Eğitim ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının finanse ettiği Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Yayım Projesi kapsamında AR-GE çalışmalarının sahaya aktarılması için hazırlanan ‘Cevizler Yeşersin Gesi Bağları Şenlensin’ projesinin Tarla Günü etkinliği gerçekleştirildi.Tarım İl Müdürü Mustafa Şahin, Melikgazi Kaymakamı Bülent Karacan, Melikgazi Ziraat Odası Başkanı Mahmut Çelebi İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik personelleri ve bölge çiftçilerin katılımları ile gerçekleştirildi.

“GESİ,CEVİZ POPÜLASYONUNDA GEN KONUMUNDA”

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kayseri’nin en eski yerleşim yerlerinden olan Gesi mahallesi, tohumdan yetişmiş ceviz ağacı popülasyonu nedeniyle ıslah çalışmaları için gen kaynağı konumundadır. Kayseri’de kapama bahçeler hariç 38000-40000 arası ceviz ağacı varlığının % 13’ü Gesi ve çevresindeki mahallelerde bulunmaktadır. Tarım İl Müdürü Mustafa Şahin, ”Proje süresince Melikgazi Gesi Mahallesinde yaş aralığı 10-60 arasında olan 200 adet ceviz ağacına bakanlığımızın ceviz de entegre mücadele teknik talimatına göre zirai mücadele programı uygulanmıştır.

Gesi mahallesinde yoğun bulunan ceviz ağaçlarına dikkat çekilerek genetik zenginlik kaynağı olan ceviz popülasyonunun gelecek kuşaklara aktarılması, entegre mücadelenin hedefleri arasında yer alan çiftçilerin kendi tarla, bağ ve bahçesini düzenli aralıklarla kontrol edebilme ve karar verebilme düzeyine getirilmesi konusunda çiftçilerimiz ile birlikte ortak hareket etmek önemli ” diye konuştu.(BGC)

Editör: Haber Merkezi