Osmanlı Eğitim Ocakları'nın Kayserili Genel Başkanı Halil Mustafa İmdat yaptığı açıklamada, Mevlana Celaleddini Rumi Hz.’ni Anma Törenleri ve Şeb-i Arus etkinliklerinin Konya yerine İstanbul da yapılmak istenmesine tepki gösterdi. “Nasıl ki; bir Hacı Bektaş-i Veli anma törenleri Hacıbektaş İlçemizde düzenleniyorsa, İstanbul’un Fethi törenleri İstanbul’da düzenleniyorsa aynı ruh burada geçerli olmalı ve bozulmamalıdır” diyen İmdat, “Etkinliklerinin Konya’dan başka illerde düzenlenmesine kesinlikle karşıyız. Vuslat,anma ve Şeb-i Arus etkinliklerinin yalnızca Konya ilimizde düzenlenmesi uygundur” dedi.
“HZ. MEVLANA KONYA İLE BÜTÜNLEŞMİŞ FELSEFE VE İLMİNİ DE DÜNYA’YA AÇMIŞTIR”
Osmanlı Eğitim Ocakları Genel Başkanı Halil Mustafa İmdat yaptığı açıklamada, Mevlana Celaleddini Rumi Hz.’ni Anma Törenleri ve Şeb-i Arus etkinliklerinin Konya yerine İstanbul da yapılmak istenmesine kesinlikle karşı olduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Mevlana Celaleddini Rumi; ilim ve irfan dolu hayatının en önemli safhalarında Konya da bulunmuştur.Konya ile bütünleşmişolarak 17 Aralık 1273 yılında,66 yaşında Konya’ da kendisinin deyimi ile ‘Hakka yürümüş, hakka kavuşmuştur’ , kabristanı da yine Konya da türbe olarak inşaa edilmiş ve tüm görkemiyle Konya’da bulunmaktadır.Mevlana Celaleddini Rumi Hz.anma törenleri ve Şeb-i Arus etkinliklerinin, Konya’dan başka illerde düzenlenmesi konusuna kesinlikle karşıyız. Vuslat,anma ve Şeb-İ Arus etkinliklerinin yalnızca Konya ilimizde düzenlenmeye devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hz. Mevlana Konya da yaşamış ve mesnevisinide burada tamamlamıştır.Konya ile bütünleşmiş felsefe ve ilminide Dünya’ya açmıştır. Bu törenler bizim kültürel miraslarımız olup, hoşgörüyü temel alan, aslına uygun olarak manevi duygu ve düşüncelerinin daha iyi vurgulanabilmesi adına,haklı duruş ve anlayış sergilenmesi gerekmektedir. Nasıl ki bir Hacı Bektaş-i Veli anma törenleriHacıbektaş ilçemizde düzenleniyorsa, İstanbul ‘un fethi törenleri İstanbul’da düzenleniyorsa aynı ruh burada geçerli olmalı ve bozulmamalıdır.”
“ALTERNATİF TÖRENLERE İZİN VERİLMEMELİ HATTA ENGEL OLUNMALI”
Söz konusu kutlamalara ilişkin başka illerde yapılması planlanan kutlamalara izin verilmemesi ve hatta engel olunması gerektiğini anlatan Osmanlı Eğitim Ocakları Genel Başkanı Halil Mustafa İmdat, “Hz.Mevlana’yı anma,vuslat ve Şeb-İ Arusetkinlikleride bütün ihtişamıyla ve o ruhu daha iyi anlayıp ,yaşatabilmek adına yalnızca Konya’da düzenlenmesi ,alternatif törenlere izin verilmeyiphatta engel olunması konusundaki,düşüncelerimizi kamuoyu ile paylaşırız.Bu konuya hassasiyet gösteren,Osmanlı Eğitim Ocakları Konya İl Başkanlığımıza can-ı gönülden desteklerimizi bildiririz” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi