Çiftçi, maliyet nedeniyle üretimde zorluk yaşamaya başladı. Özellikle gübreye gelen astronomik zamlar nedeniyle verim düştü. Yeni ekim yapanlar ise, maliyet nedeniyle tarlasını ya boş bıraktı ya da gübre atmadan ekti. Maliyetlerin yanı sıra kuraklık da üretimi etkileyen diğer bir konu oldu. Kocasinan Ziraat Odası Başkanı Abdulkadir Güneş, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntıları anlattı. Kayseri’nin de kurak bir sezon geçirdiğini anımsatan Güneş, girdi maliyetlerinin de çiftçinin belini büktüğünü dile getirdi. Kuraklıktan etkilenen çiftçilerin desteklendiğini belirten Güneş, “Çiftçilerin zararı yüzde 30’un üzerindeyse devlet destek ödemesi yapıyor. Kayserili bazı çiftçilerin zararı en fazla yüzde 65, 70 civarında. Özelikle kıraç arazilerden çiftçilerimiz mağdur oldu. Bundan dolayı da ödemelerimiz başladı” diye konuştu.

‘BARAJLARIMIZ BOMBOŞ’

Başkan Güneş Barajlardaki doluluk oranın çok alt seviyede olduğunu Kayseri’deki birçok ilçede barajların boş olduğunu söyleyerek, “Barajlarımız boş. Şu anda sadece sulama amaçlı kullanılan barajlar özellikle Sarımsaklı Barajı, Sarıoğlan Barajı, Yamula Barajı, Develi Gümüşören Barajı, Bahçecik Barajı gibi buralarda su oranları düştü. Sarımsaklı ve Sarıoğlan Barajı’nın doluluk oranı sıfırdı. Şu an yavaş yavaş düzelmeye başladı. Yüzde 15 civarında ama yeterli değil. Yağışlar zaten yok. Kayseri’de şu ana kadar kayda değer bir kar yağışı olmadı. Biraz yağmur yağdı. Bundan dolayı üreticilerimiz biraz rahatladı.” dedi.

‘YEM FİYATLARI PAHALI’

Yem fiyatların pahalılığından dolayı çiftçilerin sıkıntı yaşadığını vurgulayan Güneş, “Yem fiyatları pahalı. Et fiyatları oldukça düşüyor. Besiciler de para kazanamıyor. Bu hem çiftçiyi etkiliyor hem de besicilik yapan çiftçimizi etkiliyor. 2022’de iyi bir yağmur, kar olur, barajlarımız dolarsa rahat ederiz. Bu kapalı sistem sulama projelerinde devletimizin yaptığı özellikle sulama projelerinin ne kadar kıymetli olduğunu görüyoruz. Çünkü su azalıyor. Sistem kapalı olursa daha da az su tüketilir. Yağmurlama, damlama sistemine geçilir.” dedi.

‘ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYUN MAKUL FİYATLARA ÇEKİN’

Döviz kurundaki düşüşün, fırlayan gübre fiyatlarına yansımadığını belirten Ziraat Odası Başkanı Güneş, fırsatçılık yapıldığını ima etti. “Dolar 18 liraya çıktığında, gübre fiyatları 15 bin 500 liradan 16 bin rakamlarına çıkmıştı. Peki dolar yüzde 100 artmadığı halde gübre fiyatları neden yüzde 400 arttı?” diyen Güneş, “Dolar ve Euro yükseldi diye fırsatçılar gübrenin fiyatını yüzde 400 arttırırken şimdi dolar düştü. Bizim gübre fiyatları hala yüzde 300 civarında zamlı satılıyor. Niye Düşürmüyorlar? Gübrenin pahalı olması çiftçilerimizi derinden üzüyor. Üretimimize engel oluyor. Girdi maliyetlerimiz çok yükseliyor. Bizim en büyük sıkıntımız gübre, mazot ve elektrik fiyatları. Bir de tarımda kullandığımız tarımsal ilaçlar. Geçen seneye 3 bin liraya aldık. Özellikle şimdi üre gübresi lazım. Mesela şu anda üre gübresi 15 bin 500 liradan 12 bin liraya düştü. Yani 12 bin liraya düşünce gübre fiyatlarını düştü mü sanacağız? Ben kesinlikle kabul etmiyorum. Düşmüş olarak da kabul etmiyorum. Çiftçi için ha 15 bin olmuş, ha 12 bin olmuş hiç fark etmez. Bu gübre fiyatları eğer 6 bin liraya düşerse ben düşmüş olarak kabul ederim. Yüzde 300 artan bir gübre Dolar ve Euro düştüğü zaman neden düşmez? Devletimiz bu konuda zaten bu stokçuların, fahiş fiyata satanların üstüne gidiyor. Bizim özellikle devletimizden, yetkililerden istediğimiz yüzde 300 artmış gübre fiyatının düşürülmesi. Şu anda çiftçilerimiz gübre atamaz duruma geldi. Çiftçiye bu durum neye malum olur? Kalite, verim ve Türkiye’de ki dekorte düşer. Fiyatlarından dolayı, gübre atmayan çiftçilerimiz var, az atan çiftçilerimiz var. Gübre üreten, ithal eden şirketlere sesleniyorum. Eğer ülkenizi seviyorsanız, çitçi üretsin diyorsanız lütfen elinizi taşın altına koyun. Makul fiyatlara çekin” diye konuştu.

‘GÜBREYİ DEVLETİN ÜRETMESİNİ İSTİYORUZ’

Güneş, son olarak gübrenin devlet tarafından üretilmesini gerektiğini ve mazot fiyatların ucuzlaması gerektiğini söyleyerek, “Çiftçinin kullandığı mazota ayrıcalık tanınmasını istiyoruz. Girdi maliyetleri düşerse, çiftçi rahatlar. Bu şekilde devam ederse, çiftçimiz üretmez duruma gelir. Gelecek yıl hasattan beklentimiz yağışa bağlı. Eğer yağmur, kar yağarsa, gübre fiyatları ucuzlarsa, çiftçiye indirimli mazot verilirse üretmeye devam ederiz. Gübrenin mutlaka devlet tarafından üretilmesini ve çiftçiye dağıtılmasını istiyoruz” şeklinde konuştu. (BGC)

Editör: Haber Merkezi