Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Rektörü Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, Türkiye’de işsizliğin önemli bir sorun olduğunu belirterek, "Ne yazık ki Türkiye’de üniversite mezunlarının işsizlik oranı, ilkokul mezunu bile olmayan kişilere göre daha fazla. Bu acı bir durum" dedi.

AGÜ Sümer Kampüsü'nde basın mensupları ile bir araya gelen ve yaptıkları çalışmaları değerlendiren Rektör Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, üniversite olarak yaptıkları çalışmalar sonucunda tersine beyin göçünde Türkiye’deki üniversiteler arasında 3. sırada olduklarını söyledi. 16 öğretim üyesini tersine beyin göçü ile üniversiteye kazandırdıklarını belirten Sabuncuoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye’deki diğer üniversitelerle karşılaştırıldığında İstanbul, Ankara ve bazı üniversiteler dışında tüm Anadolu İzmir ve Antalya’daki üniversiteler arasında en iyi performansı sergiledik. Bu yıl Bilgisayar, Elektrik Elektronik, Endüstri, İnşaat, İşletme, Makine ve Mimarlık olmak üzere toplam 7 bölüme öğrenci kabul ettik. LYS sonuçlarına göre devlet üniversiteleri arasında çoğu bölümde ilk beşte olmak üzere sıralamada yerimizi aldık. Yeniden yapılandırma çalışmalarını tamamladık. Daha önceden açılmış olan fakülte ve bölümleri kapatarak 5 yeni fakülte kurduk; Mühendislik Fakültesi, Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Yönetim Bilimleri Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Mimarlık."

Gençlere yönelik Türkiye genelinde hizmet verecek olan Gençlik Fabrikası’nı hayata geçirdiklerini ifade eden Sabuncuoğlu, Gençlik Fabrikası’nın geniş bir uluslararası ağa sahip olduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

"Bu kapsamda SALTO, Robert Bosch Vakfı, Avrupa Gençlik Forumu, Toplum Gönüllüleri Vakfı başta olmak üzere 50’den fazla ülkede 200’den fazla kurumla işbirlikleri yapmıştır ve projeler yürütmektedir. Avrupa Birliği gençlik Programı ile sadece AGÜ öğrencileri değil Türkiye genelinden 102 öğrenci 16 farklı değişim programı ile Avrupa’da eğitim alma şansı elde ettiler."

Rektör Sabuncuoğlu, "Türkiye’de iş arayan her 100 kişiden 30’u işsiz. Yüksek öğrenim görmüş yani üniversite mezunu işsizlik oranı ülkemizde ilkokul diploması bile olmayan insanlardan daha fazla. Çok sayıda üniversiteli işsiz var. İşsizlik büyük sorun. Diğer Avrupa ülkeleri ile bu sorun küresel bir şekilde ele alınmalı ve bu soruna çözüm üretmeliyiz" diye konuştu.

Her zaman özgürlükten yana olduklarını söyleyen Sabuncuoğlu, "Zorla bir takım görüşlerin empoze edilmesine karşıyız. Bu kapsamda da özellikle üniversitemizde görev yapan yabancı öğretim üyelerimizi ya da öğrencilerimizi ürkütmemeliyiz ve korkutmamalıyız. Onların inancına, kültürüne saygı göstermeliyiz" dedi.


Editör: Haber Merkezi