AK Parti Yerel Yönetimler İstişare ve Değerlendirme Bölge Toplantıları’nın ikincisi bugün Şanlıurfa’da başladı.

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin başkanlığında tertip edilen toplantıya; Adıyaman, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van olmak üzere 14 şehirden gelen 110 belediye başkanı katıldı.
Yerel yöneticilere yönelik düzenlenen ve üç gün sürecek olan toplantıların ilk gününde AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanı’nın belediyeler hususundaki talimatlarını katılımcılara basına kapalı bölümde aktaracak.

Ardından belediyeciliğin özel bir beceri istediğine de değinen Mehmet Özhaseki toplantıların gerekçesini şu şekilde ifade etti: “Nihayetinde belediyeciliğin bir okulu yok. Belediyecilik elbette ki ona kadar geldiğimiz, yetiştiğimiz okullarımız, çevremizden edindiğimiz Bilgiler doğrultusunda yapacağımız bir iş ama bir taraftan da birbirilerimizle konuşarak istişare ederek çözümler bularak yenilikleri takip ederek şehrimize kazandıracağımız bir ortam diye düşünüyoruz.”

“Geçmişiyle barışık olarak geleceğe izler taşıyan bir tarz ve üslup ortaya koymaları gerekiyor.”

Yerel yönetimler sistemi oluşturmak anlamında ülke olarak Batı’ya nazaran geride kalındığını ve kadim tarihimizdeki Selçuklu ve Osmanlı kentlerindeki medeniyet inşasının, Cumhuriyet döneminde oluşturulamadığını vurgulayan Özhaseki, “son bin yıldır da biz ciddi iki tane medeniyet kurmuşuz. Birisi Selçuklu medeniyeti baktığımız zaman gelen eserlere evet bu Selçuklu eseri diyebiliyoruz. Orada bir kimlik var. Sonra Osmanlı medeniyeti. Evet bu Osmanlı diyebiliyoruz. Şehirciliklerinde bir mantık var. Oradaki sivil mimari örneklerinde bir mantık var, kamu yapılarında, ibadethanelerinde bir mantık var ve bir mimari tarz var. Ama ne yazık ki üzülerek söylüyorum 100 yıldır Cumhuriyet ile idare ediliyoruz, inşallah ilanihayet hür bir şekilde, bayrağımızın dalgalandığı ortamda Cumhuriyet ile idare edilmeye devam ederiz ama ortaya bir şehircilik tarzı olarak tarz, üslup, medeniyet inşası diye söyleyebileceğimiz bir ortam koyamamışız. Bin yıllık bu Anadolu yolculuğumuzda Selçuklu belli Osmanlı belli fakat şimdi kurmuş olduğumuz medeniyete bir bakar mısınız? Ne diyebiliriz ki? Şurada bir elli katlı cam bina, yanında bir tamirhane, onun yanında sekiz tane gece kondu, onun yanında fabrikalar, ileride bir başka yapı başlıyor. Şimdi böyle bir ortama baktığınız zaman ne nedimeyi adı vereceksiniz ki? Üzülerek bunu da izliyoruz. Bunları değerlendirmemiz lazım ki bundan sonra geleceğe doğru adımlar atalım ve her attığımız adım kendi şehrimize bir medeniyet inşası yolunda bir tuğla olsun. Her başkanımızın yaptığı kendi dünyamızı aydınlatan bir yapı olsun istiyoruz. Rastgele yapılan bir yapı olmasın istiyoruz. Nihayetinde bütün parçaları birleştirdiğimizde bütüncül anlamıyla bizim kendi dünyamızı yansıtan bir medeniyet inşası olsun diye bunlardan bahsediliyoruz. Yoksa geçmişte yaşanmış hataları durmadan tekrar ederek, bunlara hayıflanarak vakit geçirmek de istemiyoruz. Belediye başkanı arkadaşlarımız, kendi şehrinin özelliklerini, tarihi geçmişini, coğrafyasını göz önünde bulundurarak yaptıkları her bir eserde geçmişiyle barışık olarak geleceğe izler taşıyan bir tarz ve üslup ortaya koymaları gerekiyor.” diyerek belediye başkanlarına nasıl bir yol haritası çizilmesi gerektiğini ifade etti.


Bunu AK Parti'deki arkadaşlarının omuz omuza vererek yaptığını belirten Özhaseki, şöyle devam etti:
"Buna gönül belediyeciliği diyoruz. Yol yapabilirsiniz, köprü yapabilirsiniz, birçok hizmet yapabilirsiniz ama insanların gönlünü kazanamıyorsanız orada bir eksiklik var demek. Biz, ortaya yeni bir anlayış, misyon koyuyor ve yine kendimizle yarışmaya devam ediyoruz. Belediyecilikte dünyada gözükmeyecek bir başarının da sahibiyiz. AK Parti geçici bir parti değil kalıcı bir partidir. Günübirlik heveslerle kurulan veya bir başkasına kızarak partiden ayrılıp da biraz şaşaalı bir dönem geçirip gününü gün edip geçip gidecek insanlar gurubu değiliz. Biz belediyelerin bir imtihan yeri olduğuna inanıyoruz. İnsanlar oradan çok şeyler bekliyor. Elinde imkanlar çok az da olsa, kısıtlı da olsa herkes her şeyi belediyelerden bekliyor."
Toplantıların yerel yöneticilere, alanında uzman eğitimciler tarafından liderlik, halkla ilişkiler, etkili iletişim, kaynak geliştirme, mevzuat, bütçe gibi konularda da vereceği eğitimlerle devam edeceğini ve 3. gün de 10’a yakın bakan yardımcısının toplantılara katılacağını söyleyen Özhaseki, “Herkes dertlerini, meramını, hükümetle olan ilişkilerinde sıkıntıları varsa onları, çözülmeyen diğer işleri varsa onları birebir yüz yüze bakan yardımcısı arkadaşlarımıza aktarma imkanı bulacak.” dedi.

Özhaseki’den CHP belediyelerine sert sözler: “İnsanların ekmeği ile oynuyorsunuz!”

Gündemle ilgili açıklamalarda bulunan Mehmet Özhaseki işten çıkarmalara da değinirken şunları söyledi: “Hiçbir işçiyi çıkarmayacağız dediniz. Allah aşkına ya kaç yüz işçi çıkardınız. Birkaç sendika ile görüştü arkadaşlarımız işten çıkarmaları. Şimdi CHP belediyelerinden işten atılanların sayısı iki bini geçti. Niye bu insanların ekmeği ile oynuyorsunuz. İşe gönderiyorsunuz da gitmiyor mu? Çalış diyorsunuz da çalışmıyor mu? Bütçemiz çok verimli değil diyolar, bırakın Allah’ınızı severseniz. Daha üniversiteyi bitirmemiş oğlunuzu genel müdür yardımcısı atıyorusunuz ama. Hem de 7 bin lira maaşla. Fukaranın aldığı 2 bin lira maaş gözüne çok geliyor onu işten atıyorsun. Bu nasıl bir mantıktır ya!”

Şehirlerin mevcut sorunlarının çözülüp daha da gelişmesine yönelik düzenlenen Yerel Yönetimler Bölge Toplantıları’nın hayırlara vesile olmasını dileyerek sözlerini noktaladı.

Editör: Haber Merkezi