Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Temmuz ayı olağan Meclis Toplantısı Odamız meclis salonunda yapıldı. Erciyes Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recai Kılıç, Erciyes Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Yazlık ve Kayseri Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Serdar Özkaya’nın konuşmacı olarak katıldığı toplantıya,KAYSO Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi, Disiplin Kurulu ve Yüksek İstişare Kurulu Üyeleri ile birlikte Kayseri Genç Girişimciler İcra Komitesi üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya,merkez Bankası’nın faiz indiriminin biraz gecikmelide olsa son derece yerinde ve doğru bir karar olduğunu söyledi. Özkaya, “FED’in faiz indirim sinyalleri ve Avrupa Merkez Bankası’nın faiz indirimi Merkez Bankamız tarafından çok iyi değerlendirilerek, Eylül ayında yapılacak toplantıda en az 2,5 ile 3,5 arasında daha faizlerin düşürülmesi yerinde ve doğru bir karar olacaktır. Merkez Bankamız tarafından alınan kararlara diğer bankalarımızın bir an önce uymasında fayda vardır” dedi.

Bayram tatillerinin uzatılmasının birim maliyetlerinin artmasına ve satışların düşmesine ciddi manada etki ettiğini vurgulayan Meclis Başkanı Özkaya, tatillerinin uzamasının hem Kayseri hem de Türkiye ihracatını negatif yönde yüzde 30 etkilediğini belirterek, turizmciyi desteklemek adına bayram tatillerinin uzatılmasının hesabının bundan sonra daha dikkatli yapılması gerektiğini söyledi.

Sanayicinin kullandığı elektrik fiyatlarının yüksekliğine de değinen Özkaya, 01 Nisan 2018 tarihinden bu yana elektrik fiyatlarında yüzde 100’ün üzerinde bir artış olduğuna dikkat çekerek, uluslararası alanda sanayicilerin rekabet gücünü olumsuz etkileyen bu duruma acilen bir çözüm bulunması gerektiğini belirtti.

Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye gelen Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Merkez Bankası’nın faiz indirim kararını olumlu karşıladıklarını belirterek, diğer bankalarında bu kararı piyasaya hızlıca yansıtmaları gerektiğini söyledi.

Elektrik fiyatlarının belirsizliğinin ve öngörülemiyor olmasının sanayicileri son derece zorladığına dikkat çeken Başkan Büyüksimitci, “Aslında sanayicilerin sorunla her zaman ayını. Sayın Meclis Başkanımız değindi am bende bu konuya değinmeden geçemeyeceğim. Çünkü son günlerde sanayicilerimizden sıkça şikayet aldığım konuların başında elektrik fiyatlarının belirsizliği geliyor.Son Kaynak Tedarik Tarifesinin hayata geçtiği 1 Nisan 2018’den bu yana OSB’lerde elektrik fiyatı yüzde 100’ün üzerinde artmış görünüyor. Ekonomik olarak zor bir süreçten geçtiğimiz bu dönemde 15 ay gibi kısa bir sürede yaşanan bu yüksek artış sanayicimizin rekabet gücünü zayıflatmıştır. Bizim öngörülebilir bir elektrik fiyatlarına sahip olmamız lazım. Ulusal tarife üzerinden üç aylık yada altı aylık bir fiyatlanma yapılması gerekir ki bizde sanayiciler olarak önümüzü görelim. Müşterilerimize ona göre fiyat verelim. Buradaönemli olan sanayicinin ayakta kalabiliyor olması. Bu konuya acil çözüm bekliyoruz” dedi.

İSO ikinci 500’de sıralamaya giren 12 Kayseri firmasını kutlayan Başkan Büyüksimitci, “Coreal Alüminyum ve Metal Matris San. ve Tic. A.Ş. ilk iki sırada yer alırken, Has Çelik ve Halat San. Tic. A.Ş. üçüncü sırada yer aldı. Geçen yıl sıralamada yer almayan Ceha Büro bu yıl listeye dahil oldu. Geçen yıl 14 firmamız vardı. Bunlardan bir tanesi ilk 500’e çıktı, bir tanesi de listeden düştü dolayısıyla bu sene 12 listede 12 firmamız yer altı. Ben listeye giren tüm firmalarımızı bir kez daha kutluyorum. Önümüzdeki yıllarda bu sayının daha da artmasını bekliyoruz” dedi.

İhracat rakamları hakkında da bilgi veren Başkan Büyüksimitci, TÜİK verilerine göre Kayseri’nin Mayıs ayı ihracatı bir önceki aya göre yüzde 8.55, geçen yılın Mayıs ayına göre de 28.8 artarak 210.7 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, bunun da tüm zamanların en yüksek aylık ihracat verisi olduğunu söyledi.

Konuşmasının sonunda şehitlerimize Allah’tan rahmet dileyen Başkan Büyüksimitci, meclis üyelerinin önümüzdeki Kurban Bayramı’nı da kutlayarak kazasız belasız bir bayram diledi.

Daha sonra kürsüye gelen Erciyes Teknopark A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Recai Kılıç, Ar-Ge sürecinin maliyetli bir iş olduğunu ve sanayicilerin bu maliyetlerine ortak olmak adına 100 Talep 100 Proje programını başlattıklarını belirterek, protokole dönüştürülen bu programla üniversitelerde üretilen bilgileri sanayicilerin hizmetine sunmayı amaçladıklarını söyledi.

Erciyes Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Bilgin Yazlık ise, 100 Talep 100 Proje programı ve Erciyes Teknopark’ın diğer çalışmaları hakkında bir sunum yaparak, meclis üyelerine bilgi verdi.

Son olarak Kürsüye gelen Kayseri Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Serdar Özkaya, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdikleri Almanya seyahati hakkındaki izlenimlerini paylaştı.

Editör: Haber Merkezi