CHP Kayseri İl Başkanı Ümit Özer, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nü kutladı. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesinin önemine değinen Özer, ‘’ Türk kadını Atasının izinde, üretici, çalışkan ve başarılı olmaya devam edecektir’’ dedi.

Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türkiye Cumhuriyeti kurulurken kadınların hak ettiği saygıyı ve değeri görmesi için bir takım haklar verildiğini ifade eden CHP İl Başkanı Özer, ‘’Kurtuluş Savaşı’ndan çıkmış, yeni kurulmuş devletin Önderi ve kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk, kadınları yüceltmek, savaşta olduğu gibi muasır medeniyetler seviyesine çıkarken de kadınlar toplumda aktif olsun diye Türk kadınına birçok ülkenin yıllar sonra tanıyacağı hakları gözü kapalı sunuyor. 5 Aralık 1934 Türk kadını seçme ve seçilme hakkını kazanırken dünyada da bu tarih dünya kadın hakları günü olarak kutlanıyor. 1935 yılında yapılan seçimlerde Türkiye mecliste bulunan %4,6 kadın milletvekili oranı ile dünya oranlarına göre 21.sırada yer alırken, BM son verilerine göre tüm dünyada kadın-erkek eşitliğinde genel üzerinden yapılan değerlendirmede kadın milletvekili oranı %22 iken ülkemizde oran %14,9’dur. Türkiye bu oranla dünya sıralamasında 91.sırada yer alıyor. Oranlardan anlaşılacak tek şey, haklarını yıllar önce Atasından alan kadınların yıllar içinde çekilmeye çalışıldığı karanlığın boyutudur. Kadınlara verilen hakların amacı toplumun iki organının da işlemesini sağlamak iken mevcut iktidar ve onunla aynı zihniyete sahip olanların yapmak istediği çok açıktır’’ dedi.

CHP Kayseri İl Başkanı Özer, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Türk kadını evinin süsüdür”. “Kadınlar iş aradığı için işsizlik yüksek”. “Evdeki işler yetmiyor mu?" “Medya olayları abartıyor, kadına yönelik şiddet algıda seçicilik." “Yalnız bırakılan ya davulcuya ya zurnacıya." “Tecavüzcü, kürtaj yaptıran tecavüz kurbanından daha masum." 21.yüzyılda kadınların iş arama, evlenme, çocuk doğurma, cinsel istismar vb. konularda maruz kaldığı, iktidarın kadına karşı bakışını anlatan birkaç cümle sadece. Kadının yeri evidir anlayışına sahip insanlar için kadının başarılı olması, siyasette dâhil birçok alanda aktif olması, ikinci sınıf vatandaş olmayı kabul etmemesi şaşırtıcı olabilir ama Türk kadını ülkeyi kurarken kenarda beklemedi ve beklemeyecek!. Şehrimizdeki “kadınlar çarşısındaki” kadın heykelinden bile rahatsız olanların anlayışının değişmesi için yine biz kadınlara büyük iş düşmektedir. 5 Aralık kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği günde de, her zaman her yerde de önemle vurgulanması gereken kadınlarımızın gücüdür. Var olan haklarımızı bizden alamayacağınız gibi, bizleri hiçbir haktan da mahrum bırakamayacaksınız!. Bunu bir kez de bu güzel günde dile getirmekten gurur duyuyorum.Türk kadını Atasının izinde, üretici, çalışkan ve başarılı olmaya devam edecektir. Sahip olduğu hakların bilincinde, önüne konulan engelleri ilk gün ki azmiyle aşarak, önüne çekilen setlere inat özgür ve güçlü yaşayacaktır. Dünyada yaşayan hiçbir kadın savunulmaya, korunmaya muhtaç değildir. Tüm kadınlarımızın 5 Aralık seçme ve seçilme hakkını kutlarken siyasette onları temsil etmekten gurur duyduğumu da ifade etmek istiyorum.’’

Editör: Haber Merkezi