Mazlumder Kayseri Şubesi Hukuk Komisyonu Üyesi Mervenur Akbulut, "Toplumumuzda kadınlar yaşamın her alanında evlerinde, iş yerlerinde, sokakta, kamusal alanda şiddetin çeşitli biçimlerine maruz kalıyor. En çokta fiziksel ve cinsel şiddet tehdidi altındalar. Şiddet, yalnızca bedenlere zarar vermiyor, kadınların öz saygısını, ihlale direnme ve hak arama arzusunu zayıflatıyor veya yok ediyor." ifadelerini kullandı.

"KADINLARIMIZIN YÜZDE 40'I KORKUYOR"
Mervenur Akbulut açıklamasında şunlara yer verdi: "Ülkemizin bu konuda karnesi zayıf maalesef. 2013 yılında 214 kadın ve 10 kız çocuğu erkekler tarafından öldürüldü. 167 kadın tecavüze uğradı, 241 kadın şiddete, 161 kadın cinsel tacize maruz kaldı. Sadece son 1 ayda 29 kadın hayatını kaybetti. Mağdurların % 40’ının da korktukları için şikayetçi olmadıkları tahmin ediliyor.Bu kadınlarımız en çokta eşlerinden şiddet gördü. Katledilen kadınların ortak noktaları ise şiddet gördükleri eşlerinden ya da sevgililerinden ayrılmak istemeleri yahut ayrılmış olmaları. Bütün bu ağır bilanço karşısında alınan önlemler ve yapılan uygulamaların da fayda vermediği görülüyor. Uzlaştırma içeren kararlara geçiliyor. Başvurulan emniyet, sorunu aile içi mesele olarak görüyor, mahkemeler haksız tahrik indirimi ile katillere az ceza veriyor. Medya ise bu olayları aşk, namus, kıskançlık cinayeti diyerek sıradanlaştırıp meşru gösteren bir dil kullanıyor. Oysa koruma amaçlı yasalar uygulanmalı, faillere caydırıcı cezalar verilmeli, en ufak başvuru bile derhal dikkate alınmalıdır." 

"HER TÜRLÜ ŞİDDETİ KINIYORUZ"
Bütün bunlardan daha önemlisinin toplumun bilinçlendirilmesi, bu konu ile ilgili toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimlerinin verilmesi ve eğitim programlarının artırılması gerektiğini belirten Akbulut, mevcut nüfusa oranla sığınma evlerinin sayısının artırılması, ücretsiz danışmanlık, psikolojik, hukuki ve tıbbi destek verilmesi ve yasal yardımların yapılması gerektiğini söylüyor.

Akbulut, "Mazlumder Kayseri Şubesi olarak! Kadına yönelik her türlü şiddeti kınıyor, kadınlar anadır, eştir, hayatı düzenleyen ve güzelleştiren insandır diyor, kadınlara gereken değerin verilmesi onlara insanca ve erdemli bir hayatın sağlanması için her türlü hukuki düzenleme, eğitim çalışması ve koruyucu emniyet tedbirlerinin alınması için hükümeti ve sivil toplum kuruluşlarını göreve davet ediyor kadın cinayetlerinde hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyoruz." diyor.


 
Editör: Haber Merkezi