Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle Taşhan bölgesinde yapılan kazılar dünya paleontoloji bilim camiasının dikkatini Kayseri’ye çevirmesini sağladı. 7,5 milyon yıllık fosillerin bulunduğu Taşhan bölgesinde bu kez dünya literatürüne geçecek bir buluntu daha ortaya çıktı. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, kafatasının ve alt çenenin tam olarak bulunduğu dünyadaki ilk fosili kazı alanında kamuoyuna açıkladı.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, basın mensuplarıyla birlikte dünya doğa tarihine ışık tutacak çalışmaların yapıldığı Taşhan’daki kazı alanını ziyaret etti. 7,5 milyon yıllık fil, zürafa, at ve gergedanlara ait fosiller yer aldığı kazı alanında dünya literatürüne girecek bir fosil bulundu. Başkan Büyükkılıç, kazı çalışmalarının danışmanlığını yapan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okşan Başoğlu İle birlikte önemli açıklamalar yaptı.

Prof. Dr. Okşan Başoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Taşhan’da çok geniş bir fosil alanında çalıştıklarını ve çok önemli buluntulara ulaştıklarını belirtti. Kazılarda, günümüz fillerinin atası olarak bilinen choerolophodon cinsine ait çok iyi korunmuş kafatası ve alt çenenin bulunduğunu ifade eden Başoğlu, buluntunun dünya literatürüne gireceğini söyledi.

“TARİHE IŞIK TUTUYORUZ”

Kültepe, Keykubadiye Sarayı ve Taşhan olmak üzere Kayseri’de üç farklı alanda kazı çalışmalarına destek verdiklerini dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç da doğa tarihine ışık tutacak kazılarda kafa bütünlüğü ve dişleriyle 3,5 metrelik bir fosilin bulunduğunu açıkladı. Bu kazıların Kayseri’nin coğrafi yapısı ve jeolojisinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini de ortaya koyduğunu dile getiren Başkan Büyükkılıç, “Buna ışık tutacak çalışmalar ortaya çıkıyor. Bu kazıları sürdüreceğiz ve tarihe ışık tutacağız. Hocalarımıza adeta iğneyle kuyu kazarcasına fedakarca yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum. Dünyadaki önemli bilim adamları şimdiden randevu alarak bu bölgeyi görmek istiyorlar” dedi.

Başkan Memduh Büyükkılıç, konuşmasında Doğa Tarihi Müzesi yapmak istediklerini de ifade ederek, “Belediyemizin 150. Yılında 150 projemizi kamuoyuna açıklamıştık. Bu projeler arasında müzeler de bulunuyor. Bunlardan birisi de doğa tarihi müzesi. Bu müzeyi zenginleştirecek eserler de bu kazılarla çıkıyor diye konuştu.

DÜNYANIN GÖZÜ KAYSERİ’DE

Taşhan’daki kazılara doğa tarihçileri de büyük ilgi gösteriyor. Prof. Dr. Okşan Başoğlu, bilim adamlarının çok büyük bir ilgi gösterdiğini ifade ederek, önümüzdeki haftalarda dünyanın fil üzerine uzmanlaşmış en önemli isimlerinin Kayseri’ye geleceğini söyledi. Prof. Dr. Başoğlu, bu ilginin normal olduğunu belirtti ve “Çünkü muhteşem örnekler çıkıyor” dedi.

Editör: Haber Merkezi