Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikten sonra işlerine geri dönmen için başladıkları açlık grevinin 76’ncı gününde tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın açlık grevi eylemi cezaevinde 85’inci gününde devam ediyor.

Tutukluluklarının 9. gününde olan Gülmen ve Özakça hakkında cezaevi idaresi tarafından “açlık grevi yapmaktan disiplin soruşturması” açıldı.

Gülmen ve Özakça’nın avukatı Selçuk Kozağaçlı, “Onlar da disiplin soruşturması çerçevesinde verdikleri savunmalarında, zaten açlık grevinde olduklarını, açlık grevinin hapishane koşullarıyla ilgisi olmadığını belirttiler. Henüz bu ifadelerine bir yanıt gelmedi.” dedi.

Sağlık Durumları

Gülmen ve Özakça’nın, su, şeker ve tuzun yanı sıra, B vitamini aldığını söyleyen Kozağaçlı, “Her ikisinde de açlık grevinin geldiği günün seviyesine uygun semptomlar mevcut. Nuriye ve Semih, direnişe devam edecek kadar iyi olduklarını, kamuoyundaki desteği takip ettiklerini söylediler. Kendilerine B vitamini kompleksi olan Benexol veriliyor. Kendi doktorlarına danıştığımızda da, bu ilacın içerisindeki B vitamini miktarı gözetildiğinde kullanılabileceğini söyledi. Onlar da doktorla görüştü, Şu anda verilen kompleksin gerekli faydayı sağlayacağını biliyorlar” dedi.

Bakanlıktan B Vitamini Açıklaması

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü de Gülmen ve Özakça'ya B vitamini verilmediğine dair tartışma üzerine dün şu açıklamayı yapmıştı:

“24 Mayıs'ta tutuklu S.Ö'nün [Semih Özakça] Sincan 1 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna, tutuklu N.G.'nin [Nuriye Gülmen] ise Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna kabullerinden sonra kurum hekimince ilk muayeneleri yapılmıştır.

“Tutuklu S.Ö. ve N.G, açlık grevinde oldukları için kendilerine verilen yiyecek ve içecekleri kabul etmediklerini beyan etmiş, tutuklu N.G.'nin yanında getirdiği B1 vitamini ilk anda kendisine teslim edilmiş, bitmesi nedeniyle N.G.'ye B1 vitaminini de ihtiva eden komplex Benexol B12 vitamini reçete edilmiştir.

“Tutuklu S.Ö.'ye ise kurum hekimince Benexol B12 reçete edilmiştir.”

“Kurum hekimince reçete olarak yazılmayan, hükümlü ve tutuklu için tıbbi gerekliliği kontrol edilemeyen ve içeriği bilinmeyen ilaç ve vitaminler kurumlara alınmamaktadır.”

Editör: Haber Merkezi