Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde Dr. Öğr. Üyesi Dinçer Göksülük, En Etkili Bilim İnsanları Listesi’ne girdi. Çalışmalarını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Göksülük, “Benim uzmanlık alanım daha çok genetik verilerin analizi ile hastalık tanı, teşhis koyduğumuz bir alan. RNA dizilimi, mikroarray dediğimiz farklı teknolojiler var. Bunlarla kişilerin çeşitli hastalıkları, tanı koyma sürecinde genetik verisini kullandığımız, sınıflama yaptığımız, hastalığı teşhis ettiğimiz, hastalık üzerinde etkili olan genleri, gen bölgelerini ve yeni aday genlerini bulduğumuz bir teknolojiden, bir analiz sürecinden bahsediyoruz. Tezim ve uzmanlık alanım ağırlıklı olarak bu alandadır. Bunun haricinde yazılıma ilgi duyuyorum. Bir ekip çalışması ile bu ürünü geliştiriyoruz. Sanayi Bakanlığının desteğiyle bireysel genç girişimci projesi kapsamında uluslararası bir ulusal platformda yarışabilecek, ülkemizin yazılım sektörü ihtiyaçlarını karşılayabilecek bu tabanlı bir istatistik analiz aracı geliştirme projesiyle yola çıktık. Bu alanda ise TURCOSA ismiyle bir yazılımı geliştirdik. Şuan da Türkiye'de birkaç üniversite bu yazılımı eğitim alanında kullanmaya başladı. Bu projemizin en etkili bilim insanları listesinde yer almamıza ne denli etkisi olduğunu bilemiyorum ancak o süreçte kazanmış olduğumuz deneyimler ve bunu uzmanlık alanımızdaki çalışmaları aktarmamız neticesinde etki yaratan birçok bilim insanı tarafından kabul edilen kullandıkları çeşitli yazılımlar geliştirdik. Bunlar sayesinde uluslararası olarak da atıflar almaya başladık. Bu atıflar sayesinde ise 2020 yılı özelindeki listede yüzde 2'lik dilime girme başarısı gösterdik” dedi.

Uluslararası platformlarda üniversitelerin, kurumların, kişilerin uluslararası sıralamaların yapıldığı listelerin olduğunu söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Göksülük, “Bizim şuan da bulunduğumuz liste Stanford Üniversitesinden bir hoca ve ekibinin yapmış olduğu araştırma sonucunda dünyada en etkili yüzde 2'lik dilim ile en etkili bilim insanlarının içinde bulunduğu bir listedir. Liste 2 bölüme ayrılıyor aslında. Bir kısmı kariyer boyu başarı olarak görünüyor yani profesör hocalarımızın olduğu bir listede aynı zamanda doktora öğretim üyesi hocalarımız var bundan bir kısmı sadece 2020 yılındaki başarısıyla, diğer bölüm ise kariyer boyu başarısıyla listeye girmeyi hak kazanmış. Benim bulunduğum kriter ise 2020 yılı içerisinde yapmış olduğum yayınlar ve bilimsel faaliyetlerdir” diye konuştu.

Biyoistatistik Ana Bilim Dalı alanında çalışma yürüten DR. Öğr. Üyesi Göksülük, “Biyoistatistik Ana Bilim Dalı aslında kapsamlı bir alan. Ekonomiden tutun tıp alanına kadar birçok bilim dalı ile ortak çalışmalar yürüttüğümüz bir alan. Bu kapsamda düşündüğümüz zaman spesifik bir çalışma alanımız yok. Ekip içerisindeki kişilerin çeşitliliğine bağlı olarak birçok farklı alanda çalışma yürütebiliyoruz. Benim şuan kariyerin başında olduğumu düşünürsek 2 yıllık bir deneyimim var. Doktora eğitim süresinde birçok farklı çalışma yürüttük. Bunların içerisinde tıp alanı ağırlıklı olmak üzere sağlık, yazılım, eğitim bilimleri, mühendislik, eczacılık fakülteleri gibi hocalarımızla yapmış olduğumuz çeşitli çalışmalar var. Bu çalışmaların etkisinde uluslararası getirmiş olduğu atıflar sayesinde de bu sene yapılmış olan listeye girmiş olduk” ifadelerini kullandı. (BGC)

Editör: Haber Merkezi