Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sorduğu bazı sorulara Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan yazılı olarak yanıt geldi.

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, önümüzdeki 10-15 yıllık süreçte, elektrikli araç üretiminin geleneksel araç üretimini yakalayacağını belirterek, “Türkiye otomotiv endüstrisi ve pazarının da benzer bir trend ile şekillenmesi beklenmektedir. Türkiye’nin yerli otomobili projesi, bu ana trendi baz alan bir iş modeline göre yürütülmektedir. TOGG, yurt içine ve yurt dışına dengeli bir satış öngörüsü ile 2022 yılında üretime başlayarak üretim kapasitesini yıllar içerisinde artırmayı planlamaktadır” dedi.

GELENEKSEL ARAÇLARI YAKALAYACAK!

“Otomotiv sektörü, teknolojide yaşanan gelişmeler ile birlikte hızlı bir dönüşüm içine girmiştir. Sektörün geleceğine dair öngörüler, elektrikli ve otonom araçların üretimdeki ağırlığının hızlı bir şekilde artacağını ortaya koymaktadır. Özellikle önümüzdeki 10-15 yıllık süreçte, elektrikli araç üretiminin geleneksel araç üretimini yakalayacağı tahmin edilmektedir. Türkiye otomotiv endüstrisi ve pazarının da benzer bir trend ile şekillenmesi beklenmektedir. Çeşitli araştırma kuruluşları ve sektör aktörleri de, bu çerçevede Türkiye pazarı için bazı tahminler oluşturmuş ve bu gelişimi rakamlar üzerinden öngörmeye çalışmıştır.

BU MODELE GÖRE YÜRÜTÜLMEKTE

Türkiye’nin yerli otomobili projesi, bu ana trendi baz alan bir iş modeline göre yürütülmektedir. Yerli otomobil projesinin üstlenicisi konumundaki Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), yatırım ve üretim planlamasında iç pazara dair pazar tahminlerini göz önünde bulundurmaktadır. Bunun yanında, projenin iş planında ihracat potansiyeli de önemli bir unsur olarak yer almaktadır. TOGG, yurt içine ve yurt dışına dengeli bir satış öngörüsü ile 2022 yılında üretime başlayarak üretim kapasitesini küresel rekabette söz sahibi olma hedefiyle yıllar içerisinde artırmayı planlamaktadır.HABER-SELAHATTİN KARAKOÇ

Editör: Haber Merkezi