Müftü Vekili Galip Koçer, Ramazan ayının 17 Haziran Çarşamba günü kılınacak ilk teravih ve 18 Haziran Perşembe günü tutulacak ilk oruçla başlayacağını bildirdi. Koçer, sadaka-i fıtırın en az 11,50 TL, zekat nisap miktarının ise 80,18 gram altın olarak belirlendiğini de kaydetti.

Ramazan ayının başlamasıyla ilgili açıklama yapan Müftü Vekili Koçer, ‘’Evveli rahmet, ortası mağfiret sonu da cehennemden azat olarak müjdelenen ramazan ayına girmek üzereyiz. 17 Haziran 2015 Çarşamba akşamı ilk teravih namazı kılınacak gece de ilk sahura kalkılacaktır. 18 Haziran 2015 Perşembe günü ise Ramazan Ayının birinci günüdür. 2015 yılı Ramazan ayı teması ‘Vakit İyilik Vakti Bu Ramazan ve Her zaman’ olarak belirlenmiştir. Ramazan orucu Hicretten 1,5 yıl önce farz kılınmıştır. Lügat olarak oruç, nefsin yöneldiği şeylerden imsak etmek anlamına gelirken, Istılah olarak ta Ramazan ayında imsak vaktinden başlayarak güneşin batışına kadarki zaman içinde niyet ederek yemeyi, içmeyi ve şehevi istekleri terk etmek anlamına gelmektedir’’ dedi.


Oruçtan maksadın, insanın kulluğunu bilmesi, Rabbini tanıması ve dolayısıyla Allah’ın rızasını kazanıp sonsuz mutlulukları hedeflemesi olduğunu kaydeden Koçer, ‘’Oruçtan maksat Allah’ın rızasını kazanmak olmakla beraber birçok diğer faydaları da vardır. İnsanın nefsini terbiye eder. İnsan oruç sayesinde Rabbine itaat etmeyi öğrenir, iftar sofrasında vakit gelmeden bir lokma yiyemez, sanki Allah’ın ‘Buyurun kullarım yiyin’ emrini bekler. Toplumsal yönden ise; Açlık, susuzlukla birlikte toplumdaki fakir ve yoksulların sıkıntılarının yaşanarak anlaşılmasına vesile olur ki bu uygulama insanın şefkat ve merhamet duygularını doruk noktaya ulaştırarak toplumsal dayanışmayı, yardımlaşmayı, paylaşmayı yaygın ve kalıcı bir hale getirir’’ ifadelerini kullandı.


İFTAR VE İMSAK VAKTİ İÇİN DİYANETE UYUN

Koçer, ‘’Oruç tutarak manen yükseleceğimiz Ramazan ayında dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi iftar ve imsak vaktidir. Diyanet İşleri Başkanlığımızın yayınladığı takvimlerdeki vakitler esas alınmalıdır. Ramazan ayında sabah ezanları imsak vaktinde okunduğu için ezanın başlaması ile birlikte yeme içmeye son verilmesi gerekir. Çünkü oruç imsakla başlamaktadır. Ramazan orucunun her günü için niyet gerekir. İmsak vaktinden sonra Oruca muhalif bir şey olmamak kaydıyla, iftardan kuşluk vaktine kadar niyet edilebilir. Ayrıca ramazan ayında ve her zaman Namazlarda tadili erkâna riayet edilmeli, teravih namazlarının ikişer rekât kılınması sünnete uygun bir davranıştır. Ramazan ayında Fıtır Sadakası ve zekâtlarımızı uygun yerlere uygun bir şekilde vermemiz gerekir’’ dedi.


Bu ayda komşulukların geliştirilmesi ve iftarı komşularla paylaşmanın, dinin tavsiyesi olduğuna dikkat çeken Koçer, şunları kaydetti:

‘’Ferdi ve ailevi mutluluğumuz için Mevla’mızın “Ey iman edenler! Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. Umulur ki korunursunuz.”(Bakara, 2/185) mesajına uyarak orucumuzu tutmalı, “Peygamber efendimiz (S.A.V.) in de Kim, faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa, geçmiş günahları bağışlanır."( Buhârî, Îmân 28, Savm 6; Müslim, Sıyâm 203,) müjdesini göz önünde bulundurmalıyız, "Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır."(Buhârî, Savm 5, Bed'ul-halk 11; Müslim, Sıyâm 1, 2,) uyarısına kulak vererek de şeytana prim vermemeliyiz. Kayseri halkı olarak Gana’ya kuyu açılması için yaptığımız yardımın huzuru içerisindeyiz diye düşünüyorum. Ramazanın her gününü fırsat bilerek günah ve kusurlarımızdan dolayı tövbe ve istiğfar etmeliyiz. İbadetlerimizi ve dualarımızı yoğunlaştırarak Rabbimize yakınlaşmalı, bu mübarek ayda Yüce yaratanımıza, ailemize, çocuklarımıza, çevremize, milletimize ve tüm insanlığa karşı görev ve sorumluluklarımızı tekrar hatırlamalıyız. Bu yıl için Diyanet İşleri Başkanlığımız tarafından sadaka-i fıtır miktarı asgari 11,50 TL, zekat nisabı ise 80.18 gram altın olarak belirlenmiştir.’’

Editör: Haber Merkezi