Kayseri’de faaliyet gösteren yaklaşık 120 işadamının bir araya gelip kurduğu, “Kayseri OSB’ne Sahip Çık Platformu” Kemal Koçak restoranda bir basın toplantısı düzenleyerek Kayseri kamuoyunun karşısına çıktı.

“KAYSERİ OSB, YÖNETİLEMİYOR”

Toplantıda konuşan Kayseri OSB’ne Sahip Çık Platformu Başkanı Bekir Okay Kiracıoğlu, Tahir Nursaçan idaresindeki Kayseri OSB’nin yönetilemediği belirterek, “Kasasında 40 Milyon Dolar nakit, 50 Milyon Dolar değerinde satışa hazır parseli (HEPSİ SATILDI) olan bir kurum, nasıl olur da 6 yılda 200 Milyon TL borçlu hale gelir” diye sordu?

“KAYSERİ OSB, SON 6 YILDA görevi suistimal, zimmet, imar kanunu’na muhalefet, görevi kötüye kullanma gibi birçok suç unsuru iddiaları ile anılmaya başlandı”

“Ülkemizin üretime ve istihdama ihtiyacı olduğu bu dönemde, uzun yıllardır tüm ülkeye referans olarak gösterilen Kayseri Organize Sanayi Bölgemiz nasıl oldu da, son yıllarda yapılan yanlış uygulama ve projelerle birlikte: görevi suistimal, zimmet, imar kanunu’na muhalefet, görevi kötüye kullanma gibi birçok suç unsuru iddiaları ile anılmaya başlandı” şeklinde ifadeler kullanan Kiracıoğlu, şunları söyledi:

“Bu usülsüzlük iddiaları üzerine yapılan onlarca şikâyete kayıtsız kalamayan SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI MÜFFETTİŞLERİ 2019 yılında yaptıkları teftişte; muhasebe denetlemesi dahi yapılmadan birçok suç unsuru içeren faaliyetlerle karşılaşılmıştır. Bu konular hakkında ayrıntılı rapor tanzim eden Teftiş Kurulu, tespitlerini KAYSERİ CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’ndaki soruşturma dosyasına sunmuşlardır. Savcılık makamı, raporda yazılan tespitlerin kanunlarımız nezdinde suç unsuru oluşup oluşmadığı konusunda eski Sayıştay Denetçilerinden oluşan 3 kişilik bilirkişi heyetine göndermiş ve suç unsurları tespit edilmiştir. Raporda, Sanayicimizden Genel Kurul onayı alınmadan, alın teri ile binlerce insanımıza istihdam sağlayan bu insanlara hissettirmeden, keyfi harcamalar yapan, israfta sınır tanımayan, görev kapsamı dışında kalan her türlü işle meşgul olan mevcut yönetimin; usulsüzlükleri açıkça beyan edilmiş görevi suistimal, zimmet, imar kanunu’na muhalefet, görevi kötüye kullanma gibi suçların değerlendirilmesi; raporda savcılığın takdir yetkisine atıfta bulunulmuştur. Raporlarda tespit edilen suç unsurlarına rağmen dosyanın soruşturma sürecini değerlendirmek isteyen mevcut yönetimin, rapordaki suç unsuru oluşturan tespitlerin yapılacak mali genel kurulda oldu bittiye getirilerek kendilerini aklamaya çalışacakları konusunda sanayicilerimizi uyarıyoruz. Geçtiğimiz 6 yıl içerisinde yaptığı fütursuzca ve plansız harcamalar nedeniyle kasasında 40 milyon usd nakit para bir o kadar da satışa hazır arsa bulunan kurumumuzu, bu likitlerin üstüne 200 milyon TL’ye yakın borçlandırarak geleceğimizin ipotek altına alınmasına İTİRAZIMIZ VAR. Kendileri gibi düşünmeyen ve icraatları konusunda eleştiren sanayicilerimizin “VATAN HAİNİ” gibi alçakça ithamlarla suçlanmasına İTİRAZIMIZ VAR. Bu kadar siyasi ve şahsi menfaatlere kurban edilen OSB’mizin bir an önce bu durumdan kurtarılıp asli görevlerine dönmesi gerektiğini, yaşanan bu olaylar sonrasında yıpranan mevcut OSB yönetiminin gereğini yaparak sanayicimizden tekrar güvenoyu alması gerektiğine inanmaktayız. Sanayicilerimiz Bölgemizi yönetecek kişileri seçecek kadar feraset sahibi olduğunu ve bu nedenle şehrimizin önden gelen büyüklerimizin de bu konuda hassasiyet göstereceklerine inancımız tamdır.

“OSB’DE MÜSRİFLİK VAR”

Yaklaşık 3 saat boyunca süren toplantıda birçok konuya değinen Kiracıoğlu, OSB’de yapılan teftişler hakkında bilgi vererek, “Bilindiği üzere OSB’de işten ayrılan 7 kişinin verdiği şikayet dilekçeleri neticesinde 2019 yılında bir teftiş geldi. Teftiş geçirmenin herhangi kötü bir yanının olmadığını düşünüyoruz. Ancak genel teftişte, bizim duyduğumuz ve ihtimal vermediğimiz birçok unsur çıktı. Bazı medya organlarında raporun kasıtlı olduğunu söyleyenler çıktı. Ancak biz bu raporun daha ağır olduğunu düşünüyoruz. Sanayi Bakanlığı’ndan bu raporun hafifletildiği yönde bize bilgiler geliyor. OSB, sadece şikayetler doğrultusunda incelenmiş. Muhasebe olarak herhangi bir inceleme yok. Hangi sanayici, hangi çalışan ne konuda şikayette bulunduysa sadece onlara bakılmış. Genel bir teftiş değil. Genel teftiş sonucunda kararı, teftiş raporu belirleyecektir. Biz OSB’de bir hırsızlık yolsuzluk vardır demiyoruz. Biz OSB’de müsriflik var, yönetememezlik var ve şu an çok ciddi bir şekilde borçlanmaya doğru giden Organize Sanayi Bölgemiz var” diye konuştu.

“MÜFETTİŞ RAPORUNDA, cep telefonlarının OSB kasasına yönetim kurulu tarafından geri iadesi istenmiş”

Kayseri OSB adına bazı telekominakasyon şirketlerinden alınan hatlar ve cep telefonları konusuna da değinen Kiracıoğlu, “Bilindiği üzere bazı telekomünikasyon şirketlerinin bazı teklifleri oluyor. Diyorlar ki; ‘Siz bize taahhüt verin ya faturanızı indirelim ya da size cihaz verelim.’ OSB yönetimi bu teklifi cihaz alma yöntemiyle kullanarak aslında telefon faturalarını biraz daha yüksekten ödemiş oluyor. Raporda 59 tane telefon tespit edilmiş. Yalnız biz bunun 59 olduğunu düşünmüyoruz. Çünkü bin 600 tane hat var. Bin tane hattın olduğu yerde, müfettişlerin sınırlı sayıda inceleme yaptığını düşünüyoruz. Raporda, bu cep telefonlarının OSB kasasına yönetim kurulu tarafından geri iadesi istenmiş. Biz bu iadelerin, bugünkü dolar kurundan yapılmasını talep ediyoruz” dedi.

“Bizim şu anda kültür elçiliğine ihtiyacımız yok. tahir nursaçan Eğer kültür elçiliği yapacaksa Kültür Bakanlığı’nın kayseri il müdürlüğüne atansın”

560 bin Amerikan Dolarına yaptırılan Osmanlı odası nedeniyle Tahir Nursaçan yönetimini sert sözlerle eleştirmeyi sürdüren Kiracıoğlu, “Bilindiği üzere Kayseri OSB’de bir Osmanlı Odası yapıldı. Sayın Başkan’ın Osmanlı Odası konusundaki savunması şu şekilde oldu; ‘Biz tarihimize sahip çıkıyoruz. Bunun karşısında olan vatan hainidir.’ Doğrudur, biz de tarihimize sahip çıkıyoruz. Ancak tarihimizin sadece Osmanlı’dan değil, Selçuklu ve Atatürk dönemlerinden oluştuğunu düşünüyoruz. O yüzden de madem Kültür Bakanlığı’nın görevlerine ulaşacaksak bunların da yapılmasını talep ediyoruz. Ancak zaten OSB’mizin görevi bu değil. Biz bu yüzden bunun karşısındayız. Bizim OSB’mizin görevi, sanayicimizin üretim yapabilmesini sağlamak ve maliyetlerini düşürmek. Bizim şu anda kültür elçiliğine ihtiyacımız yok. Eğer kültür elçiliği yapacaksak Sayın Başkan Kültür Bakanlığı’nın il müdürlüğüne atansın o daha iyi yapacak orada bu işleri. Sayın Başkan’ın teftiş raporlarında ‘Bu oda değer kazandı. Ben bu Osmanlı Odası’nı alırım’ şeklinde bir ifadesi var. Biz oluşum adına alındığı dönemdeki döviz kuru üzerinden şu anki değeri 560 bin dolar olan bu odayı satın alarak Kültür Bakanlığı’na hediye etmesini talep ediyoruz” şeklinde bir teklifte bulundu.

“KAYSERİ OSB, MERAKLARIN GİDERİLDİĞİ MERKEZE DÖNÜŞMÜŞ”

Sözlerinin devamında Kayseri OSB bütçesinden hobi işleriyle uğraşıldığını anlatan Kiracıoğlu, çok büyük paralar ödenerek yapılan icraatları da şu sözlerle tek tek sıraladı:

“Organize Sanayi Bölgesi’nde bir kültür merakı, bir tespih merakı var. Bakın bir kitap bastırılmış: OSB’nin 40 yılı. Bu kitapta Rahmetli Mustafa Felekoğlu’nun ismi dahi anılmamış. 40 yıllık sanayici olan 8 kişinin de ismi dahi anılmamış. OSB’nin kurucularının başında yer alan biri kendisi. Ama aynı kitapta sanayici bile olmayan al-sat işleri ile uğraşan insanların isimleri yer alıyor. Ne kadar yalı bir kitap olduğu ortada. Bir tespih merakı var. Organize Sanayi Bölgesi, herkesin şahsi meraklarının giderildiği bir merkeze dönüşmüş. Burası sanayiden çıkmış, sanayicilikten başka her işi yapan bir merkez olmuş. Benim 70 bin liralık gümüş tespihle ne işim var? Ben bunun nereye alındığını biliyorum, ulaştırılamadığını da biliyorum. Bu alımları yaparken hangi sanayicimize sordunuz?

“DÜĞÜNLERDE TAKILAN ALTINLAR, OSB KASASINDAN KARŞILANMIŞ!”

Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan’ın gittiği düğünlerde taktığı altınların OSB kasasından karşılandığını da öne süren Kiracıoğlu, “Burada temsil olarak tabi ki oda başkanları belirli düğünlere katılıyor. Bu başkanlarımızın çoğu düğünlere götürdükleri hediyeleri kendi bütçelerinden karşılıyor. OSB’de düğünlere takılan altınlar, OSB kasasından karşılanıyor. Ve takıların hiçbir kaydı yok. Varsa açıklasınlar. Bin 200 kişinin parasının buralarda harcanmasına biz karşıyız” dedi.

“TAHİR NURSAÇAN, MAKAM ODASINA 350 BİN DOLAR HARCAMIŞ”

Kiracıoğlu ayrıca, mevcut Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan’ın 350 bin Dolar harcayarak kendisine 406 metrekare büyüklüğünde makam odası yaptırdığını anlatarak şu ifadeleri kullandı: “Cumhurbaşkanlığı tarafından şehrin en büyük idari amiri olan Vali’nin bile makam odasının metrekaresi belirtilmiştir. Bizim OSB Başkanının makam odası 406 metrekare! Bunun neresine ben itiraz etmemeyeyim! Odanın tefrişi şu anki değerle 350 bin dolar! Bir televizyon düşünün büyük makamlarda 6’lı birleşim, bizim OSB’mizde 9’lu birleşim. Değeri tam 1 milyon lira! Eğer Sayın Başkan bu televizyonu kendi fabrikasında da kullanıyorsa, biz bu harcamaya karşı değiliz! Ancak, bizim paramızla, kendisinin yapamayacağı bir hayat yaşamak istiyorsa biz buna karşıyız.”

“FUAR ALANINI YILLIK 370 BİN TL’YE KİRAYA VERMİŞLER”

Başkan Nursaçan’ın yaptırdığı fuar alının ticari işleyiş biçimini hiçbir ticari akla mantığa sığdıramadıklarını da söyleyen Kiracıoğlu, “Kayseri’de çok gündem olan bir konu daha var. O da fuar alanı. Kayseri’de daha iyi bir fuar alanına ihtiyacı var biz bunu söylüyoruz. Ama kamu kurumlarının yapacağı hizmeti, bin 200 sanayici olarak neden biz yapıyoruz? Fuar alanında 2 tane fuar yapıldı. Orada tarım fuarı yapan bir şirket, 4 günlüğüne bu fuara 200 bin TL para ödedi. Ancak TÜYAP, yıllık 370 bin TL’ye orayı OSB’den kiraladı. Kiraladığımız fuar alanının bakım ve onarımını biz yapıyoruz. Bakım ve onarımları kiraya verdiğiniz TÜYAP mı yapıyor, biz mi yapıyoruz? Sayın başkana soruyorum. İnşallah biz yanılıyoruzdur. Bir fuar firması, Kayseri Dünya Ticaret Merkezi'ne 8 yıllığına 16 milyon TL kiralama bedeli teklif etmiş. Orası, 8 yıllığına 16 milyon TL teklif alırken bizim fuarı 8 yıllığına 30-40 milyon TL'ye vermemiz lazım. Ama biz, yıllığını 370 bin TL'ye vermişiz. TÜYAP ile yapılan sözleşmenin iptal edilmesini ve başka bir firma ile daha düzgün şartlarda sözleşme yapılmasını teklif ediyoruz” dedi.

“ne idüğü belirsiz proje”

Başkan Tahir Nursaçan yönetiminin Dubai Projesi’ne çok sert eleştiriler getiren Kiracıoğlu, “Biz buna Dubai Projesi demiyoruz, ne idüğü belirsiz proje diyoruz. OSB’nin görevi, firmaların satış kanallarını artırmak değildir. Çünkü her firmanın satış kanalları ayrıdır. Benim yaptığım sektörün satış kanalı ayrıdır, mobilya sektörünün ayrıdır, plastik sektörününki ayrıdır. Şu an Dubai Projesi’nde OSB’deki bin 200 sanayiciden 14 kişi var. Dubai Projesi’nde çok ciddi sıkıntılar var. Son olarak mevcut yönetimin 12. ayda yapmayı düşündüğü mali genel kurulu oldu bittiye getirerek raporlarda kendi şahıslarına rücu edilmesi gerektiği tespit edilen yaklaşık 5 Milyon USD’yi ve DUBAİ Projesi için taahhüt edilen 30 milyon USD’deyi de dahil edersek; yaklaşık 35 milyon USD’yi aşan bir miktarı önceki genel kurullarda yaptıkları gibi oldu bittiler ile sanayicimize onaylatarak kendilerini aklamayı hedeflemektedirler. Ancak bugüne kadar yapılanlara sabır gösteren sanayicilerimizin bu kadar büyük miktarlara ulaşan müsrifliklere artık dur diyeceğine ve geleceğine sahip çıkacağına olan inancımız tamdır” diye konuştu.

HABER: ALİ TÜRKASLAN

Editör: Haber Merkezi