Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin himayelerinde Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği tarafından düzenlenen Mimar Sinan Uluslararası Proje Olimpiyatları ve Ödül Töreni Radisson Blu Hotel’de yapıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ve Vali Süleyman Kamçı’nın da katıldığı programda bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri’nin en önemli değerlerinden birisi olan Mimar Sinan adına böyle bir organizasyonun yapılmasını takdirle karşıladıklarını belirtti.

Mimar Sinan’ın sadece Kayseri’nin ve sadece yaşadığı dönemin değil insanlık tarihinin en önemli değerlerinden birisi olduğunu ifade eden Başkan Mustafa Çelik, “Bu yüzden de ölümünün üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen hala yad ediliyor ve edilmeye de devam edecek. Türbesinin kitabesinde “Yüzden artuk ömür sürdü, âkıbet kıldı vefât” ifadeleri yer alır. “100 yaşından fazla ömür sürdü; ama nihayet oda vefat etti” denilmektedir. Evet, Mimar Sinan da bir faniydi ve her fani gibi bu dünyadan ayrıldı. Ayrıldı; ancak eserleri O’nu ölümsüzleştirdi. Bu toplantı vesilesiyle bir kez daha andığımız Mimar Sinan elbette çok önemli bir değerdir; ancak yeni Mimar Sinan’lara ihtiyaç duyduğumuz da bir gerçektir. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan “Bize, bizim tarihimize bir tek Sinan yetmez” ifadelerini kullanmıştır. Yeni Sinan’lar yetiştirememiş olmamız nedeniyle bugün en çok tartıştığımız konulardan birisi kimlikli şehirler konusudur. Çünkü, şehirlerin kimliğini ortaya koyan en önemli unsurların başında mimari geliyor” dedi.

Bir taraftan tarihi değerlerimizi korurken bir taraftan da şehir kimliğini yansıtan binalar yapmamız gerektiğini vurgulayan Başkan Çelik, “İşte bu bilinçle Büyükşehir Belediyesi olarak şehrimizdeki tüm tarihi eserlerimizi korumak ve yaşatmak için büyük gayret gösteriyoruz. Şehrimizin kimliği olan eserlerimizi gelecek yüzyıllara taşımanın çabası içerisindeyiz. İşte Kayseri Kalesi bunlardan birisi ve restorasyon çalışmalarımız devam ediyor. Restorasyon çalışmalarına 20 milyon lira harcayacağız. Kale İçi Kültür Merkezi projemizin de yakında açılışını yapacağız. Kayseri Mahallesi yine geçmişi geleceğe taşıma amacıyla yaptığımız en önemli projelerden birisi. En önemli tarihi eserlerimizden Gevher Nesibe Medresesi’ni Selçuklu Uygarlığı müzesi yaparak, Taş Mektep olarak da bilinen Tarihi Kayseri Lisesi binasını Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi yaparak halkımızın hizmetine sunduk. Yine tarihi Meryem Ana Kilisesi’nin restorasyonunu tamamladık. Elbette bir taraftan tarihi değerlerimizi gözümüz gibi koruyacağız; ama bir taraftan da gelecek nesillere yeni eserler bırakacağız. Bu noktada iş mimarlarımıza düşüyor. Bakanlığımızın proje olimpiyatlarını Kayseri’de yapmış olması yeni Mimar Sinan’ların yetişmesine de vesile olacaktır diye düşünüyorum. Çünkü bu vesileyle şehrimize gelen mimarlarımız, Mimar Sinan’ın içtiği sudan içerek, kokladığı havayı koklayacaklardır. En önemlisi de Koca Sinan’ın ilham kaynağı olan Erciyes’ten ilham alacaklardır. Ve Mimar Sinan’ın şu sözünü de akıllarından çıkarmayacaklardır. Koca Sinan der ki; ‘Yaptığın işi gönlünde hissedersen, ırmaklar çağlar içinde.’ Mimar Sinan Proje Olimpiyatlarının ve Mimar Sinan’ın şehri Kayseri’nin herkesin içinde ırmakların çağlamasına vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Çelik, sözlerinin sonunda proje olimpiyatlarında ödül alan mimarları tebrik etti.

Editör: Haber Merkezi