Develi Belediyesi, 2008 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan yaklaşık 500 yıllık geçmişe sahip olan Develi cıvıklısının coğrafi işaret belgesini aldı. Belediye, cıvıklının farklı kentlerde aynı isimle satılması üzerine çalışma başlattı. Bu kapsamda ilçenin yöresel lezzeti Develi cıvıklısının satışına standart getirilmesi için çalışma gerçekleştiriliyor. Yapılan çalışmaya değinen Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar, "İlçemiz tarihi ve kültürel dokusu zengin bir yapıya sahiptir.

Bu zenginliklerimizin en başında da Develi cıvıklımız gelir. Patenti Develi Belediyemize ait olan cıvıklımıza standart getirmek için kolları sıvadık. Türkiye'de artık bir esnaf Develi cıvıklı ibaresini kullanıyorsa ve bu ürünü müşterilerine sunuyorsa getirilecek standartla pişirmek ve servis etmek zorunda kalacak. Dükkanın üzerinde bulunan yazı dizaynına kadar buna bir standart getireceğiz” diye konuştu.

Başkan Mehmet Cabbar, Develi cıvıklısının lezzetinden bahsederek, "Develi cıvıklısı Osmanlı döneminden gelen bir lezzettir. Hatta Evliya Çelebi Seyahatnamesinde bile yer alır. Cıvıklının özelliği Develi yaylarında organik şekilde beslenen hayvanların etlerinden ve özenle hazırlanan hamurdan gelir. Ustaların mahareti ile tüm bu güzellikler birleşince Develi cıvıklısı ortaya çıkar" dedi.(DHA)

Editör: Haber Merkezi