Büyükşehir Belediye Meclisi İyi Parti Grup Başkanvekili Kazım Yücel, basında sansürün kaldırılışının yıl dönümü olan 24 Temmuz dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Türkiye’nin sansürden ve oto sansürden arınmış bir medya dünyasına kavuşması dileğini belirten Yücel, Abdülhamid döneminin sansür mekanizmasının “Kahrolsun istibdat yaşasın hürriyet” sloganıyla 24 Temmuz 1908’de kırıldığını bu nedenle bu özel günün basında sansürün kaldırılışının yıl dönümü olarak kutlandığını vurguladı.

Ama diyerek sözlerine devam eden Yücel, “Bundan tam 114 yıl önce basında sansür kalkmış gibi dursa da AKP iktidarında gazetecilere yönelik sansür giderek artmış ve medya kuruluşları ekonomik tehditle susturulmuştur. AKP iktidarı, kendine yandaş medya oluştururken; kendi gibi düşünmeyenleri ise kamunun reklam gelirlerinden mahrum bırakarak, iş dünyasına baskı yapıp reklam verdirmeyerek sansürü sürdürüyor. AKP iktidarı, kendi gibi düşünmeyenleri hain ilan ediyor, gözaltına alıyor, hapislere atıyor, yolsuzlukları, hırsızlıkları, haksızlıkları dile getirenleri ise demir parmaklıklar arkasına göndererek susturuyor. Bugün 50’den fazla gazeteci sadece mesleklerini yaptıkları için hain ilan edildi, hapislere atıldı ve susturulmaya çalışıldı. Bu kadar tutuklu gazetecinin olduğu bir ülkede nasıl sansürün kaldırıldığını söyleyeceğiz, nasıl özgür basının olduğunu anlatacağız” dedi.

Yücel, “Dijitalleşen dünyada, farklı farklı yasa teklifleri ile aykırı sesler susturulmaya çalışılıyor. Dijitalleşmenin getirdiği avantajlar, iktidarın yandaşları gibi düşünmeyenler için baskı aracı olarak kullanılıyor. Basına ağır denetimler ve ağır cezalar uygulanıyor ve özgür gazetecilerin sesleri kesiliyor.

Eğer ki 24 Temmuz’u gerçekten basın bayramı olarak kutlayacaksak, hep birlikte basın özgürlüğü için mücadele etmeliyiz. Hiç kimsenin şüphesi olmasın. Az kaldı. İYİ’ler iktidara yürüyor. İYİ’lerin iktidarında basın özgür olacak, basın denetimler adı altında baskı altına alınmayacak. Basın İYİ günlerini bizimle yaşayacak. Hiçbir gazeteci bizim iktidarımızda yazdıklarından dolayı demir parmaklıklar ardına gönderilmeyecek. Kamunun imkanlarından medya kuruluşları eşit oranda ve adil bir şekilde yararlandırılacak. İYİ’lerde asla sansür olmaz” şeklinde konuştu.

Yücel, “Sansürün kalkmadığı bir ortamda Basın Bayramı ne kadar kutlanabilir ki! Sabredin! İYİ’LER geliyor ve sansür de İYİ’lerle kalkacak. Özgürlüğün geleceği günleri özlemle beklediğimiz belirterek eksik yanları da olsa Basın Bayramını kutlar, görevini özveri ile yapan herkesin özel gününü kutlarım” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: Haber Merkezi