MELİKGAZİ Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Ağırnas Mahallesi'nin aynı zamanda Mimar Sinan'ın doğduğu yer olarak bilindiğini, bu mahalledeki Aşağı Pınar mevkisinde bulunan yeraltı şehrinin bir dünya mirası olarak korunması gerektiğini bildirdi.

Melikgazi ilçesinin bir tarih şehri, doğal sit alanı, modern şehirleşmenin öncüsü ve bir kültür şehrinin merkezi olduğunu belirten Başkan Memduh Büyükkılıç, Ağırnas yeraltı şehrinin milattan önce 4 binli yıllara dayandığını bunun için dünya tarihine ışık tutan bir bilgi hazinesi olduğunu kaydetti. Ağınas yerleşim alanının sadece Melikgazi veya Anadolu için değil dünya kültür mirası için de çok önemli ve özel bir konumda olduğunu anımsatan Büyükkılıç, ''Ağırnas Bölgesi Melikgazi Belediyesinin korunması, kollanması ve tanıtımı kapsamındadır. Ağırnas sadece bir yerleşim yeri değil, tarihi ve mimari ev tarzı, Mimar Sinan'ın doğduğu ev, doğal güzellikleri bitki türü ve yer altı şehri ile adeta bir turizm ve kültürünün merkezidir. Melikgazi Belediyesi olarak Ağırnas'ın tanıtımı ve bir cazibe merkezi olması için gerekli proje çalışmaları yapılmıştır. Bu kapsamda Yeraltı Şehri için kültür gezi yolu belirlenmiştir. 3 ayrı yeraltı şehri bulunan ve 4 katlı olan bu doğal ve tarihi mekânlar gün yüzüne çıkarılarak işlevlik kazandırılacaktır. Sadece yer altı şehri olarak değil, bölgeye özgü ev eşyaların sergilendiği müze, sergi salonu, konser salonu ve açık alan kahvehaneleri ile adeta bir dinlenme merkezi haline de getirilecek'' dedi.

Ağırnas Yeraltı Şehri için şu anda proje değerlendirilme çalışmasının tamamlandığını ve Mimar Sinan Evi, 3 yeraltı şehri, sanatsal ve kültürel Ağırnas evleri, doğal dinlenme alanları ile bir bütün olarak değerlendirileceğini ifade eden Memduh Büyükkılıç, Melikgazi belediyesi olarak Ağırnaslıların Melikgazili olmanın farklılığını yaşadığını sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi