Cumhuriyet Halk Partisi Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi Gonca Yelda Orhan yaptığı açıklamada şunları söyledi: “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü tüm dünyadaki emekçi kadınların; kendilerini ailede, toplumda, siyasal, sosyal ve ekonomik alanlarda eşit bir birey olarak görmeyen zihniyetlere karşı dayanışma ruhuyla hareket ederek; toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadının insan haklarının ihlal edilmesinin ortadan kaldırılması için gerekli eğitim, kültür, ekonomik ve yasal alanda çalışmalar yapılması taleplerini dile getirdikleri mücadele ve dayanışma günüdür.

ŞİDDET, TACİZ, TECAVÜZ VE KADIN CİNAYETLERİ ORANI YÜKSELDİ

Günümüzde e yazık ki; her üç kadından biri şiddetin değişik biçimlerine uğruyor. Gerek ev içinde gerekse kamusal alanda kadına karşı şiddet ortadan kaldırılmamıştır. Ülkemizde de kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve kadın cinayetleri oranı yükselmiş, Neredeyse her gün bir kadın cinayeti, taciz ve tecavüz haberleri ile güne başlamaktayız. Son dönemde yaşanan ekonomik krizle, pandemi süreci ile en kolay işini kaybeden, daha düşük ücrete tabi olan ve kayıt dışı çalıştırılanların çoğunun yine kadınlar olduğu görülmektedir. Kadına cinsiyetinden kaynaklı olarak uygulanan her türlü olumsuz davranış ve politikalara karşı mücadele edilmeli, kadının desteklenmesi sağlanmalıdır.

KADINLARIMIZIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU, YOKSUL VE EMEKÇİDİR

Ülkemizde toplumumuzun yarısını oluşturan kadınlarımız ne yazık ki eşit bir şekilde eğitim ve istihdam olanaklarına ulaşamamakta, kültürel ve siyasal alanda yeterince temsil edilememektedirler. Kadınlarımızın büyük çoğunluğu, yoksul ve emekçidir. Cumhuriyet Devrimleri sonucunda ve mücadelelerimizle elde edilen kadın hak ve kazanımlarından geriye götürmeye yönelik her türlü zihniyetin, söylemin, girişimin karşısında olacağıma, kadına karşı ayrımcılığın ortadan kalktığı, kadının eşit ve özgür bir birey olarak var olduğu, kadının insan haklarının ihlal edilmediği, barışın ve özgürlüğün var olduğu bir Türkiye için; kadın haklarının teminatı olan Atatürk Devrimlerine ve Laik Cumhuriyetimize bağlılıkla mücadele edeceğiz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak Erkeğiyle, kadınıyla, kadına yönelik şiddet ve benzeri, insan onurunu zedeleyen her türlü haksızlığa karşı demokrasi ve adaletle mücadele edeceğimiz, toplumsal huzurun tesis edileceği güne kadar dayanışmamızı ve mücadelemizi sürdüreceğiz. Birlik dayanışma ve mücadele günü olan bu günde, tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü Kutluyorum.”dedi.

Editör: Haber Merkezi