Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program Cuma Güllüce’nin Kuran Tilaveti ve Ömer Arif hocanın duasıyla başlayan etkinlikte, Maraş yöresine ait çeşitli hediyeler ve kültür tanıtım standartları açıldı. Kayseri’de yaşayan Kahramanmaraşlıların katılımıyla gerçekleştirilen kutlama şenlikleri, çeşitli etkinliklerle gece boyu devam etti.

Kayseri, Kahramanmaraşlılar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Topal,burada kısa bir konuşma yaptı yaptı.Topal konuşmasında:" Kıymetli Hemşehrilerimin bu kutlu ve gururlu günün yıldönümünde hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum" diyerek sözlerine şöyle devam etti. " Bu anlamlı günü bize miras bırakan Sütçü İmam, Abdal Halil Ağa, Arslan Bey, Senem Ayşe Rıdvan Hoca , Çakmakçı Sait , Şehit Evliya , Avukat Mehmet Ali Kısakürek ve adlarını sayamadığımız nice kahramanları bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz. Her yıl bu bayram için Kahramanmaraş’a gitmeyen hemşerilerimize bir nebze olsun memleket hasretini gidermek için çalışıyoruz.”dedi. Kutlama çeşitli etkinliklerle devam etti.

Maraş’ın Kurtuluş Savaşında şehir halkı ile birlikte topyekun direniş göstermesi ve çevre vilayetlerinin de yardımına koşması büyük takdir toplar ve Kurtuluş Savaşı sonrasında Maraş´a bir yazı gönderilerek Milli Mücadeleye katılanların listesi istenir. Şehrin ileri gelen yöneticileri toplanır, bir durum tespiti yapar. Sonunda Ankara´ya "Maraş´ta Milli Mücadeleye katılmayan tek fert bile yoktur" cevabı verilir. Bunun üzerine 5 Nisan 1925 yılında toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi İstiklal Madalyasının Maraş´ta fertlere değil, şehir halkına verilmesi kararlaştırılır. Maraş´a bir adet Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası ile ödüllendirilir. Maraş şehri yine Milli Mücadeledeki fedakarlığından ötürü TBBM tarafından 7 Şubat l973 tarihinde de "Kahramanlık" payesiyle de ödüllendirilir. Kahramanmaraşlı 1925 yılından beri her yıl kurtuluş günü olan 12 Şubat Bayramında İstiklal Madalyasını Şanlı Bayrağına törenle takarak, geçmişini yad eder.

Kahramanmaraşlıların bu anlamlı gecesine Siyaset ve iş dünyasından çok sayıda isim katıldı. Geceye, katılanlar arasında İyi Parti Kayseri İl Başkanı Sebati Ataman, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolak Bayraktar, Cumhuriyet Halk Partisi Kayseri Milletvekili Çetin Arık, Ak Parti Kayseri Milletvekili İsmail Emrah Karayel ve İç İşleri Komisyon Başkanı Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç vardı. Gecede Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç kısa bir konuşma yaptı. Güvenç," İstiklâl Marşı'nın Korkma ile başlamasının İlhamı Avukat Mehmet Ali Kısakürek yazmış olduğu beyannameden aldığını belirtti.

Kayseri Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Doç. Dr. Gökhan Bolat ve Bu program için Kahramanmaraş'tan gelen Araştırmacı Yazar Dr. Gökhan Gökşen Şanlı Geçmişten Saygın Bir Geleceğe 12 Şubat konulu bir sunum gerçekleştirdiler.  Programa katılan katılımcılara ve bu organizasyona destek olanlara plaketler takdim edildi.

Davul Zurna eşliğinde oyunlar oynandı. Halk Ozanı Özgür Nurşani ve Ozan Köroğlu konser verdi. Müzisyen Hüseyin Özdemir katılımcıları coşturdu ve renk kattı.Programa katılanlara Maraş yöresine ait Tarhanası , Şıra ürünleri ve Maraş Dondurması ikram edildi.

Haber-Selahattin KARAKOÇ

Editör: Haber Merkezi