2017 yılında davul zurna eşliğinde halay çekip Kayseri Şeker Fabrikası’nın borçları sıfırlandıklarını duyuran Hüseyin Akay’ın, aradan geçen 4 yıllık süre zarfında fabrikayı 3 Milyar 205 Milyon TL (Eski Parayla 3 Katrilyon 205 Trilyon) borç batağına soktuğunu iddia etti!

Kayseri, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir, Tokat ve Amasya de faaliyet gösterip, yaklaşık 80 bin çiftçinin ortak malı olan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay’ın kendisine muhalif çiftçilerle başı dertte! Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan adayı Erkan Öztürk ve bir grup pancar çiftçisi, Kayseri Cumhuriyet meydanında geniş çaplı bir basın açıklaması yaptı.

MALİ AÇIDAN ÇOK KÖTÜ YÖNETİLİYOR

Burada konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan adayı çiftçi Erkan Öztürk, kooperatif bünyesindeki Kayseri Şeker Fabrikası, Boğazlıyan Şeker Fabrikası ve Turhal Şeker fabrikasının ve bağlı şirketlerin mali açıdan çok kötü yönetildiğini iddia etti.

“KAYSERİ ŞEKER BORÇ BATAĞINDA”

2017 yılında davul zurna eşliğinde halay çekip Kayseri Şeker Fabrikası’nın borçları sıfırlandıklarını duyuran Hüseyin Akay’ın, aradan geçen 4 yıllık süre zarfında fabrikayı 3 Milyar 205 Milyon TL (Eski Parayla 3 Katrilyon 205 Trilyon) borç batağına soktuğunu öne süren Öztürk, söz konusu borçların altından kalkılamayacak devasa seviyelere ulaştığını dile getirdi.

“4 YILDA 831 MİLYON TL FAİZ İŞLEMİŞTİR”

Hüseyin Akay yönetimindeki Kayseri Şeker Fabrikası’nın831 Milyon TLparasının son 4 yılda sadece faiz giderlerinde kullanıldığını da anlatan Öztürk, “2018 yılında ödenen faiz oranı 55 milyon 2019 yılında ödenen faiz oranı 219 milyon 2020 yılında ödenen faiz oranı 345 milyon 2021 yılı nisan ayına kadar işlenen faiz oranı 212 milyon toplamda 4 yılda 831 milyon faiz işlemiştir. Bu işlenen faiz ödenen paralar benim çiftçi kardeşlerimin parasıdır. Peki hizmet yok yatırım yok bu kadar para nerede?” diye sordu.

TURHAL ŞEKER’İN SADECE 2 TAKSİDİ ÖDENMİŞ

Önceleri Turhal Şeker Fabrikası’nı almakla övünen Hüseyin Akay’ın şimdilerde 3 Milyar 205 Milyon TL borcun kaynağı olarak Turhal Şeker Fabrikası’nı işaret etmesinin asbestle iştigal bir durum olduğunun altını çizen Erkan Öztürk, “Turhal Şeker Fabrikasını aldıklarını borcun buradan kaynaklandığını söylemekteler. Turhal Şeker Fabrikası 17 Nisan 2018 de 4 taksitte alınmıştır. 2 taksiti ödenmiş 2 taksiti hala ödenmemiştir! Oysaki satılan gayrimenkuller, fabrikalar ve hastaneden gelen paralar Turhal Şeker Fabrikasını peşin olarak almaya zaten yetiyordu. Biz defalarca kez gerek siyasilerimizi gerekse fabrika yönetimimizi uyarmamıza rağmen kimse bizleri dinlemedi” dedi.

“5 İL, KAYSERİLİ 5 VEKİL VE BÜROKRATTAN BÜYÜKTÜR”

Söz konusu basın açıklamasında Sivas Şarkışla Pancar Çiftçisi Abdullah Akdemir ile Yozgat Boğazlıyan Pancar Çiftçisi Hasan Aydın da birer söz alarak, Hüseyin Akay ve yönetimini çok ağır bir dille eleştirdiler. Konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenen Sivas Şarkışla Pancar Çiftçisi Abdullah Akdemir, şu ifadeleri kullandı:  Sayın Cumhurbaşkanım biz gönül bağımız olan sizlere sesleniyoruz; 80 üyesi olup 8 milyon aileyi ilgilendiren Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi, Mustafa Elitaş’dan, Taner Yıldız’dan, Yaşar Karayel’den, Emrah Karayel’den ve Hüseyin Akay’dan büyüktür! Sizin söylemlerinizle bürokratların ve milletvekillerinin eylemlerini bir birini tutmuyor. Bizlerle sizlerin arasına mesafe koyuyorlar. Bu da gönül kırgınlığına yol açıyor. Bizler sizlerle görüşmek istiyoruz. Burada zulme uğrayan, ekim kotaları elinden alınan , seçme seçilme hakları elinden alınan bu çiftçileri duyun. 5 il (Kayseri, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir), Kayserili 5 vekil ve bürokrattan büyüktür!

“KAYSERİ ŞEKER FABRİKASI’NIN 2017 YILINDA BORCU SIFIRLANMIŞKEN NEDEN HALKA ARZ ETMEDİNİZ”

Son olarak söz alan Yozgat Boğazlıyan Pancar Çiftçisi Hasan Aydın da,borç batağında olan Kayseri Şeker Fabrikası’nın halka arz edilmeye çalışılmasının altında başka nedenler olduğunu öne sürdü. “Kayseri Şeker Fabrikası’nın 2017 yılında borcu sıfırlanmışken neden halka arz etmediniz” diye soran Aydın, borçlu fabrikanın hisselerinin de ucuza satılacağını belirtip, Kayseri Şeker’in 3 kuruşa el değiştirmesinden endişe ettiklerini söyledi.

HABER: ALİ TÜRKASLAN

Editör: Haber Merkezi