Kayseri Kocasinan İlçesi'ne bağlı Erkilet mahallesinin zirvesindeki Tümülüs etrafında, Kayseri Valiliği ve İl Müze Müdürlüğü'nün yasal izinleri doğrultusunda, 'Yeraltı şehri bulmak' amaçlı başlayan kazı çalışmaları yeni bir aşamaya ulaştı. Söz konusu bölgede arama ruhsatı alıp kazı çalışmalarına başlayan Dücane Ergezen isimli vatandaş, 57 gün boyunca yaptığı kazı çalışmaları neticesinde kazının ulaştığı zeminin 30 metre daha altında tarihi yer altı şehrine gittiği düşünülen bağlantı tünellerine erişti.
                Kayseri Kocasinan İlçesi'ne bağlı Erkilet mahallesinin zirvesindeki Tümülüs etrafında, Kayseri Valiliği ve İl Müze Müdürlüğü'nün yasal izinleri doğrultusunda, 'Yeraltı şehri bulmak' amaçlı başlayan kazı çalışmaları yeni bir aşamaya ulaştı.
BAĞLANTI TÜNELLERİ BULUNDU
Söz konusu bölgede arama ruhsatı alıp kazı çalışmalarına başlayan Dücane Ergezen isimli vatandaş, 57 gün boyunca yaptığı kazı çalışmaları neticesinde kazının ulaştığı zeminin 30 metre daha altında tarihi yer altı şehrine gittiği düşünülen bağlantı tünellerine erişti.

İŞTE O TÜNELLERİN İLK KEZ YAYINLANAN O FOTOĞRAFLAR
Ağırlıklı olarak iş makineleriyle gerçekleştirilen kazının yanı sıra, yapılan sondaj çalışmaları neticesinde bulunan tünellerin fotoğraf ve görüntülere ilk kez Kayseri Yerel Haber Gazetesi'nin haber merkezi ulaştı.

ERGEZEN, KURTARMA KAZISI TALEBİNDE BULUNDU
İlgili mevzuat sınırları çerçevesinde kazı izin süresi tamamlanan ruhsat sahibi Dücane Ergezen'in bu gün Kayseri Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Müze Müdürlüğü'ne bir dilekçe sunduğu öğrenildi. Söz konusu dilekçede Ergezen, bundan sonra bölgenin defineciler tarafından talan edilmemesi için devlet eliyle temizleme ve kurtarma kazısı yapılması talebinde bulundu.

"KAYIP ŞEHRİN SOYULMA İHTİMALİ VAR"
İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde 2863 sayılı Kanun ve 1905 Sayılı Yönetmelikler kapsamındaki haklarının saklı tutulmasını da talep eden Ergezen, dilekçesinde "Maalesef ki; ilgili mevzuatın sınırları dahilinde daha fazla çalışma yapabilme şansımız kalmamıştır. Ancak, gerek tespit ettiğimiz yerleşim yerinin kuvvetli olasılıkla kazı alanımız ve sonrasıyla bağlantılı olması durumu, gerekse de yerel ve ulusal basındaki haberler doğrultusunda alanın kaçak kazıya maruz kalması; yahut başka kılıf adı altında dahi kayıp şehre ulaşılması ve soyulması ihtimali de mevcuttur" ifadelerine yer verdi.

"BARİ BU SEFER OLMASIN" ÇIRPINIŞI DİKKAT ÇEKTİ
Ergezen dilekçesinin devamında,Türkiye'de bulunan yer altı şehirlerine bakıldığında soyulup talan edilmeden tespiti yapılıp turizme açılan herhangi bir kayıp şehir bulunmadığının da altını çizerek,
"Yine üzülerek belirtmeliyiz ki; yerleşim yerinde yaptığımız incelemeler ve bölge sakinlerinin ifadeleri doğrultusunda üzülerek gördük ki, yerleşim yeri içerisinde tarihe dair hiç bir şey bırakılmamış, defineci diye tabir edilen şahıslar tarafından talan edilmiştir" şeklindeki çırpınışı dikkat çekti.
İŞTE O DİLEKÇE



İşte ruhsat sahibi Dücane Ergezen'in bu gün Kayseri Valiliği İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü Müze Müdürlüğü'ne verdiği dilekçenin tam metni:
"Kurumunuzca tarafıma verilen ve 8.4.2015 tarihinde başlamış olduğum kazı izninin uzatmalı süresi bitmek üzeredir. Bu süre zarfında gerek hava muhalefeti gerekse arazi yapısı itibariyle amaçladığımız hedefe ulaşamamış bulunmaktayız. Aradığımız giriş yada tünellerin zeminden hesapladığımızdan daha aşağılarda olduğu kanaatindeyiz.
                Başlamış olduğumuz kazı süresince gerek bölge halkının anlattıkları gerekse de bu alanla ilgilenmiş kişilerden almış olduğumuz bilgiler neticesinde kazı alanımızın alt tarafında bir yeraltı yerleşim yerinin bulunduğu tarafımızca tespit edilmiştir.
                Yine, kazıyla ilgili yeterli derinliğe ulaşamadığımız kazı alanında, yapmış olduğumuz sondaj çalışmalarından kazının ulaştığı zeminin 30 metre daha altında bağlantı tüneli olduğunu düşündüğümüz boşluklara isabet etmiş bulunmaktayız.               
                Kazı çalışmaları esnasında görevli memurların şahitlikleri ile de belirlenip tespit edilen sondaj kuyusundan 1 gün boyunca gaz çıkışı, 2 gün boyunca da çevreye ağır koku salınımının gözlemlenmesi aşağıda bir tünelin varlığının kuvvetli emaresi olarak ortadadır.
                Maalesef ki; ilgili mevzuatın sınırları dahilinde daha fazla çalışma yapabilme şansımız kalmamıştır. Ancak, gerek tespit ettiğimiz yerleşim yerinin kuvvetli olasılıkla kazı alanımız ve sonrasıyla bağlantılı olması durumu, gerekse de yerel ve ulusal basındaki haberler doğrultusunda alanın kaçak kazıya maruz kalması; yahut başka kılıf adı altında dahi kayıp şehre ulaşılması ve soyulması ihtimali de mevcuttur.
                Yine üzülerek belirtmeliyiz ki; yerleşim yerinde yaptığımız incelemeler ve bölge sakinlerinin ifadeleri doğrultusunda üzülerek gördük ki, yerleşim yeri içerisinde tarihe dair hiç bir şey bırakılmamış, defineci diye tabir edilen şahıslar tarafından talan edilmiştir. Ülkemizde bulunan yer altı şehirlerine bakıldığında da soyulup talan edilmeden tespiti yapılıp turizme açılan herhangi bir kayıp şehir maalesef ki bulunmamaktadır.
                Bu durum göz önüne alındığında iddia ettiğimiz ve yasal mevzuat çerçevesinde ulaşamadığımız ama emarelerinin bulunduğu kayıp şehrin akıbetinin de diğerleri gibi olmaması için ivedilikle bu bölgede kurtarma kazısı yapılmasının gerekliliğine inanmaktayız.
                Bahse konu yerleşim yerinin ve olası bağlantılı şehir yapısı bulunmasının gerek ülkemiz gerekse Kayseri turizmine yapacağı yüksek katma değer de hesaba katıldığında tarafımızca tespiti yapılan ve farklı giriş noktaları kurumunuza gösterilecek olan yerleşim yerinde temizleme çalışmalarının ivedilikle yapılarak kazı alanımıza ulaşacak bağlantılar ile de başlangıçta bulmayı umut ettiğimiz şehir ile ilgili kurtarma kazısı yapılmasını talep etmekteyiz. Ayrıca bu çalışmalar tamamlanıncaya dek sondaj ile tespit edilmiş alanın kapatılmaksızın muhafaza edilmesi ve korunmasını talep etmekteyiz.
                Yapılacak temizleme ve olası kurtarma çalışmaları neticesinde, ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde 2863 sayılı Kanun ve 1905 Sayılı Yönetmelikler kapsamındaki haklarımızın saklı tutulmasını da talep ediyoruz. Gereğini arz ederiz.
                Saygılarımızla."
İŞTE KAZI EKİBİNİN ERİŞTİĞİ TÜNELLERDE ÇEKİLMİŞ VE İLK KEZ YAYINLANAN O GÖRÜNTÜLER:
HABER: ALİ TÜRKASLAN

Editör: Haber Merkezi