Kayseri’de turizmin çeşitlendirilmesi için çok önemli bir atılım olan balon turizminin başladığı günde bir başka önemli çalışma olan Gastronomi Turizmi Çalıştayı başladı. Çalıştayın açılışında konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Kayseri’nin turizmde en önde olması için çalıştıklarını söyledi ve “Bunu elbirliğiyle başaracağız” dedi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Gastronomi Turizmi Çalıştayı Radisson Blu Hotel’de başladı. Çalıştayın açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın yanı sıra Vali Şehmus Günaydın, Önceki Dönem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, Cumhuriyet Başsavcısı Abdülkadir Akın, AK Parti İl Başkanı Şaban Çopuroğlu, Üniversite Rektörleri, İlçe Belediye Başkanları, Oda Başkanları, bürokratlar ve çok sayıda davetli katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, şehrin ilçeleriyle birlikte çok zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu söyledi. Kayseri’nin turizm açısından önemli bir hazineye sahip bulunduğunu ifade eden Gülsoy, Kayseri’nin turizmden daha fazla pay alması için Valilik ve Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde yapılan çalışmalara her türlü katkıyı vermeye hazır olduklarını kaydetti.

“GASTRONOMİDE YOL HARİTAMIZI BELİRLEYECEĞİZ”

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç ise sözlerinin başında Soğanlı’da başlatılan balon turizmine değinerek balon turizminin başlamasıyla Kayseri’ye ayrı bir destinasyon kazandırdıklarını belirtti. Gastronomi Turizmi Çalıştayı’nı bir yol haritası belirlemek için gerçekleştirdiklerini ifade eden Başkan Büyükkılıç, “Önümüzdeki dönemde bir kongre yapacağız ve Kayseri’yi daha fazla ön plana çıkaracağız” dedi. Konuşmasında Kayseri’nin lezzetlerinden de bahseden Başkan Büyükkılıç, iki kıtadan oluşan şu şiiri okudu:

“Sucuk, pastırma ve mantı diyarı,

Katmerin, ketenin anavatanı

Böyle mutfak yok gezsen dünyayı,

Bin bir lezzetiyle güzel Kayseri

***

Pöç, fırın ağzı, kurşun aşıyla

Çemeni, sarması, yağlamasıyla

Şifa kaynağı gilaburuyla

Lezzetler diyarı özel Kayseri.”

“KAYSERİ TURİZM YARIŞINDA EN ÖNDE OLACAK”

Kayseri’nin medeniyetler şehri olduğunu ve çevre illerle birlikte büyük bir hinterlandın kültürüne sahip bulunduğunu ifade eden Başkan Memduh Büyükkılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bacasız sanayi olarak nitelendirilen turizmden en büyük kazanımı elde edeceğiz. Kayseri, Allah’ın izniyle bu yarışta en önde olacak. Bunu da birlikte sağlayacağız.”

Konuşmasında gilaburuya ayrı bir parantez açarak yararlarından bahseden ve şifa kaynağı olduğunu dile getiren Başkan Memduh Büyükkılıç, “Biz istiyoruz ki bu tatları herkes tatsın ve herkes yararlansın” dedi ve katılımcılara “Bunu birlikte yapar mıyız?” şeklinde seslenerek “Bep beraber elbirliğiyle yaparız, yapacağız. Birbirimizin kusurunu aramak yerine birbirimize sahip çıkarak bu şehrin güzelliklerini paylaşmak asli görevimiz olacaktır” diye konuştu.

BAŞKAN’DAN TİYATRO MÜJDESİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, konuşmasında bir de müjde verdi. Kayseri’nin 2020 yılından itibaren tiyatrolar şehri olacağını dile getiren Başkan Büyükkılıç, “Deblet Tiyatroları ile gerekli çalışmaları Taner Yıldız Bakanım yaptı. Yılbaşından itibaren Kayseri’de ayda en az 3-4 devlet tiyatrosu izlenecek” dedi.

Önceki Dönem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da konuşmasında Kayseri’nin zenginliklerini daha fazla ön plana çıkaracak çalışmalar yapacağını ifade ederek “Böylesi güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapan Büyükşehir Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum ve bu etkinliğin geleneksel hale geleceğine inanıyorum” dedi. Kayseri Milletvekili İsmail Tamer de konuşmasında yapılan bu güzel çalışmalara el birliğiyle katkı vereceklerini söyledi.

Vali Şehmus Günaydın ise Kayseri’nin turizmde önemli bir gün yaşadığını belirtti. Sabah saat 05.00’te balon turizmini başlattıklarını ifade eden Vali Günaydın, “Balon turizminin Kayseri’ye kazandırılmasında başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Bakanlarımızın, Milletvekillerimizin, Belediye Başkanımızın çok önemli katkıları oldu. Kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi. Vali Günaydın Gastronomi Turizmi Çalıştayı’nın da Kayseri açısından son derece yararlı olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Başkan Memduh Büyükkılıç, Vali Günaydın, Bakan Yıldız ve KTO Başkanı Gülsoy’a günün anısına mutfak önlüğü ve üzerinde isimleri yazılı mutfak bıçağı hediye etti. Açılış konuşmalarının ardından Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa gastronomi turizmiyle ilgili detaylı bir sunum yaptı. Daha sonra ise “Gastronomi Turizmi ve Kültürel Miras” konulu oturum gerçekleştirildi. Çalıştayda ayrıca gastro şovlarla yağlama, tepsi mantısı gibi Kayseri’nin lezzetleri davetliler önünde yapıldı.

Editör: Haber Merkezi