Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, Doğu Türkistan’da Ramazan ayında orucun yasak olmasına tepki gösterdi. Tümtürk, "Umudumuz inşallah Çin hükümeti uluslararası arenada köşeye sıkışır ve Ramazan’da oruç yasağını kaldırır" dedi. Tümtürk Mursi’nin idam kararını da eleştirerek, "İnsanlık adına utanç verici bir karardır" dedi.Ramazan'a girilen bu günde, Çin hükümetinin Doğu Türkistan’da orucu yine yasaklamasını eleştiren Seyit Tümtürk, "Son birkaç yıldır Çin’de oruç yasaklandı. Geçtiğimiz 2014 yılında da resmen bu yasak uygulandı. 1 Ocak 2015 itibari ile de Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur Türklerinin dini ibadetleri kamusal alanda anayasal suç kapsamına alındı. Geçtiğimiz yıl Kaşgar iline bağlı Yarkent ilçesinin İlişku ve Handi köylerinde Ramazan'da oruç yasaklandıktan sonra buna itiraz eden halk, katliamdan geçirilerek Ramazan Bayramı’nın birinci günü 3 bin kişi katledildi. Yine Ramazan'ı idrak edeceğiz. Ramazan’da oruç Doğu Türkistan’da yine yasaklanacak mı? Bunu endişe ile bekliyoruz. Çünkü Çin tarafından Ramazan’da orucun serbest olup olmadığı bildirilmedi. Bu kaygıyı taşıyoruz. Biz burada Türkiye’de huzur ve mutluluk içerisinde bir Ramazan-ı Şerif idrak ederken, Doğu Türkistan’daki kardeşlerimiz bütün uluslararası hukuk çerçevesindeki hakları yasaklanmış olan kardeşlerimiz, oruç yasağı engeline takılmazlar. Bu yasak ortadan kalkar. Bu ayıp, herhalde Çin’i uluslararası camiada mutlaka ve mutlaka köşeye sıkıştıracaktır’’ diye konuştu.

"TAYLAND’DA ESİR TÜRKİSTANLILAR"

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, ‘’Biz bu vesile ile Tayland’da bulunan 350 vatandaşımızın bir ana evvel salıverilmesini istiyoruz. Serbest bırakılmasını umut ediyoruz. Geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Başbakanımıza bu konu ile ilgili beklentilerimizi arz ettik. Yetkililer de Tayland makamları ile ikili görüşmelerde bunu dile getirdiklerini ve Tayland’daki Doğu Türkistanlı hapisteki kardeşlerimizin meselelerini takip edecekleri sözünü verdiler. Umut ederiz Ramazan’da bu kardeşlerimiz de serbest bırakılır, biz de ağız tadıyla bayram yaşarız. Beklentimiz budur’’ ifadelerini kullandı.

"MURSİ’YE İDAM KARARI VERİLMESİ, BATI'NIN ÇİFTE STANDARDI"

Mısır’da devrik cumhurbaşkanı Mursi’ye verilen idam kararını da eleştiren Seyit Tümtürk, ‘’Burada üzülerek söylüyorum, bu karar Batı'nın çifte standardıdır. General Sisi’nin, yüzde 52 ile halkın iradesini alıp devlet başkanı olan Muhammed Mursi’yi bir askeri darbe ile devirmiş, şimdi de idamına karar verilmiştir. Bu karar, insanlık açısından bir utançtır. Bir de bunun bir Müslüman ülkede halkın iradesi ile seçilmiş bir devlet başkanına, halkın iradesine karşı yapılmış bir saygısızlık. İhtilalle devrilip idam cezasına çarptırılmış olması, hiçbir vicdan ehlilin kabul edemeyeceği bir zulümdür. Avrupa’nın burada çifte standardı, iki yüzlülüğü, suskunluğu vardır. Bu karar, hakikaten Avrupa’nın bu konuda ne kadar riyakar ve samimi olmadığını bir kez daha ortaya koymuştur. Tıpkı Doğu Türkistan meselesinde olduğu gibi’’ dedi.

Editör: Haber Merkezi