Kayseri’ye bir dizi ziyaretler ve temaslarda bulunmak üzere gelen Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Mäki, beraberindeki heyet ile birlikte Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’a nezaket ziyaretinde bulundu. Başkan Büyükkılıç, Büyükşehir Belediyesi önünde çiçeklerle karşıladığı Büyükelçi Mäki’yi makamında ağırladı. Huzur ülkesi olarak bilinen Finlandiya’dan yine güvenli bir liman olan huzur şehri Kayseri’ye teşrif etmesi dolayısıyla memnuniyetini dile getiren Başkan Büyükkılıç, Kayseri’nin bir endüstri ve ticaret merkezi olarak bilindiğini, yapılan kazılarda çıkan tabletlerin 6 bin yıllık ticari geçmişi olduğunun, bilim adamları tarafından paylaşıldığını anlattı.

Büyükkılıç, Kayseri’nin değişik medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, zenginlikler şehri olarak anılmasından memnuniyet duyduklarını vurgulayarak, “Karşılıklı heyetlerin görüşmesi, işadamlarımızın Finlandiya’yı ziyaret etmesi, oradan da yatırımcıların ülkemize, özelde de şehrimize gelmiş olması doğru bir yaklaşım olacaktır. İzmir, Adana’dan sonra Kayseri’mizin de fahri konsolosluk açısından gündeminize alınmış olması, gerçekten başarılı bir işadamı olan Murat Sert kardeşimizin atanmış olması bizleri ayrıca memnun etmiştir” dedi.

İkili ilişkilerin devam etmesini temenni eden Başkan Büyükkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Beyaz zambaklar ülkesini Kayserili işadamlarının yakın zamanda mutlaka ziyaret etmesi gerekir. Oradaki dostların da inşallah buraya gelmesi temennisini paylaşmak istiyorum. Kayseri zenginlikler şehri olarak bilinir, kendi kendine yeten bir şehirdir, başkalarına yük olmaz, yük çeker. Erciyes dağımız gibi bir değerimizin olması, gerek uluslararası standartlarda bir kayak merkezi oluşu, gerekse Anadolu’da bir marka oluşu bizim için önem arz ediyor. Gerek turizmdeki çeşitliliği, gerekse gastronomi kültürüyle umarım Finlandiyalı dostların için tam bir dinlence yeri olarak nitelendirilebilir. 1,5 milyon nüfusu, 16 ilçesi ile çevresindeki 8 il ile adeta bir cazibe merkezidir.”dedi. Büyükkılıç, Kayseri ve bölgesindeki vatandaşların Avrupa’da çok sayıda olduğunu, Kayseri’nin Avrupa Birliği standartlarını yakaladığını, ikinci, üçüncü kuşakların yatırımdan yatırıma koştuğunu belirterek, böylelikle Kayseri ile Avrupa arasında bir köprü oluşturmasının bir kazanım olduğunu da vurguladı.

Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Mäki ise ziyarette yaptığı konuşmada, “Onursal konsolosların önemli görevleri vardır. Kayseri’nin büyük bir şehir olduğunu gördüğüm zaman burada da bir fahri konsolosluğun açılması konusunda destek verdim. Fahri konsolosların öncelikli görevi, bulundukları şehirlerdeki Finlandiyalı vatandaşları ile ilgili çalışmalara destek vermektir. Tabi ki diğer taraftan da ikili ilişkilerin gelişmesi, ticari noktada gelişmelere katkı sağlama noktasında önemli görevleri vardır” diye konuştu. Hem turizm noktasında hem de iş hayatı noktasında önemli işbirliği yapacaklarını ifade eden Mäki, “İki ülke arasında geçen yıl 2 milyar Euro’ya ulaştı bu ticari nokta. Finlandiya’dan Türkiye’ye gönderilen malların sayısı yüzde 24, Türkiye’den Finlandiya’ya gidenlerin sayısı ise yüzde 31 artmış durumda” şeklinde konuştu.

Büyükelçi Mäki, çevresel dijitalleşme ve dijital verilerin bilgi sistemleri ile ilgili çalışmalar ve eğitim noktasında işbirliği yapabileceklerinden bahsederek, “Aynı zamanda beyaz zambaklardan bahsettiğinizde de bizler için eğitimin ne kadar önemli olduğu vurgulanmaktadır. Ve aynı zamanda eğitim herkese önemli fırsatlar sunmaktadır. Dünden beri burada çok önemli güzel ziyaretlerde bulunuyorum. Ticari noktada işbirliği yapabileceğimiz kişilerle de görüştük. Murat bey de buradaki ilişkilerin geliştirilmesi noktasında bizlere destek sunacak. Ben de buraya tekrar gelmek noktasında istekliyim” ifadelerini kullandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Büyükelçi Mäki’yi kış turizminde Erciyes Kayak Merkezi’ne davet ederek, “Kış döneminde sizi konuk etmek isteriz. Kayak merkezimizde mutlaka siz kayak biliyorsunuzdur. Eğitim konusunda da 5 tane üniversitesi olan, 80’bin civarında üniversite öğrenci olan, 300 bin civarında da ortaöğrenim öğrencisi olan bir şehirden söz ediyoruz. Turkovac aşısını da bulan araştırma üniversitesi Erciyes Üniversitemiz Tıp Fakültemiz de Kayseri’dedir” dedi.

Büyükelçi de kayak yapmayı çok sevdiğini, okul zamanında kayak yaparak okula gittiğini belirterek, önümüzdeki sezon Erciyes’e gelmek istediğini dile getirdi. Ziyaret sonunda Başkan Büyükkılıç, günün anısına Finlandiya Ankara Büyükelçisi Ari Mäki’ye KAYMEK kursiyerlerinin hazırladığı el emeği göz nuru bir eser ile Kaniş Karum Höyüğü’nde yapılan kazılarda çıkan tabletlerin replikalarını hediye olarak takdim etti. Büyükelçi Mäki de Başkan Büyükkılıç’a, cam sanatında ünlü bir sanatçının 1964 yılında hazırladığı cam bir eseri hediye etti.

Editör: Haber Merkezi