KAYSERİ Şeker Fabrikası'nın, özelleştirilmesinden sonraki 23 yılda ilk kez hissedarlarına da kar payı dağıtacağı bildirildi.

Kayseri Şeker Fabrikası'nın 60'ıncı yıl Genel Kurulu'nda, fabrikanın bilançosuna göre, 01.05.2014–30.04.2015 hesap dönemi dönem karı 126 milyon 882 bin 520 TL olduğu ve bu kardan 25 milyon 700 bin 541 TL Kurumlar Vergisi ödendiği belirtildi. Kayseri Şeker Fabrikasının Genel Kurul Toplantısına katılan Pankobirlik Genel Müdürü Taner Taşpınar, Kalkınmada Havza Bazlı Projelere en güzel örneğin şeker pancarı olduğuna dikkat çekerek, ''Şu anda Türkiye'de şeker pancarı üzerine ciddi oyunlar oynanıyor. Şeker pancarını bekleyen tehlikeler var. Dolayısıyla şeker pancarını korumak için elimizden gelen her şeyi yapmak zorundayız. Dolayısıyla Türkiye'deki tüm fabrikaların bu ortak amaca hizmet etmesini istiyoruz. Beş şeker fabrikasının ortağı olarak özelleşecek fabrikalara talip olduğumuzu buradan belirtiyoruz, Pancar Ekicileri Kooperatifi olarak Kayseri Şeker Fabrikasının bu güzel bilançosundan dolayı desteklemek için buradayız'' dedi.

Kayseri Şeker'in en büyük ortağı olan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da, ''Kayseri Şeker'in geçmişteki kronikleşmiş, kangrenleşmiş tüm sorunlarını çözmek adına büyük adımlar attıklarını kaydetti. Özellikle üretim ile ilgili sorunlar hallolduktan sonra yatırımlar ve fabrikanın yenilenmesi ile ilgili bütün sorunların halledilmeye başlandığını belirten Akay, ''Fabrikanın toplam borcu, öz kaynaklarının yüzde 24'ü, banka borcu ise öz kaynaklarının yüzde 11'i oranında. Bankacılık sektöründe Kayseri Şeker'in bilançosu için altın bilançonun da üzerinde nitelendirmesinin yapılması, büyük bir başarıdır. Bu başarı, çiftçisi, çalışanı, yönetimi ve hissedarları ile hep birlikte sağlanmıştır. Bu hepimiz açısından gurur verici bir durum'' ifadelerini kullandı. Şeker sektöründe kota artmadan ciroyu yükseltebilmenin pek mümkün olmadığını belirten Akay, şunları bildirdi:

''Artık Kayseri Şeker Fabrikasının bir standardı olmuştur. Kayseri Şeker bugün itibariyle Türkiye'de önemli bir noktaya geldi. Geçen sene elde etmiş olduğu 122 milyon TL'lik kar ile Kayseri'de vergi rekortmeni olmakla kalmayıp çiftçimize de en yüksek geliri sağlıyoruz. Yine çalışanımız ile ilgili hak ettikleri alın terlerinin karşılığını veriyoruz. Gelinen bu noktada Genel Kurulda alınan kararla bir ilki daha gerçekleştirmek suretiyle Kayseri Şeker özelleştirilmesinden sonraki 23 yılda ilk kez hissedarlarına da kar payı dağıtacaktır. Kayseri Şeker'in sektörde Türkiye'deki diğer kuruluşlarla beraber güçlü olmaya ihtiyacı vardır. Türkiye'de şeker sektörünün güçlü olması, pancar çiftçisinin ayakta kalabilmesi, Kayseri Şeker'in, Konya Şeker'in, Amasya Şeker'in, Pankobirliğin güçlü olmasına bağlı. Onun için biz bu manada önemli görevler yerine getirdiğimizi düşünüyoruz. Kayseri Şeker'in gelmiş olduğu bu güçlü noktayı tüm sektörün doğru olarak değerlendirmesi, bundan hep beraber faydalanılması gerektiği, bu güzel örneği yöneticilere hükümete, Özelleştirme Yüksek Kurulu'na anlatabilme becerisini ortaya koymamız lazım. Bu konuda Pankobirliğin çok değerli çalışmalarının olduğunu biliyorum. Biz de bu başarılarla onların çalışmalarına katkı sağladığımızı düşünüyoruz. Yakın gelecekte ben inanıyorum ki Türkiye'deki şeker fabrikaları, pancar kooperatiflerine devredilecek. Şeker fabrikaları pancar çiftçisinin olacak.''


Editör: Haber Merkezi