Kayseri'de Büyükşehir Belediyesi Molu bölgesine 2013 yılında Katı Atık Depolama tesisi kurdu. Tesise gelen günlük bin ton çöp 410 bin metrekare alanda işleniyor. Katı atık depolama tesisinde bir yandan çöpler bertaraf edilirken, diğer yandan da kurulan enerji çevrim santralinde metan gazından elektirk enerjisi üretiliyor. Düzenli katı atık depolama sahası bünyesindeki kompostlama tesisinde park ve bahçelerden budama yoluyla elde edilen atıklar gübreye dönüştürülüyor. Oluşturulan alanda ortaya çıkan metan gazı kurulu gücü 5.7 megawatt olan enerji santralinde değerlendirilerek yıllık 38 milyon kw elektrik üretiliyor, elektrik üretimi sırasında açığa çıkan sıcak suyun değerlendirildiği 10 bin metrekare kapalı alana kurulu serada da yıllık 500 ton domates üretimi gerçekleştiriliyor.

YILLIK 500 TON DOMATES ÜRETİMİ

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Başkanı Buket Ergin, " Tesisimiz 2013 yılında faaliyete geçti. Burası çok büyük katı atık depo düzenleme tesisidir. Şehrin merkez ilçelerinden gelen çöpleri biz burada depoluyoruz. Bu çöpler ve katı atıklardan da metan gazı üretimi gerçekleştiriyoruz. 5.7 megawat kurulu gücünde bir enerji üretim tesisimiz var. Ürettiğimiz metangazlarını burada yakıyoruz. Jeneratörlerden çıkan 90 derecelik atıl sıcak suyu da serayı ısıtmak için kullanıyoruz. 10 bin metre karelik alanda kurduğu domates seramızda topraksız tarım yapılıyor. Yıllık 500 ton üretim yapıyoruz. Ürettiğimiz domatesleri de hem şehir içindeki halimizde değerlendiriyoruz. Ülkemizde değerlendiriyoruz. Ürettiğimiz domatesleri yurtdışına da gönderiyoruz." dedi.

ÜLKEMİZE KATMA DEĞER SAĞLIYORUZ

Domates serasında yılın 8 ayı 50 kişilik ekiple hizmet verdiklerini vurgulayan Ergin" Ziraat mühendisimizin gözetiminde tesisimizi işletiyoruz. Bizler burada büyük bir çaba içerisinde çalışmaktayız.Domates seramızda domateslerimizi üretip şehrimize ve ülkemize bir katma değer sağlıyoruz. Sürdürebilir enerji kavramı burada ortaya çıkıyor. Biz şehrimizi ve ülkemizi seviyoruz. Doğal olarak bulunan metangazını yakalıyoruz. Hiçbir enerji sarf etmeden metangazı ile elektrik üretiyoruz. Sonrasında çıkan ve atıl durumda bulundurabileceğimiz bu ısıyı domates serasında kullanıyoruz. Sürdürebilir kavramı ile çevreye de çok büyük bir katkı sağlıyoruz." şeklinde konuştu.

Kurulu gücünün 5.7 megawatt olduğu bu enerjiyi de ürettikten sonra devletimize sattıklarını söyleyen Buket Ergin, "Aynı zamanda entegre bir tesis olduğu için park ve bahçelerden çıkan atıklarımızı kompost üretimi de yapıyoruz. Bu ürettiğimiz kompostları da yine şehrimizde park ve bahçelerimizde kullanıyoruz. İleri dönemde bu tesisi büyütmek için bir çalışma var " dedi.

Editör: Haber Merkezi