5 Ağustos 2016 tarihinde, Boğazlıyan Cumhuriyet Başsavcılığı Kayseri şeker fabrikasına yönelik aralarında Hüseyin Akay’ında olduğu 16 kişiye soruşturma başlatmıştı. 5 Ağustos 2016 tarihinde operasyonla 6 kişi göz altına alınmış, göz altına alınan şahıslardan Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özoğul ve Boğazlıyan Entegre Tesisi Müdürü Bilal Karaköse, tutuklanmıştı. Bu davanın devamında Kayseri Şeker Fabrikasında Genel Müdür olarak görev yapan Osman Canıtez yargılandığı FETÖ davasından 6 Yıl 3 ay hapis cezası aldı.

Osman Canıtez’i görevine Hüseyin Akay’ getirmişti. Bu kararla birlikte Şeker davasında tutuklananların sayısı 4’e yükselmiş oldu. Diğer yandan bu davalar devam ederken Kayseri Şeker Fabrikasına 28 Eylül 2020 tarihinde, 2. FETÖ operasyonu yapıldı. Bu operasyonda da 22 kişi gözaltına alınmıştı. Sanıklara, Kayseri Şeker Fabrikası'nın entegre tesislerinde usulsüzlük yaptığı ve himmet adı altında para toplayarak, FETÖ´ye sistematik şekilde finansman sağladığı gibi suçlamalar yönetildi.

Şeker Davasında daha önce neler olmuştu;

Kayseri Şeker Fabrikası eski yönetim kurulu üyesi ve eski genel Müdürü Levent Benli FETÖ/PDY soruşturması kapsamında Yozgat 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılamaları sonrasında yetkisizlik vererek dosyayı Kayseri’ye göndermişti. Kayseri 2. Levent Benli Kayseri 2. Ağır ceza mahkemesinde yargılanmasına devam edildi. Mahkeme heyeti, müşteki ve tanıkları dinledi. Müştekiler, ifadelerinde Levent Benli ve Kayseri Şekerdeki FETÖ yapılanmasına dair önemli bilgiler verdi.

KAZIM DUYGULU ADINA 180 BİN LİRA AVANS PARA ÇEKİLDİ

Kayseri Şeker Fabrikası Mali müşaviri Kemal Y. İfadesinde, şirketin Vedat Ali Özışık döneminde ki vergi hatalarını incelemek ve düzeltmek için, Levent Benli tarafından, göreve getirildiğini söyledi. Yalçın ifadesinde “Şirketin kasasından Kazım duygulu adına 180 bin lira avans para çekildi. Kanuna göre, çekilen bu avansın, bir ay içerisinde Kayseri şekerin kasasına geri dönmesi gerekiyordu. Para dönmeyince, genel müdür Levent Benli’ye sebebini sordum, oda bana hitaben ‘Boyundan büyük işlere karışma başın ağrır’ dedi. Avans olarak çekilen bu para, hukuka aykırı şekilde çiftçinin seçimler için genel kurula taşınmasında kullanıldı. Yapılan bu usulsüzlüğü resmileştirmek için, Fabrikadan 13 Personel getirilerek, gider pusulası imzalatıldı. Paranın kalan kısmının ise, FETÖ ye kanalize edildiğini, bizzat, yurt dışında firari olan Birol Ezgin, anlattı. 2013-2014 yönetim kurulu üyelerinin Gelir beyannamelerini ben verdim. Levent Benli’nin birden fazla mülkü var. Bunları beyanda bildirmemi istedi. Nedenini sorduğumda ‘Talas’ta ki evde cemaat mensubu öğrenciler oturuyor. Zaten kira almıyorum, birde vergi mi ödeyeyim. Bu koltukta oturmanın bedeli var. Osman Canıtez ve Kazım Duygulu'nun, zaten burada gözü var. Bazı bedeller ödenmeden buralara gelinmiyor’ dedi. Ayrıca Birol Ezgin ile tanışmak için odasına gittiğimde ’Birol Ezgin, Lojmanlarda ve TÜTEV de oturmalar yapılıyor.

KURBAN, BURS, YARDIM TALEP ETTİLER

Oturmalara, Levent Benli’de geliyor diyerek, benide davet etti. Ben bir kere TÜTEV e gittim. Kurban, burs, yardım talep ettiler. Buralara, Mehmet Özoğul ve Levent Benli’nin yönlendirdiğini gördüm. Levent Benli hiçbir yere imza atmazdı. Birol Ezgin’i FETÖ nün önemli ismi Mehmet Fındık’ın ofisine geldiğini, birkaç kez gördüm. Mehmet Fındık, muhasebe ofisimizde üst komşumuz idi. Fabrikadan çıkan avans paralar, Birol Ezgin tarafından, Mehmet Fındık’a teslim edilmiş. Kayseri şekerin yanındaki caminin imamı Metin Kılıç, cami içerisinde, FETÖ, sohbet toplantıları düzenliyordu. Cami imamı 7/24 fabrikadan çıkmıyordu.”dedi.

DAHA ÖNCE CEMAATİN İÇERİSİNDE YER ALDIM

Fabrika çalışanı Zeynep Ş. ifadesinde “Kayseri Şeker Fabrikasında kalite kontrol şefiydim. Daha önce cemaatin içerisinde yer aldım. Fabrikada çalışanlara, burs ve yardım toplamak için zarf dağıttım. Kurban ve burs talebinde bulundum. Bayanlar ve erkekler, iki ayrı sohbet yapılıyordu. Erkekler, şeker lojmanlarında, FETÖ sohbetlerine katılıyorlardı. Bu toplantılara, Levent Benli’nin de katıldığını Fabrikada söylüyorlardı. Kayseri Şekerde FETÖ ye yakın olanlar terfi ediliyordu. Önceki yönetimden herkes işten çıkartılırken, Levent Benli sohbetlere başladıktan sonra terfi etti. Dinlenen Tanıklar arasında Levent Benli’nin asistanı, İlkay K. Pancar Çavuşu İbrahim Eryolu, İfadelerinde “Levent Benli’nin FETÖ ile ilgili hiçbir faaliyetinin olmadığını söyledi.

İŞTEN ÇIKARILMA NEDENİ FETÖ DEĞİL

Hüseyin Akay’ın asistanı Sakine Yıldız, ifadesinde “Ömer Dengiz, Boğazlıyan Belediye başkanı Hamdi Erdal ve Yozgat , Fabrikaya Hüseyin Akay’ı ziyarete geldikleri doğru değil. Alper Hasta’nın odası odamın karşısında idi. Levent Benli ile Alper Hasta tartışsa haberim olurdu. Alper Hasta doğru söylemiyor. Hüseyin Akay geldiğinde, Alper Hasta’da dahil hepimiz önümüzü ilikler ayağa kalkardık. Nasıl, Hüseyin Akay’a FETÖ ile ilgili rapor verip tartışıp kapıyı çarpıp çıkmış. Alper’in her söylediği yalan. İşten çıkarılma nedeni FETÖ değil, Bilgi işlemde çalışan arkadaşları dövmesidir. Odasında silah bulunduruyordu. Ben olmadan Alper Hasta Hüseyin Akay’ın odasına giremez” dedi

Editör: Haber Merkezi