Bayram öncesinde et fiyatları bir-iki ay öncesinde biraz yükseldiğini dile getiren Güneş, "Satışın çok fazla olmaması fiyatların daha da yükselmesini engelledi. Kuşbaşı kıyma gibi halkın sürekli tüketebileceği ürünlerin kilosu 50 ila 60 TL civarında. Mangallık, biftek, pirzola gibi ürünler biraz daha yüksek fiyatlarda, 80 TL'den başlıyor. Pandemi artık alışılmış bir durum oldu ve halk temkinli yaklaşıyor" diye konuştu.

Güneş, vatandaşın kurban kesmeye alım gücünün yetmediğinin altını çizerek "Fiyat yüksek ve halkın kesim gücü yok. Örneğin bir emekli maaşıyla kesilecek kurbanda hissedar olabiliyordu ancak şu anda maaşı yetmiyor. Kesecek insanlar da borç harç bularak bir şeyler yapmaya çalışıyor" diye konuştu. Acemi kasaplar hususuna da bir parantez açarak değinen Güneş, "İşin ehli kasaplara kestirmek şart, ama kurbanlık alan vatandaş 'ben hallederim' gibisinden davranıyor ve elini kolunu kesiyor" diyerek, vatandaşları kesimi profesyonel kişilere bırakması konusunda uyardı.

Et kesimi için en doğru tercihin kombinalar olduğunu vurgulayan Güneş, "Yaz mevsiminde kombinalarda kestirmek en doğrusudur. Kurbanlık, kombinalarda kesimden sonra asılarak soğutulur. Mesela birisi ahırda kurban kestirip getirmiş ve soğutmamış, ancak etin içi yanmış ve araya gitmiş. Özellikle büyükbaş hayvanlarda etin içinin yanması koku yayar" diye konuştu. Güneş, önümüzdeki süreçte et fiyatlarındaki beklentilerini söyleyerek "Bayramda et fiyatlarının zamlanacağını zannetmiyorum. Normal et tüketimi azalacak. Dinimiz gereğince kurban kesenler kesmeyenlere dağıtıyor. Kurban Bayramı'nda et fiyatları giderek aşağıya çekilebilir" ifadelerini kullandı. Güneş, "Herkese kazasız belasız, ağız tadıyla bir Kurban Bayramı diliyorum" diyerek konuşmasını tamamladı.(BGC)

Editör: Haber Merkezi