Kayseri şehir merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Tavlusun Mahallesi'nde bulunan ve 18’nci yüzyılda inşa edilen Tavlusun Rum Kilisesi, bakımsızlıktan dolayı harabeye döndü. Defineciler kaçak kazı yaparak, tarihi kiliseyi tahrip etti.

Kilise duvarlarına ise, sprey boyalarla yazılar yazılarak, zarar verildi. Geçmişte Rumların kullandığı tarihi kilise, restore edilerek, turizme kazandırılmayı bekliyor. Kilisenin son durumunu anlatan Tavlusun Mahallesi Muhtarı Mehmet Yılmaz, "Artık bu tarihi kilise öyle bir hale geldi ki, Rumlar buradan göçtükten sonra burası atıl durumda kaldı. Buraya kimse sahip çıkmadı. Defineciler burada zaman zaman kazılar yapıp, bölgemize zarar veriyor. Bu bölgenin restore edilip aslına uygun bir şekilde turizme kazandırılmasını istiyoruz" diye konuştu.

‘BÖLGEYE ZARAR VERİLİYOR’

Tavlusun’nun önemli bir bölge olduğunu belirten Yılmaz, "Melikgazi Belediyemiz zaten çevre güvenliği önlemini aldı ve bölgeyi koruma altına almaya çalışıyor fakat bunu önleyemiyoruz.

Zaman zaman polis ekiplerimiz burada kontrollerini sıklaştırıyor. Emniyet tedbirlerini alıyor fakat, definecileri önlemek mümkün değil. Bu anlamda bölgeye zarar veriliyor. Burada alınan alınmış, yıkılan yıkılmış. O nedenle bu yapının restore edilip, turizme kazandırılması açısından çaba gösterilmesini bekliyoruz" ifadelerini kullandı. (DHA)

Editör: Haber Merkezi