Kayseri Ticaret Odası’nda gerçekleşen ve Başkan Büyükkılıç’ın yanı sıra Vali Şehmus Günaydın, İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, KTO Başkanı Ömer Gülsoy, KTO Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan ve davetlilerin katıldığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Programda konuşan Başkan Büyükkılıç, temennilerinin, cumhuriyetin ilelebet payidar olması, İstiklâl Marşı’nın aynı şekilde terennüm edilmesi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “İstiklâl Marşımızın kabulünün ardından tam 100 yıl, bir asır geçti. Daha nice yüzyıllara diye dua ve temennide bulunuyorum. Sayın başkanımızın vurguladığı gibi ilelebet, kıyamete kadar Cumhuriyetimizin, Ay yıldızlı Türk Bayrağımızın elbette ki hem payidar olması, hem de onun olmazsa olmazı İstiklâl Marşımızın aynı şekilde terennüm edilmesidir. İstiklâl Harbi’nde yurdumuzun birçok yeri düşman işgali altındayken, Türk milleti, kadını, erkeği, çocuğu ve askeri ile zor şartlar altında ülkesinin bir karış toprağını vermemek için mücadelelerde bulundu.

Akif Ersoy’un kaleminden şu dizeler dökülmüştü hatırlanacağı üzere her zaman terennüm ettiğimiz; ‘Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak, sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak, o benim milletimin yıldızıdır parlayacak, o benimdir o benim milletimindir ancak.’ Demek ki son ocak sönünceye kadar da olsa mücadeleye devam şuuru ile bizlere bu tavsiyede bulunarak korkma diyordu. Bu millet de korkmadan yüzlerce yılı bu günlere getirdi. Bundan sonra inşallah daha nice yüz yılları da hep beraber aşacağına inanıyoruz. Elbette ülkemizin bulunduğu stratejik konum ve durumdan dolayı ülkemiz üzerinde hesabı olanlar bitmeyecek, ülkemiz üzerinde oynanan oyunlar da bitmeyecektir.

Ama biz uyanık olmalıyız, biz ne yaptığımızı bilmeliyiz, her zaman için, ‘ey düşmanım sen benim ifadem ve hızımsın, gün geceye muhtaç, bana da sen lazımsın’ diyen şairin dediği gibi onlara karşı iri olmalıyız, diri olmalıyız, bir olmalıyız. Hep beraber birlikte aynı hedefe yürümeliyiz. Bu şuurdan da asla uzak olmamalıyız.”

“İSTİKLÂL MARŞI’MIZ MİLLİ BİRLİĞİN, BERABERLİĞİN, BAĞIMSIZLIĞIN SEMBOLÜDÜR”

Büyükkılıç, İstiklâl Marşı’nın Türk Milleti’nin milli birliğinin, beraberliğinin, bağımsızlığının sembolü olduğunu vurgulayarak “Milli şairimiz cennet mekan Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı ‘korkma’ diye başlayan on kıtalık İstiklâl Marşımızın üzerinden tam yüz yıl geçti. İstiklâl Marşımız, yüreği vatan ve istiklâl sevgisi ile dolu milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un az önce okuduğum dizelerinde olduğu gibi Türk Milleti’nin ruhuna işleyen, milli birliğinin, beraberliğinin, bağımsızlığının sembolüdür. Şairimiz hiçbir menfaat kabul etmeden İstiklâl Marşımızı yazmış ve onu yüce Türk Milleti’ne bağışlamıştır. Vatan şairimiz memleketin umutsuzluğa düştüğü savaş yıllarında iman dolu yüreği ile kalemiyle, kağıdıyla milletin duygularına tercüman olmuştur. Yazdığı mısralarla umutsuzluğu umuda çevirmiş, birlik ve beraberliğin önemini her dönemde olduğu gibi sürekli vurgulamıştır. Kurtuluş Savaşı’nda tüm yokluklara rağmen milletin göstermiş olduğu kahramanlığı çok iyi anlayan ve anlatan Akif, aziz milletin vatan ve bağımsızlık aşkını tüm dünyaya göstermiş, ezelden ebede hür yaşamış milletin vatan uğruna dökülen kanların ne kadar kutsal olduğunu dizelerinde sürekli vurgulamıştır. Milli şairimiz eşsiz eseri ile halkın kalbine umut tohumları serpmiş, milli mücadelenin sesi olmuştur” şeklinde konuştu.

İstiklâl Marşı’nın geçmişte Türk milletine umut olduğu gibi, gelecekte de her daim güç olmaya devam edeceğini belirten Başkan Büyükkılıç, konuşmasında, “2021 yılı Türk Milleti’nin bağımsızlık ve istiklâlinin destanı olan Akif Ersoy’un Türk Milleti’ne adadığı İstiklâl Marşı Yılı olarak ilan edilmesi de bir o kadar anlamlı olmuştur. Akif Ersoy’un da deyişiyle, Allah bu millete bir daha İstiklâl Marşı ve marşları yazdırmasın. Cenab-ı Allah gökte bu şanlı bayrağımızı indirmesin, minarelerden ezanlarımızı dindirmesin. 12 Mart İstiklâl Marşı’nın Kabulü Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü dolayısıyla milli marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy’u, aziz şehitlerimizi, ahirete irtihal eden kahraman gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarını da ayrıca minnetle andığımız buradan belirtmek istiyorum.

Sözlerimi İstiklâl Marşı’mızın şu dizeleri ile sonlandırmak istiyorum; Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda, şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda, canı cananı bütün varımı alsın da Hüda, etmesin tek vatanımdan beni dünyada cüda.’ Cenab-ı Allah vatanımızı elimizden almasın” ifadelerini kullandı.

Başkan Büyükkılıç, İstiklal Marşı’nı coşku ve inançla okuyarak herkesin dikkatini çeken ve jüri özel ödülüne layık görülen Yeşilhisarlı İlkokulu 1. sınıf öğrencisi 7 yaşındaki Ayşe Ebrar Yamuk’a ödül verdi.

Editör: Haber Merkezi