Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Şubat ayı olağan meclis toplantısı Melikgazi Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Memduh Büyükkılıç’ın katılımı ile Odamız meclis salonunda yapıldı. Toplantıya AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Nergis, AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, KAYSO meclis üyeleri, meslek komitesi, disiplin kurulu ve yüksek istişare kurulu üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, geçen yılın sekizinci ayından itibaren ülkemize karşı yapılan ekonomik saldırıların etkisinin hala devam ettiğini belirterek, çok ciddi tedbirler alınması ile bir miktar rahatla yaşandığını, 2019 yılının üçüncü çeyreğinden itibaren ekonominin rayına oturmaya başlayacağını söyledi.

Seçimlerden sonra kur fiyatlarının beklentiler dışında yükseleceği yönünde algı operasyonu yapıldığına dikkat çeken Özkaya, “Tüm bu söylemler ellerindeki dövizleri daha yüksek fiyatlara bozdurmak isteyenler tarafından oluşturulan bir algı operasyonudur. Biz bunlara inanmıyoruz. Türkiye’nin gerçekleri bundan uzak. Cari açığımızda ciddi bir küçülme var. İhracatımızda artış, ithalatımızda düşme var. İşsizlik biraz yüksek gibi görünse de alınan tedbirlerle ilerleyen dönemlerde işsizlik rakamlarının da düşeceğine inanıyoruz” dedi.

Enflasyonda bir takım sıkıntılar olduğuna değinen Meclis Başkanı Özkaya, “Bizim sorunumuz maliyet enflasyonu ve talep yetersizliği. Maliyet enflasyonuna destek amacıyla üretim proseslerindeki elektrik ve doğalgaz fiyatlarının düşürülmesi yada en azından KDV’sinin yüzde 1’e çekilmesi gerekmektedir. Zaten KDV bir indirim konusu olup, bütçe dengelerinde uzun boylu bir değişiklik yapmayacaktır” şeklinde konuştu.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, meclis toplantısına katılımlarından dolayı Melikgazi Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Memduh Büyükkılıç’a teşekkür ederek, önümüzdeki yerel seçimlerde tüm adaylara başarılar dilerken, şehrimize ve ülkemize hayırlar getirmesi temennisinde bulundu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıkılıoğlu’nun gayretleri ile hayata geçirilen istihdam seferberliği hakkında bilgi veren Başkan Büyüksimitci, “İstihdam seferberliği kapsamında birçok teşvik açıklandı ancak ben bunlardan en önemli olan üç teşvik hakkında bilgi vermek istiyorum. İlk olarak işverenlerin nisan ayı sonuna kadar sağlayacağı her ilave istihdam için, üç ay boyunca pirim ve verginin yanında üret de ödemeyecek. 2020 yılının aralık ayına kadar her yeni istihdam için 12 ay süresince SGK pirimlerini ve vergilerini ödemeyecekler, kadın, genç ve engelli istihdamında ise bu sürenin 18 aya kadar çıkacak. İşyerinde çalışma sürelerini geçici olarak azaltmak durumunda kalan işverenlerime üç ay boyunca azaltılan süreye ilişkin çalışanların ücretleri yine devlet tarafından ödenecek. Bunlar inanılmaz destekler. Bu konuda Bakanlarımız başta olmak üzere Rifat Hisarcıkılıoğlu Başkanımıza teşekkür ediyorum. Tüm bu desteklerin ayrıntıları konusunda KAYSO olarak üyelerimize her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

İstihdam Seferberliği hakkında Kayseri olarak her türlü gayreti göstereceklerini ifade eden Başkan Büyüksimitci, “Biliyorsunuz 2017’de başlatılan istihdam seferberliğinde Kayseri olarak ilk 10 il çerisindeydik. Bu senede Oda başkanları olarak Sayın Cumhurbaşkanımıza 30 bin yeni istihdam sözü verdik. İnşallah bu hedefimizi tutturacağız. Bizde burası Kayseri burada iş var, aş var, gelecek var diyoruz. Seçimlerden sonra ekonomimizin çok daha rahatlayacağına, çok daha iyiye gideceğine inanıyorum. Algı operasyonları yapanlar umduklarını bulamayacaklar. Devletimize, ekonomi yönetimimize sonuna kadar güveniyoruz” diye konuştu.

TOBB ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü hakkında bilgi veren Başkan Büyüksimitci şunları söyledi; “Meslek liselerinin Odaların kontrolünde yada işbirliğinde yönetilmesi ile ilgili bir protokol. Bu bizim yıllardır hayalini kurduğumuz bir proje idi. Gerekli prosedürlerin tamamlanması ile birlikte ilk etapta şehrimizde Kartal Endüstri Meslek Lisesi ile pilot uygulamayı başlatacağız. İnşallah burada sanayicilerimizin ihtiyaçlarına göre eleman yetiştireceğiz. Burada başarılı olursak Milli Eğitim Bakanlığımız diğer meslek okullarını da bize devretmeye hazır olduklarını söylediler. İnşallah bu projeyi elbirliği ile başarılı bir şekilde hayata geçireceğiz.

Kayseri Sanayi Odası’nın notunu bir kademe daha yükselterek akreditasyon sertifikasını yenilediği bilgisini veren Başkan Büyüksimitci, bundan sonra odanın hizmetlerini daha da geliştirme, üyelerine birinci sınıf hizmet sağlama gayretinde olacaklarını belirterek, belgenin başarılı bir şekilde yenilenmesinde emeği geçen başta Genel Sekreter Nihat Molu ve Akreditasyon Sorumlusu Nurbanu Özsoy Yorulmaz olmak üzere tüm personele teşekkür etti.

Son olarak ihracat rakamları hakkında bilgi veren Başkan Büyüksimitci, TUİK verilerine göre Kayseri’nin 2018 yılı ihracatını bir önceki yıla göre yüzde 27,13 oranında artırdıklarını belirterek, Ocak ayı ihracatını ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9 oranında artırırken, aynı dönemde Türkiye’nin ihracatının yüzde 5.9 civarında arttığını söyledi. 2018 TUİK verilerine göre Kayseri’nin iller sıralamasında 11. olduğunu açıklayan Başkan Büyüksimitci, bu sene biraz daha fazla gayret ederek, ilk 10’a gireceklerine inandıklarını sözlerine ekledi.

Son olarak kürsüye gelen Melikgazi Belediye Başkanı ve Cumhur İttifakı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Memduh Büyükkılıç, ‘150 yılda 150 Proje' başlığında projeleri hakkında meclis üyelerine bilgiler verdi.

Başkan Büyükkılıç, “Kayseri'de güzellikleri konuşursak güzellikler konuşuluyor. Olumsuzlukları konuşursak, felaket tellalları durmuyor. Sizlerin hizmetkarı olarak şehrimize layık olmaya ve şehrimizin güzel anılması için gayret ettim. İşbirliği ile bu çalışmaları yapınca şehrimizin güzel anılmasına katkıda bulunduk. Kayseri kıymetini bilmemiz gereken bir şehirdir. İnsanımızın ve şehrimizin kıymetini bilirsek güzel olur. Kayseri'nin güzel anılan boyutları var. Hayırseverleri ile anılan bir şehrimiz var. Üniversitelerimiz yüz akımızdır. Bizim birliğimiz ve beraberliğimiz bereketimizdir. Dışarıdan gelenler bunu çok iyi anlıyor ve takdir ediyorlar” şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi