.




Kurbanlık alırken nelere dikkat edilmeli?


Kurban alırken, kurbanın dini vecibelere göre seçilmesine dikkat edilmesi gerektini dile getiren Ünlü, dikket edilecekleri şöyle sıralıyor: “Büyükbaş hayvanın 2 yaşını doldurması lazım. Bizim tabirimizle diş atmış olması lazım. Koyun keserken de kulağının biri eksik olmayacak kuyruğu kopmuş olmayacak.Gözü kör olmayacak. Koyunun 6 ayı geçmiş olması annesi kadar olması tabiri var. Alırken hastalıklı olmamasına da dikkat etmeliyiz.”

Eğer kurban alırken herhangi bir şüphe duyulursa da veterinere kontrol ettirilmesi gerektiğini sözlerine ekliyor.

Haber&Fotoğraf: Derya SAVAŞ- Şevket TEKİN

Editör: Haber Merkezi