Türkiye'de ilk kez bir köyde filateli sergisi açan Fevzi Ablak, iş hayatının ilk yıllarında okuduğu birkaç yazı sayesinde pul koleksiyonu yapma yönünde etkilendiğini dile getiriyor. Ablak, çalışma hayatı boyunca hobi olarak koleksiyonerliğini devam ettirdiğini, emekliliğinden sonra Sovyet ve Osmanlı temalı pullar ile koleksiyonunu daha da zenginleştirdiğini belirtiyor.

Ablak, öncelikle yaşamını kısaca özetleyerek "1940'ta bu köyde doğdum. Buradaki üç sınıflı köy okuluna beş ay gittim ve sonrasında babam okula göndermedi. Bingöl'ün Soğhan ilçesinde iki yıl askerlik yaparken ilkokul diplomamı aldım. 1961'de askere başladığımda beni kalem bölümüne aldılar. Askerden sonra 2 yıl köyde kaldım, ardından 1965'te İstanbul'a giderek SSK hastanesinde işe girdim" diye konuştu.

PUL MERAKI NASIL BAŞLADI?

Ablak, koleksiyonerlik yaşamının kapısını aralayarak konuşmasını sürdürdü: "Orada uzaktan akrabam olan bir heykeltraş sayesinde pul merakım başladı. Beni Bütün Dünya mecmuasına abone yapmıştı. Mecmuada pullarla alakalı birkaç yazı okudum ve bu kafama yattı. Koleksiyona 5-6 askeri pulla başladım, koyacak yerim yoktu ve sonrasında kaybettim. İstanbul'a gelip işe girdiğimde Beyoğlu'ndaki İstiklal Caddesi'ndeki 60-70 kadar pul mağazasından aldığım pullar ile koleksiyon yapmaya başladım. Heykeltraş akrabamın vasıtasıyla belediye muhasipliğine girdim. Dört yılın ardından Kayseri SSK Hastanesi'ne girdim. 11 Şubat 1988'de emekli oldum."dedi. Ablak, "SSCB'nin dağılmasından sonra Ruslar ülkelerinden çokça pul getirdiler. Onların pullarını aldım. Osmanlı pul koleksiyonumu ise albümlerde değil, kartelalarda saklıyorum. Bir kısmını da sattım" diye konuştu.

İLK KEZ BİR KÖYDE PUL SERGİSİ

Haziran 2008'de Türkiye'de ilk kez bir köyde pul sergisi düzenleyen koleksiyoner Fevzi Ablak, bir ilk teşkil etmesine karşın ilgi görmediğini dile getirerek "Sergiyi kendi köyümde, evimde yaptım. Sergiye karşı çıkanlar da oldu, fakat onlara bireysel olarak yaptığımı söyledim. Tabii hiçbirisi de ziyarete gelmedi. Kayseri'den ilgi gösteren olmadı. Niğde'den 120 kadar ziyaretçi ile Niğde basını geldi, Ürgüp Belediye Başkanı geldi, Kahramanmaraş Valiliği tebrik mesajı gönderdi, Yeşilhisar'dan bir sahaf arkadaş ile Ziraat Bankası Şube Müdürü geldi" diye konuştu. Ablak, koleksiyonunda ne kadar pul olduğuna değinerek "Pullarım 200 binin üzerindedir. Hanımın hastalığı sebebiyle bir kısmını İzmir'de sattım. Pul almayı kestim ama gördüğüm pulu da dayanamam, alırım" diyip, konuşmasını tamamladı.

Editör: Haber Merkezi