Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi'nde olaylı geçen seçimlerin ardından çiftçiler, mevcut başkan Hüseyin Akay aleyhine Kayseri Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundu. Çiftçiler, tespiti yapılacak olan tüm şüphelilerin görevi kötüye kullanma, nitelikli dolandırıcılık, evrakta sahtecilik ve re'sen değerlendirilecek olan sair suçlar yönünden cezalandırılmasını istedi, seçimin iptalini talep etti.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Olağan Genel Kurulu'nda yaşanan skandallar yargıya taşındı. Çiftçiler, başkanlık seçiminin de gerçekleştiği Genel Kurul'da çok sayıda usule ve hukuka aykırı eylem düzenlendiğini belirtti.

Bu eylemlerden dolayı yönetim kurulu üyelerinden, başkanlık divanından, bakanlık temsilcisinden, üye olmadığı halde oy kullandığı tespit olunan şahıslardan, güvenlik görevlilerinden ve söz konusu duruma ihmalen veya kasten sebep olan diğer tüm şahıslardan, ihmalen göz yuman şüphelilerden şikayetçi olan çiftçiler; ilgili şahısların Genel Kurul'da yapmış oldukları usulsüzlüklerle kooperatif bünyesindeki diğer üyelerin zararına fiilde bulunduğunu belirtti.

Suç duyurunda Genel Kurul'a ilişkin görüntü kayıtları, toplantı tutanakları ve evraklar, kooperatife ait cevabi yazılar, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne ait cevabi yazı, seçim öncesi yasal olmayan şekilde dağıtılan oy kağıtları, tanık, yemin, keşif, bilirkişi tutanakları ve diğer yasal deliller de sunuldu.

SEÇİMDE USULSÜZLÜK

Savcılığa verilen suç duyurusunda 6 madde yer aldı. Dilekçede; öncelikle Genel Kurul'da divan seçiminin gereği gibi yapılmadığı iddia edildi, divan başkanı ve divanın toplantıyı gereği gibi yönetemediği ve usulsüzlüklere sebebiyet verdiği ifade edildi. Genel Kurul oylamaları sırasında oyların ilgili düzenlemeler çerçevesine tutanakta hem yazı hem rakam olarak adedinin belirtilmesi şartken bunun yapılmadığı; bu usulsüzlüklere yönelik tutanak ve video kayıtlarının da ekte sunulduğu kaydedildi.

Şikayet dilekçesinde, Genel Kurul gündem maddeleri oylanırken birçok üye nezdinde yapılan itirazların hiçbir surette dinlenmediği, tutanağa geçirilmediği ve oyların net şekilde dahi sayılmaksızın sadece “kabul edildi-reddedildi” şeklinde açıklamalar ile geçiştirildiği belirtildi. Ayrıca Genel Kurul tutanakları ve benzeri evrakların talep edilmesine rağmen kooperatifçe verilmediği, yine Genel Kurul'a ilişkin kamera kaydının Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nden talep edilmiş olmasına rağmen Türkiye Futbol Federasyonu'nun yetkili olduğu gerekçesi ile reddedildiği not düşülerek belgeler sunuldu.

Dilekçede; yönetim kurulu başkanının da seçildiği Genel Kurul'un oy sayımlarında Kooperatifler Kanunu ve Kooperatif Ana Sözleşmesi'ne aykırı olarak oyların açık bir şekilde sayılmadığı ifade edildi. Ortak sayısı 500'den fazla olan kooperatiflerin ve üst kuruluşlarının, Genel Kurul toplantılarındaki yönetim kurulu ve denetim kurulu üyelerinin seçimlerinin “gizli oy-açık tasnif” esasına göre yapılmak zorunda olduğu kaydedilen dilekçede; diğer üyeleri aldatma ve hile kastı ile hareket eden şüphelilerin bilinçli olarak kapalı tasnif yaptıklarının ortada olduğu belirtildi. Ayrıca seçim sandıklarının güvenliğinin de tam olarak sağlanamadığı öne sürüldü. Sandıkları korumakla görevli olanların sandıkla oynadığı ve şüpheli tavırlar içerisinde olduğunun video kayıtlarında görüleceği belirtildi. İlgili kişilerin tespitinin yapılarak soruşturma kapsamına dahil edilmesi talep edildi. Suç duyurusunda oylama başlamadan üyelerde olması mümkün olmayan kartlara da dikkat çekildi. Hem üye olmayan çiftçilerin seçim yerinde olması hem de henüz üyelere dağıtılmamış olmasına rağmen haricen basıldığı düşünülen kartlarla oy kullanılmasının seçimlere fesat karıştığını ortaya koyduğu öne sürüldü

Editör: Haber Merkezi